4 locuri superbe de vizitat
Întotdeauna am găsit Delta Dunării ca fiind fascinantă. Pe lângă frumusețe, diversitate, culoare, peisaj și experiență, ne cutreieră simplul gând că avem un colț de natură unic în lume. Ce facem mai departe? Minunat ar fi să conservăm, să reparăm, să creștem. Experiențele în Delta Dunării devin din ce în ce mai îndrăgite, pe măsură ce numărul caselor de oapeți și al ofertelor de călătorie cresc. Într-o mare varietate de opțiuni însă, apreciem și alegem de fiecare dată autenticul, materialele și detaliile tradiționale, locurile restaurate, specificul, gazdele bune, mâncarea proaspătă, simplul în defavoarea aglomerării, culoarea albastru.
Delta este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase simboluri ale României. Inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a doua ca mărime și cea mai bine păstrată deltă a Europei, Delta Dunării măsoară 2200 de kilometri pătrați de râuri, canale, mlaștini, lacuri și insule cu stuf. Biodiversitatea aici este unică (peste 5500 de specii de floră și faună), peisajele sălbatice extrem de frumoase, specialități din pește pe care nu le-ai mai încercat până acum, o anume pasiune a oamenilor pentru ținuturile în care se nasc, lăsând în spate condițiile de viață dure pe care Delta le impune uneori – toate aceste motive și multe altele ar trebui să te facă să vizitezi această bucată sălbatică a raiului.
Îți propunem în cele ce urmează o călătorie vie și colorată în sălbăticie, simplitate, în liniște, aer și soare. Așa am descoperit patru oaze minunate situate într-unul dintre cele mai frumoase și sălbatice locuri ale Europei, găsindu-ne extrem de fericiți de fiecare dată când vedem locuri în care să putem simți cu adevărat spiritul și gustul acestui ținut.
Limanul Resort, aflat în partea de nord a Deltei Dunarii, în Chilia Veche, cea mai veche și cea mai mare așezare umană din Deltă, este precum o poveste albastră. De îndată ce deschizi poarta și lași în urmă drumul principal, ajungi într-o lume complet diferită de ceea ce există în exterior. Locul este accesibil atât pe apă, cât și pe uscat, datorită locației în apropierea rezervației naturale Roșcova-Buhaia, unde există cea mai importantă colonie de pelicani sălbatici din Europa și pădurea Letea, zonă cu mulți cai sălbatici, printre ultimii de pe întregul continent. Limanul oferă 12 camere duble, fiecare proiectată diferit, dar foarte aproape de spiritul sălbatic al Deltei. Unele părți ale vechii proprietăți, precum ușile sau ferestrele, au fost reintegrate în noua construcție, ceea ce considerăm că este extrem de frumos. Pe lângă bucuria frumosului resort, savurarea unei băuturi lângă piscină sau relaxarea pe terasa din lemn, admiră toată frumusețea care te înconjoară și aventurează-te în Delta sălbatică. Ia o barcă rapidă și lăsă-te ghidat de Lică, omul de încredere și ghidul locului. Cunoaște fiecare canal și lac și toate speciile de păsări specifice zonei.
Unele case, locuri, familii sunt parcă bucăți de cer. De har, liniște, lumină, recunoștință. Casa tradițională renăscută parcă mai frumos pe o uliță uitată, zâmbetul și ospitalitatea gazdei ce ne aduc aminte încă o dată de ce suntem legați de pământurile noastre, familiile care se întorc duminica de la biserică, fiecare în straiele moștenite și păstrate, multiculturalism – în ființe, simțiri, obiceiuri. Am poposit în călătoria noastră și în Dobrogea de Nord, în Sarichioi, la doi pași de Lacul Razim. Ne-am lăsat purtați într-o poveste de un albastru lipovenesc fascinant. La Casa Filip, o veche gospodarie lipovenească restaurată, născută acum un secol, în 1921, am descoperit mici bucăți de lume: o copilărie îndepărtată, cu tradiții, zâmbet, soare și mii de culori, gazde pasionate și hotărâte să schimbe fața călătoriei în această parte de țară, o familie frumoasă, completă, ce radiază de fiecare dată când povestește despre tradiție, credință, România și Sarichioi. Casa veche a păstrat cumva cele mai frumoase mărturii ale timpului: stilul lipovenesc, pereții consolidați din chirpici, varul natural, geamurile și ușile din lemn, albastrul, prispa și acoperișul din stuf. În Casa Nouă ne trezește în fiecare dimineață mirosul micului dejun. Tot aici lenevim pe lenjanka, o sobă construită pentru a se sta pe ea, în special în zilele friguroase. Surpriza proprietății este turnul, loc tocmai bun pentru cafea dimineața sau un vin bun la amiază, cu o frumoasă vedere asupra Lacului Razim și spre ruinele Cetății Enisala sau turlele bisericilor lipovenești.
Ajungem apoi în Crișan, localitate situată în mijlocul Rezervației Biosferei Delta Dunării, pe malul brațului Sulina. Aici am descoperit Delta Boutique & Carmen Silva ce aparțin aceluiași complex, două mici oaze albastre, ce respectă arhitectura locului, cu un frumos ponton de acostare în fața caselor de oaspeți și cu multe preparate tradiționale din pește, savurate pe terasa cu vedere către Dunăre. Camera aleasă de noi se încadrează frumos în peisajul Deltei: detalii și imagini ce amintesc de loc, design simplu, mic spațiu intim și confortabil în natură. Cea mai interesantă parte însă este piscina albastră construită la etaj, în aer liber, cu mult lemn, detalii în culorile specifice, oază de relaxare și odihnă sub soarele Deltei. Admirăm de aici sau de pe micul ponton din fața casei întreaga construcție, care a respectat elementele și materialele tradiționale, cum ar fi stuful, încadrat minunat în designul modern al locului. De aici mergi cu barca spre nord, pe Dunărea Veche, pe lacurile Bogdaproste, La Amiază, către satul Mila 23 sau spre sud, către Pădurea Caraorman, pe lacul Iacob, canalul Litcov și pe lacul Cuibida. Iubitorii specialităților din pește vor fi cei mai răsfățați aici: începând cu micul dejun bogat în tot felul de gustări și icre proaspete și continuând cu prânzul și cina, când vei savura pește proaspăt, pregătit în borș, la cuptor sau pe grătar. Fiecare masă va fi o încântare simplă, specifică zonei, însoțită de un vin alb, ușor, de vară.
În călătoria noastră am fost fermecați și de Pensiunea Iara, o locație de familie, unde poți simți cu adevărat acea atmosferă confortabilă, prietenoasă, lucrurile bine făcute, gustul delicios al peștelui proaspăt din Dunăre. Localizată pe malul stâng al brațului Sfântu Gheorghe, cel mai vechi și accesibil braț al Dunării, în Ilganii de Jos, Județul Tulcea, la Iara vei putea alege între zece camere frumoase, colorate viu, rustice, toate cu vedere la Dunăre. Vei observa bunul gust în decorarea lor, elementele tradiționale, accesoriile și culorile. Mâncarea la Iara este tipică Deltei: mâncăruri gustoase pe bază de pește, plăcinte delicioase, supe de pește și rulada umplută cu știucă, o specialitate a zonei ce necesită mult timp și pricepere pentru a fi pregătită. Există, de asemenea, opțiunea organizării experiențelor tematice și practice aici – pescuitul, spre exemplu, pentru cei experimentați. Însă îți recomandăm să îți iei o zi pentru a explora Delta Dunării cu o barcă rapidă, observând dimineața în zori uimitorii pelicani, cormorani și egrete, minunații nuferi, caii sălbatici, răsăriturile pictate.
După o aventură pe apele Deltei Dunării, descoperind atât de multă frumusețe, diversitate și peisaje schimbătoare, ne bucurăm la final, pe o terasă din lemn, urmărind noaptea atât de frumos îmbrățișând locul. Aici e speranța oferită de oamenii frumoși care creează experiențe uimitoare din pasiune, dragoste, angajament. Delta Dunării este cu siguranță mai mult decât partea ei sălbatică; este povestea oamenilor locului, armonia din sălbăticie și senzația plăcută de a fi ca acasă pe unele pământuri neatinse înainte.
Te invităm să o descoperi!