Top

Bethlen EstatesRezervă acum

RESTAURĂM VIEȚI, LOCURI, SPERANȚE

Cea mai frumoasă parte a contactului cu lumea, călătorind, văzând lucrurile într-un mod diferit față de cum o făceam înainte, întâlnind oameni și trăind tot felul de experiențe – este inspirația. Însă acea inspirație cuprinsă de frumusețe, recunoștință, înțelegere, căldură și speranță; ceea ce avem nevoie cu toții pentru a ne schimba și crește. Și cum lucrurile și experiențele frumoase vin deseori din cele mai neașteptate locuri, am avut șansa de a trăi un moment tip AHA, ceea ce reprezintă un punct în timp, un eveniment sau o experiență în care ți se modifică instant o perspectivă. Ajungând în Bethlen Estates, ascultând povestea din spate, întâlnind proprietarul, înțelegând speranțele, visurile, credințele, încercările și eforturile, ne-au dat speranță; realizând din nou că avem oamenii, locurile, istoria și puterea de a face totul frumos în jurul nostru. Bethlen Estates a fost un vis. Dar genul de vis care ascunde ruină, pierdere, trecut și sacrificiu în spatele strălucirii, căldurii și frumuseții.

Bethlen Estates

Povestea Bethlen Estates, a proprietăților frumoase găsite în Crișul transilvănean, pornește din trecut. Încă din Evul Mediu, conții Bethlen au jucat un rol important în istoria Transilvaniei, ca politicieni, diplomați sau oameni de știință, construind castele fortificate, biserici și școli. Au fost nevoiți să părăsească Transilvania după Cel de-al Doilea Război Mondial, dar familia a rămas în timp atașată de pământurile strămoșești.

Ca o poveste deja cunoscută, moștenitorii și membrii actuali ai vechii familii au reușit să recupereze astăzi unele proprietăți și terenuri și au început să construiască, să creeze și să viseze. Am găsit în Criș în zilele noastre o lume diferită: The Caretaker’s House, o clădire restaurată, veche de 300 de ani, transformată într-o casă pastelată de lux, cu patru dormitoare, detalii și mobilier uimitor, grinzi originale din lemn, sobe tradiționale, paturi confecționate manual, o elegantă bibliotecă, un living luminos, o bucătărie unică și terasă, în exterior. Apoi The Depner House, casa cu sentimentul nostalgiei: tradițională, de moștenire săsească, frumos restaurată.

Bethlen Estates

Ce poți face aici

Am trăit aici unele dintre cele mai frumoase zile petrecute de când călătorim în propria țară, asta pentru că am avut plăcerea de a o întâlni pe doamna Gladys Bethlen, personalitate uimitoare, care are grijă alături de fiul Nikolaus Bethlen, de povestea nemuritoare a familiei și de nume. Visează și își imaginează noi locuri și pământuri, speră să restaureze în viitor cât mai mult.

Am vizitat așadar restul proprietăților din jur, pământuri vechi pe care familia construiește, creează și restaurează. Ne-am petrecut apoi diminețile și după-amiezele pe terasa minunată, un spațiu clasic, confortabil și deschis, cu o masă lungă din lemn, scaune elegante, cu un vânt blând reprezentând singurul zgomot din sat. De asemenea, poți degusta vin în pivnițele originale vechi ale casei contelui János Bethlen, vinuri locale și brandy făcut în casă, din pere și mere culese din livezile proprii. Am găsit aici pivnițele luminate de torțe ca fiind magice. Iar în sat trebuie să te oprești pentru un picnic pe pajiște, după o scurtă călătorie în căruța trasă de cai, apoi să observi păsările, sub îndrumarea unui ornitolog.

Ce poți descoperi în zonă

În cazul în care simți nevoia să lași locul liniștit în urmă pentru o vreme și o zi de aventură, atunci îți propunem echitație pe dealuri și în sate medievale, excursii cu bicicleta în pădurile din jur (de exemplu Breite, o pădure de stejar, cu arbori vechi de secole și specii unice de păsări și fluturi), drumeții, plimbări liniștite cu trăsura. De asemenea, trebuie să vezi Biertan, aproape de Betlen Estates, un frumos sat săsesc medieval, cu o uimitoare biserică fortificată.

Ce poți mânca delicios

Specialitățile culinare la Bethlen Estates se aliniază standardelor experiențe trăite: mâncăruri fine, o supă delicioasă la aperitiv, o salată ușoară și preparate savuroase atât pentru iubitorii de carne, cât și pentru vegetarieni; în final o plăcintă de casă, care a completat experiența culinară. Meniul este fix, însă va atinge toate standardele și cerințele.

Am fost profund impresionați de voința și puterea lor de a spera și de a crea, pentru că speranța și visele sunt nimic în lipsa realității. Familia Bethlen schimbă chiar în acest moment turismul tradițional premium în România, din toate punctele de vedere: stil, atitudine, investiție, servicii, calitate, clasă. Mai mult decât atât, ne schimbă nouă speranțele și credințele. Dacă sunt atât de dispuși să transforme unele părți de pământuri și povești, atunci suntem capabili și datori să oferim mai departe în schimb. Bethlen Estates a fost pentru noi experiența călătoriei românești la superlativ. Nu numai pentru atingerea standardelor internaționale în materie de turism, ci mai mult, datorită efortului, implicării, pasiunii și frumuseții oamenilor. Nu trebuie decât să restaurăm, nu să o construim de la zero: viața, locurile și speranțele.

Bethlen Estates
Bethlen Estates
Bethlen Estates
Bethlen Estates

Alegerile EI

 • frumoasa familie
 • amenajarea și detaliile casei
 • terasa deschisă, elegantă

Alegerile LUI

 • design-ul șemineelor
 • blazonul familiei Bethlen
 • procesul de restaurare a proprietăților din Criș

DE ȘTIUT

 • Cea mai semnificativă figură a familiei Bethlen au fost Bethlen Gábor, prințul Transilvaniei și contele Bethlen István, prim-ministru al Ungariei între cele două Războaie Mondiale;
 • Familia Bethlen a fost forțată să părăsească Transilvania după cel de-al Doilea Război Mondial, dar nepotul contelui Bethlen Bálint, contele Bethlen Miklós, a rămas atașat de pământurile ancestrale ale familiei;
 • Satul Criș, unul dintre locurile ancestrale ale conților Bethlen, are locuri de patrimoniu importante; Castelul vechi, documentat pentru prima dată în 1305, este una dintre cele mai cunoscute clădiri renascentiste din Transilvania;
 • De-a lungul secolelor, sașii au reprezentat cea mai mare parte a populației în sat, până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial; În 1941 satul avea 1459 de locuitori și peste 50% s-au declarat germani;
 • După revoluția din 1989, majoritatea au plecat în Germania, iar satul a pierdut o parte semnificativă a populației, la fel ca majoritatea satelor săsești din Transilvania.

REZERVĂ ACUM

Bethlen Estates, Sat Criș 176, Județul Mureș

  Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Agenția Happy Tour te va contacta cât mai curând posibil.

  #bethlenfamily #backintime #bethlenestates #standards #restoring #recreating #passionforlands #recreatedtransylvania #history #values #premiumtraditionaltravel #pastelhouse #transylvanianluxury #romanian_romance #traveltheromance

  6