Top

Biserica Fortificata din CincuRezervă acum

Biserica Fortificată din Cincu este una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România, fiind închinată Fecioarei Maria. Dealul pe care a fost construită prezintă trei laturi foarte abrupte, apărarea făcându-se doar pe partea de vest a dealului. Acest aspect o face să fie considerată o bazilică unicat.

A fost construită de coloniștii germani în secolul al XIII-lea, fiind refăcută în secolul al XVI-lea în stil gotic, urmând ca în secolul al XVIII-lea să treacă printr-o nouă etapă de lucrări.

Cincu Biserica Fortificata

Biserica Fortificată de la Cincu este considerată ca fiind unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură medievală din Transilvania, găzduind în interiorul său o serie de colecții valoroase:

  • Covoare orientale din secolele XVII-XVIII;
  • Embleme și vestigii;
  • Fragmente murale, strane în stil gotic, epitafuri;
  • Un potir din secolul al XV-lea și un orologiu din secolul al XIX-lea.

Anul construcției bisericii este estimat ca fiind 1265, pe baza elementelor arhaice prezente în interior și care erau specifice bazilicilor romane construite la începutul secolului al XIII-lea. Prima atestare documentară a bisericii a fost în anul 1474.

Structura actuală are un singur turn în cadrul structurii fortificate, cel de sud. Inițial au fost prevăzute cinci turnuri exterioare, de observație și apărare. Ultimul turn, dărâmat în secolul al XIX-lea, cel al slăninei, a fost distrus în anul 1789. Comunitatea din Cincu i-a redat funcționalitatea, construind în interiorul fortificației cămări care aveau același scop.

Cincu Biserica Fortificata

DE ȘTIUT

  • Stai la Cincșor.Transilvania.Case de Oaspeți, în satul Cincșor, un ansamblu minunat de case de oaspeți, refăcute din fosta școală a satului, din fosta casă parohială și alte câteva construcții vechi;
  • Vizitează aici și Biserica Fortificată din Cincșor, frumos monunment ce a fost restaurat.
1