Top

Casa de oaspeti a Printului Charles de WalesRezervă acum

Deconectare, la propriu

Acest loc este, într-adevar, o poveste.
Conduceam încă din București de mai bine de 4 ore. Traficul de weekend, agitația generală, plus condusul noaptea, ceea ce nu este lucrul nostru preferat. Ne îndreptam spre Județul Covasna, mai exact la Valea Zălanului, loc în care Alteța Sa Regală Prințul de Wales deține un refugiu natural, cuibărit printre pajiști și dealuri. Nu auzisem multe detalii despre locație, chiar dacă știam cât de populare deveniseră pământurile românești atinse și promovate de Prințul Charles.

Prince-of-Waless-Guesthouse Valea Zalanului

Într-un întuneric deplin am dat în sfârșit de un drum neasfaltat care ducea spre o pădure deasă. Conducând așa mai departe, timp de încă 30 de minute, ne-a  trecut prin minte că poate am ratat drumul. Însă, în final, am zărit semnul pe care scria „Valea Zalanului”, o poartă de lemn frumoasă, impunătoare și gazda noastră încercând să-și găsească drumul în întuneric, ținând în mâini o lampă.

Bun venit… Aici nu avem nici wifi, nici retea la telefon

Prince-of-Waless-Guesthouse Valea Zalanului

„Bun venit”, a spus. „Aici nu avem nici wifi, nici rețea la telefon.”

După sute de gânduri legate de șansele de supraviețuire un weekend fără semnal, rețea, telefoane, laptopuri și locuri de muncă, am intrat timizi în camera în care se servea masa, construită în vechile grajduri ale casei, totodată cu rol de cameră de zi și spațiu comun. De fapt, cina a fost servită la aceeași masă cu toți oaspeții, împărțind mâncarea cu turiști din Țara Galilor, Australia, Anglia și Olanda, oameni simpli în căutarea frumuseții Transilvaniei, călărind în zonă, povestind frumos despre țară. Așa a început. Un loc pur și simplu, fără zgomot sau semnal, exact ceea ce ne lipsea cu adevărat în acele zile, fără să ne dăm seama.

Un loc ce pastreaza autenticitatea Transilvaniei

Proprietatea uimitoare, deținută anterior de familia Kalnoky, și-a păstrat autenticitatea transilvăneană fiind restaurată cu grijă și prin metode și materiale tradiționale. Camerele sunt decorate cu mobilier vechi din Transilvania, inclusiv materiale textile. Există șapte camere duble în trei căsuțe de patrimoniu, fiecare cu cerdac. Locul perfect pentru cafea, dimineața. A patra clădire și spațiul comun, are un superb șemineu. Afară sunt șezlonguri, hamace și un mic hambar în care se servește micul dejun.

Casa tradițională a Prințului Charles este magică, inclusiv Camera Prințului, Butler’s Room și Aunt Ida’s Room, toate cu aceeași terasă veche, superbă, de unde am putut vedea cu adevărat timpul stând în loc, pentru mai mult de o clipă. Probabil cea mai apreciată cameră este cea folosită de Prințul de Wales atunci când vizitează această zonă îndepărtată; cameră simplă, dar confortabilă, cu un stil aparte, așezat dar prețios, care te duce, din nou, înapoi în timp.

Deconectarea, activitatea noastra preferata

Ce poți face aici

Deconectare. Ne-am regăsit liniștea în șezlonguriile întinse sub soarele de Octombrie, adormind cu lumina lui pe față, citind, fotografiind sau nefăcând nimic. Plimbări în natură sau în căruțe trase de cai în jurul satului și în pădurea uimitoare, vizite la meșterii locali, biciclete închiriate și alergate peste dealuri, mese al fresco în natura din jur. În timpul verii, există posibilitatea de a face o baie răcoritoare în bazinul cu apă minerală, iarna plimbări cu sania trase de cai cu clopoței, încălzit în pături și de un de vin fiert. Poți cere mai mult?

Ce poți mânca delicios

Mâncarea este simplă, dar gustoasă. Pe lângă faptul că mesele sunt servite de oaspeți împreună, lucru frumos și unic, mâncarea este pregătită de localnici, cu ingrediente simple, locale. Meniurile sunt stabilite pentru fiecare zi a săptămânii, deci nu vorbim despre un meniu à la carte. Cu siguranță nu este o destinație gastronomică, dar mâncarea gătită aici te duce înapoi în vremurile copilăriei tale. Încearcă palinca locală, supa de legume, vițelul la cuptor și orezul gătit tradițional. Apoi savurează-ți vinul roșu în fața șemineului.

Ce poți descoperi în zonă

Există o lume specială și îndepărtată de tot ceea ce trăim zilnic între aceste dealuri scăldate de soare; culorile, peisajele, pășunile înalte, pajiștile uimitoare unde poți observa în mijlocul lunii iunie cele mai frumoase și rare flori sălbatice din Europa. Tot aici, potecile mai puțin frecventate din pădure unde pot fi zărite căprioare. Și numai dacă te vei trezi în zori. Poți descoperi satul vechi, cu doar 120 de locuitori, vizita cele două capele, zona în care sunt evacuate gaze vulcanice și cea cu ape minerale. Toate activitățile includ o oprire cu picnic în loc de prânz.

Într-adevăr, o poveste. Călătorii din toată lumea, stilul simplu, dar totuși aristocrat al locului, lumina de octombrie, pajiștile, culorile toamnei, liniștea, poveștile în poveste, sentimentul că nu ai nevoie de mai mult.

Valea Zălanului, cu peisajul său unic în Europa, reflectă în continuare interacțiunea și legătura frumoasă, puternică, armonioasă dintre om și natură.

Prince-of-Waless-Guesthouse Valea Zalanului
Prince-of-Waless-Guesthouse Valea Zalanului
Prince-of-Waless-Guesthouse Valea Zalanului
Prince-of-Waless-Guesthouse Valea Zalanului

Cu toții ar trebui să călătorim, măcar din când în când, într-un loc pe care timpul și viața modernă l-au uitat. Să ne ascundem. Să privim cerul mai mult. Să nu folosim tehnologia pentru un weekend. Să ne deconectăm. Pentru că există atât de multe moduri în care, de fapt, ne întoarcem la noi făcând toate acestea.

Alegerile EI

 • priveliștea lunii octombrie de la fereastră
 • emoția de a adormi în camera prințului de Wales
 • lucrurile simple, mâncarea și oamenii

Alegerile LUI

 • lipsa tehnologiei
 • diminețile cu ceață
 • a da „Bună ziua” localnicilor

DE ȘTIUT

 • Alteța Sa Regală Prințul de Wales vine aici în fiecare an, rămânând două săptămâni și bucurându-se de tot ceea ce aceste terenuri sălbatice au de oferit;
 • Toți membrii personalului înțeleg și vorbesc engleză;
 • 90% din oaspeții de aici sunt străini;
 • Micul cătun din Valea Zălanului a fost documentat pentru prima dată în secolul al XVI-lea ca aparținând lui Bálint Kálnoky, unul dintre strămoșii transilvăneni ai Prințului de Wales;
 • Familia Kalnoky a fondat inițial, înapoi în timp, o fabrică de sticlă în această parte a dealurilor.

REZERVĂ ACUM

Prince of Wales Guesthouse, Valea Zălanului, casa nr. 1, Județul Covasna

  Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp de partenerul nostru, Camira Events & Travel.

  #timestandingstill #hisroyalhighness #valeazalanului #themeadows #wildflowers #restored #visitromania #seekingbeauty #disconnecting #manandnature #getlost #deckchair #princescottage #romanian_romance #traveltheromance

  1