La Conacul Secuiesc am descoperit o casă cu arhitectură superbă, detalii și culori specifice locului, camere tihnite, mâncare transilvăneană și cea mai frumoasă priveliște a locului, la fereastră: la poalele Pietrei Secuiului, ce „convinge până și soarele să răsară de două ori”. Aflat în zona Rimetea Colțești, inclusă în Patrimoniul Cultural European, conacul aduce în prezent trecutul tradițional, identitatea autentică și atmosfera de altădată. Ne-am îndrăgostit de minunata zonă a județului Alba, cu unul dintre cele mai frumoase peisaje văzute într-un sat românesc. Rimetea este așezat practic pe un platou, de la marginea căruia se ridică spectaculos Piatra Secuiului, cu pereți masivi, stânci și canioane. În ansamblu, locul arată precum o carte poștală colorată, dintr-o zonă rustică și insuflețită de natură: mult verde, o curte imensă amenajată sub forma unui parc în natură, un iaz cu nuferi și o clădire albă, elegantă, în care oaspeții se adăpostesc în camere cu mobilă unicat, din lemn pictat manual, perdele și detalii tradiționale, multă culoare, lumină caldă și un peisaj superb, la fereastra fiecărei dimineți.
CE POȚI FACE AICI ȘI CE POȚI MÂNCA DELICIOS
Liniște, mâncare bună și aer curat
În curtea superbă se poate savura cafeaua dimineața iar în același cadru pot fi servite mesele zilei. Meniul pregătit de bucătăresele din sat aparține gastronomiei tradiționale locale, ingredientele folosite provenind de la producătorii locali, spre exemplu pâinea, cartofii, macul, nuca, iar lactatele folosite sunt produse în propria fabrică. Evident, aici găsești cel mai bun gulaș! Apoi drumeții cu bicicleta, hiking pe Piatra Secuiului până la 1128 m altitudine, zbor cu parapanta sau alpinism pentru cei curajoși și observarea ruinelor Cetății Trascăului, din apropiere, pentru exploratori, toate în una dintre cele mai frumoase zone rurale din România. Tot despre Rimetea trebuie să știi că este „satul caselor albe”, singurul sat românesc ce a primit premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Cu cea mai veche casă ridicată la sfârșitul secolului al XVII, satul cuprinde 200 de case și dependințe tradiționale transilvănene ridicate între secolele XVII şi XIX.
CE POȚI DESCOPERI ÎN ZONĂ
Rimetea se află la 24 km de Aiud, 7 km de Buru, la 25 km de Cheile Turzii și 28 km de Turda. Totodată aici există vechi obiective de patrimoniu: două fortificații, una din epoca Latène și celalată din Epoca Medievală, ambele înscrise pe lista monumentelor istorice din județul Alba. Cetatea medievală localizată pe Piatra Secuiului era încă în picioare în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, însă la începutul secolului XXI mai existau doar rămășițe. Cetatea ridicată înainte de invazia mongolă din 1241, a fost singura din Transilvania care a ținut piept trupelor tătare. A doua cetate medievală se găsește la 3 km de Rimetea, în partea de vest a satului Colțești. Cetatea Trascăului a fost construita de familia Thoroczkói după 1291. Cea mai veche parte a cetății este reprezentată de un turn patrulater, pe latura de nord. Cetatea a fost abandonată dupa anul 1703, după invaziile austriecilor. Alte obictive pot fi: casele, grajdurile și ateliereleateliere din sat construite între secolele XVII și XIX, cea mai veche moară de apă funcțională din Munții Apuseni (1752), la 300 m de centrul satului, Cheile Vălișoarei cu 27 de peșteri, Cheile Plaiului, rezervație naturală geologică, Cheile Siloșului.
Conacul Secuiesc, o adevărată oază de autentic și frumos, ne-a adus față în față cu măreția munților, ne-a lăsat să zăbovim pentru o vreme în natura fără de cusur, privind visători către orizontul care parcă aici e mai frumos. O experiență autentică, detalii, relaxare, mult verde și un sat viu, păstrat, minunat în culori, obiceiuri și credințe.