Crama Apogeum

Conacul și Crama Apogeum, Gura Vadului, Județul Prahova

Crama Apogeum – Trecut, pasiune, savoare

Liniște, mergând încet pe unul dintre cele mai frumoase drumuri. O melancolie anume, specifică toamnei și locului. O lumină caldă, aurie, ce învăluie totul cu ea și creează în jur mii de sclipiri mici, discrete. Cele mai frumoase culori, vii și în același timp atât de calde – roșu, galben și verde, împreună. Armonie. Senzația că stă timpul în loc, iar și iar, că nu îți trece niciun minut din viață pășind pe cărarea ce îți deschide dincolo de poartă, o lume. Stare de bine, în fiecare imagine, trăire, emoție, sunet și gust. Pământ și oameni.

Am ajuns la Conacul de la Tohani, astăzi Conacul Apogeum. Ne scăldăm privirile în lumina dulce a lunii septembrie și ne imaginăm că am intrat pe poarta unui conac vechi din Toscana. Chiar așa simțim. Ne cuprind liniștea firească a locului, simplitatea lui, farmecul îndepărtat și pacea.Aflăm că a fost una dintre reședințele Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea. Cel de-al patrulea copil al regelui Ferdinand și al Reginei Maria a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu Ioana Dumitrescu Doletti, fiica lui Iorgu Dumitrescu din Tohani. Cei doi s-au căsătorit în 28 octombrie 1931, încălcând Statutul Casei Regale, ceremonia având avut loc la Tohani. Aici Principele Nicolae și Ioana Doletti au trăit o frumoasă perioadă. Iar astăzi Crama Apogeum păstrează pagina originală din registrul de stare civilă, în care apar semnăturile mirilor.

Conacul Apogeum a fost preluat și după un proces intens de restaurare, a fost inaugurat în toamna anului 2018, primind denumirea după numele cramei unde se produce mult apreciata și valoroasa Fetească Neagră.

CE POȚI FACE AICI

Pagini de istorie, viță de vie, clădiri vechi și visuri noi

Astăzi Conacul Apogeum oferă cea mai frumoasă experiență, printre pagini de istorie, viță de vie, clădiri vechi și visuri noi. Simpla plimbare la pas prin curtea domeniului devine o incursiune în timp, către zilele așezate de odinioară. Conacul Mic, în care am fost și noi cazați, inaugurat în anul 2021, oferă 14 camere decorate cu detalii simple, într-un stil așezat și subtil, oferind la fereastră imaginea viei, a copacilor bătrâni și a celor mai frumoase apusuri. Conacul Apegeum, cu 5 camere și un apartament regal, te poartă într-adevăr în anii 30, prin detalii arhitecturale, mobiler și accente, chiar dacă stilul decorării camerelor se adaptează vizibil timpului prezent. Observăm însă păstrarea stilului vechi, a obiectelor originale și pieselor autentice în spațiile comune, în special în restaurantul conacului, loc al serviciilor de masă elegante, al candelabrelor, al portretelor membrilor Casei Regale, cu un șemineu ce arde superb în sezonul rece și cu o priveliște fantastică asupra viei, unde am avut șansa să vedem unul dintre cele mai frumoase apusuri.

Afară, mult verde de explorat, leagăne și bănci de odihnit fiecare gând, o terasă superbă ce privește întreaga vie, loc de luat o pauză lungă și de petrecut lângă un foc arzând în serile de toamnă, primăvară, vară, bineînțeles însoțit fiind de Feteasca Neagră, singurul vin produs aici, pe domeniu.

Valoarea vinului deosebit și rar

„Prețios și nobil, Apogeum este un vin unic, obținut prin metode vechi de 2000 de ani dintr-o vie veche, special amenajată și îngrijită, amplasată într-una din cele mai bune zone viticole din România – Dealu Mare. Apogeum poartă o încărcătură emoțională și personală puternică. Vin de semnătură, această Fetească Neagră premiată pe patru continente este încununarea muncii de o viață a lui Virgil Mândru, proprietarul Cramei APOGEUM.”

Producția este mică (5-6 tone/ha), fiind recoltată manual. Vei descoperi aici, în crama istorică, amfore din argilă și sisteme de selecție a strugurilor, drojdii naturale, remontaje manuale ale musturilor, fermentare-macerare lentă, de lungă durată, arome de prună uscată, magiun, fructe de pădure, coacăze negre. 24 de luni se odihnește Feteasca Neagră în baricuri, după care încă 12 luni în sticlă, ceea ce înseamnă, conform specialiștilor Apogeum, eleganță, maturitate, explozie de arome – stejar, vanilie, ciocolată, cafea – taninuri moi, catifelate, o valoare a vinului desosebit și rar. Nu rata așadar degustarea și turul de cramă.

CE POȚI MÂNCA DELICIOS

Am savurat micul dejun, prânzul și cina pe frumoasa terasă deschisă a domeniului sau chiar lângă vie, adulmecând fermecați mirosul și savoarea strugurilor rămași, printre care lumina celei mai frumoase toamne pătrundea ca într-un vis. Priveliștea te îmbie și ea, să savurezi, să iei mai multe pauze decât de obicei, să mănânci lent, cu toate simțurile și mai ales cu sufletul: aperitive delicioase dintre care amintim ardeii copți cu brânză sau dovleceii cu tzatziki local, cartofi copți cu unt și carne pregătită și gătită tocmai potrivit. Feteasca Neagră a însoțit meniul, bucurându-ne la celelalte mese, mai ușoare, de vinurile albe din portofoliul Valahorum – proiect care oferă publicului cunoscător vinuri-reper ale României din zona Dealu-Mare și nu numai, Apogeum, Mierla Alba, Tohani Romania, Mennini și La Salina fiind cramele cu vinuri in portofoliul Valahorum.

CE POȚI DESCOPERI ÎN ZONĂ

…Așa am gasit, în noi, Conacul și Crama Apogeum

Dealu Mare, zonă ideală pentru a savura, descoperi, trăi, simți unele dintre cele mai apreciate vinuri ale acestei țări, în județele Buzău și Prahova, pe versantul sudic al dealurilor Istriței. Îți recomandăm cu siguranță un tur de crame cu degustări, pentru a intra complet în atmosfera locului: Apogeum – conacul și crama cu istorie regală, Mierla Albă – cramă artizanală, care produce un cupaj de Fetească Neagră și Merlot numit chiar Mierla Albă, cu o etichetă pe care o îndrăgim, Tohani România – unul dintre cei mai recunoscuți producători autohtoni de vin, cu singura vinotecă din zonă și peste 100.000 de sticle de vinuri de colecție, Crama Mennini – cu un Negru de Drăgășani emblematic, semnat de italianul Paolo Mennini, apoi, ceva mai îndepărtat, Crama La Salina – lângă Salina Turda, într-o zonă cu tradiție în viticultură și vinuri albe încă din timpul Imperiului Roman.

Vinul, locul lui, cramele și conacele în care se desfășoară întreaga lui magie și poveste au atât de mult de oferit. Fiecare pahar de vin ce ți se dezvăluie în corp, în suflet și în spirit, comunicându-ți istorii, oameni, timpuri, zile, anotimpuri, ploi și soare. Casele cu istorie, ce adăpostesc atât de multe lumi, gusturi, momente, întâmplări, emoții, piatra răcoroasă și lemnul ce-ți ține de cald, gazdele bune, gusturile atent potrivite și apusul, mai ales apusul… Așa am găsit, în noi, Conacul și Crama Apogeum – simplu, intens, liniștitor și savuros.

„Iubesc Feteasca Neagră pentru că seamană atât de bine cu poporul român: ceva în care puțini cred, dar care ascunde un potențial imens. Acum 15 ani, când mi-am propus să fac cea mai bună Fetească Neagră, lumea se uita la mine ca la un nebun romantic. Ce era atunci Feteasca Neagră? Un soi autohton lăsat în coada listei, de la care nimeni nu aștepta mai nimic. M-am încăpățânat însă să muncesc și să cred în el. Azi, semnez cu o bucurie imensă APOGEUM, o Fetească Neagră ajunsă la anul cinci, creată în inima Dealului Mare, dintr-o vie veche de peste 50 de ani. Premiat pe trei continente, APOGEUM se obține printr-un procedeu unic în România, în amfore de ceramică ce se află pe fostul domeniu al Principelui Nicolae. E un vin pe care îl dedic poporului român, geniului său ascuns și un pic – recunosc – încăpățânării mele.” Virgil Mândru

  • energia locului
  • restaurantul-istorie al conacului
  • apusul în vie
  • Apogeum Fetească Neagră 2015
  • povestea regală a locului
  • plimbările dimineața, în vie
  • Astăzi, Conacul Apogeum este gazda perfectă pentru reuniuni corporate sau de familie; Aici se află și sediul Proiectului Valahorum;
  • După aproximativ 15-20 zile, odată desăvârșită fermentația alcoolică, amforele sunt pregătite pentru a doua fermentație, fermentația malolactică, proces în urma căruia vinul începe să reveleze caracteristicile sale deosebite;
  • Odată încheiată și această etapă, vinul tânăr obținut este introdus gravitațional în butoaie noi, din stejar franțuzesc;
  • Pentru vizitarea cramei și degustare este necesară rezervare în prealabil, existând șase pachete de degustare, fiecare cuprinzând cinci vinuri;
  • Feteasca Neagră Apogeum edițiile 2011-2016 au fost premiate la cele mai prestigioase concursuri în domeniu: Medalie de aur la Asia Wine Trophy și Sakura Japan Women’s Wine Awards, argint la Berliner Wein Trophy, aur și argint la Concours Mondial de Bruxelles, aur la Great American International Wine Competition, New York, argint la Veritas Awards/Toekennings, Africa de Sud, argint și bronz la Decanter World Wine Awards.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email