Richiș 119 – Reîntoarcere
Trăim cu toții într-un paradox al timpului actual; retragerea către simplu, statornic și autentic, către un timp trecut și micile plăceri de atunci, în defavoarea vieții moderne și adaptate prezentului pe care de fapt o trăim.
Există o tendință clară, poate astăzi mai pronunțată decât oricând, a refugiului înspre lucrurile de bază, a dorului, melancoliei sau a curiozității, în cazul celor care nu au trăit ceva la timp, cu privire la ce poate oferi o viață aproape de natură, tradiție și valori. Ne întoarcem în timp, doar pentru a-l trăi încă o dată sau pentru a ne încetini ritmul care poate uneori nu ne este potrivit.
Cum România tradițională oferă încă încetinire și reîntoarcere, avem șansa, odată cu fiecare loc, să mai stăm o clipă.
S-a întâmplat și la Richiș, frumosul sat săsesc din Sibiu, unde timpul ne-a mai dat răgaz. La numărul 119 descoperim o oază liniștită, o curte mică și verde ce poate fi privită în fiecare dimineață de pe cerdacul ce înconjoară întreaga casă veche.
Comunitatea ce salvează sate
Richiș 119, o altă proprietate salvată și administrată de Fundația Mihai Eminescu Trust, transformată în casă de oaspeți, are o istorie bogată. Numele original al casei este Tinnen Marz Hof, ce provine de la măcelarul satului ce obișnuia în trecut să lucreze aici și era printre cei mai înstăriți oameni din sat. Se spune că în acele vremuri dacă ceva se întâmpla cu unul dintre animalele domestice aparținând membrilor comunității și trebuia sacrificat, acesta era adus aici. Cu toții cumpărau apoi o bucată de carne pentru a susține cumva proprietarul animalului.
În perioada comunistă, casa a fost transformată în clădire administrativă, apoi în grădiniță. Richis 119 a devenit astăzi casă de oaspeți, fiind readusă la viață cu un scop nou: camere mobilate elegant, atenție la detalii, mobilier și obiecte originale, spirit săsesc, atmosferă caldă, o bibliotecă superbă, aerul de altădată pe care îl respiri aici.
Ce poți face aici
Am stat la Richis 119 o singură noapte însă am petrecut timpul bucurându-ne de casă. Pe rând, de biblioteca generoasă și elegant amanajată, bucătăria rustică în care am servit masa, cerdacul liniștit, camerele călduroase.
Fosta grădiniță, azi casă de oaspeți
Aflăm cum doamna care se ocupă astăzi de casă a făcut grădinița aici, descriindu-ne în amănunt cum erau împărțite atunci camerele și ce anume exista în trecut în locurile pe care le vedem astăzi.
Ce poți descoperi în zonă
În sat există o basilică gotică veche de peste 500 de ani, cu un altar decorat în stil baroc. Totodată în jurul satului există un adevărat traseu al localităților vechi săsești ce pot fi descoperite: Biertan, Moșna, Alma Vii, Florești, Mălâncrav, locuri încărcate de istorie, frumusețe dată de bisericile fortificate ridicate acum sute de ani și dovezi ale existenței unei frumoase multiculturalități.
Ce poți mânca delicios
Sufletul unei case
Am servit mele în interiorul casei, în bucătăria primitoare, cumva centrul întregii case de oaspeți, întrucât aici se întâmplă lucrurile și totodată pe aici se trece indiferent de zona casei în care alegi să îți petreci timpul. Este într-adevăr un element central al personalității acestei proprietăți, adunând de fiecare dată oamenii împreună: mâncare de origine săsească, supe tradiționale delicioase, orez, dovlecei, plăcinte, bucate pentru fiecare gust, tocmai bune de împărțit între prieteni și oameni dragi locului.
La Richiș 119 am simțit acea nevoie pe care o avem din ce în ce mai des, ca oameni ai timpurilor actuale: a detașării, separării de lumea știută, a pauzei binemeritate. Și cum există locuri în care detașarea se întâmplă firesc, experimentăm de fiecare dată plăcerea de ne afla în noi și noi povești. La Richiș 119 povestea și surpriza au venit, ca de fiecare data, de unde nu ne așteptam: o istorie a casei aparte, oameni ce au crescut, copilărit în ea și i-au văzut fiecare etapă de viață, interioarele atent recreate ce te poartă în trecutul de care ne este dor sau drag. Richiș 119 este încă o dovadă că salvarea unui loc este de fapt șansa unor vieți noi, pentru oameni, tradiții, pentru patrimoniu și valoare.