Taschler Haus

Taschler Haus Boutique Hotel, Piața Hermann Oberth 4, Sighişoara, Jud. Mureș

Taschler Haus – Imagini, amintiri vechi și emoții

Unul dintre cele mai importante principii și obiceiuri pe care le avem în călătoria Romanian Romance este să ajungem personal în fiecare locație despre care povestim mai departe călătorilor. Să simțim energia fiecărui colț de casă, să ne alegem detaliile preferate, să povestim ore întregi cu gazdele, să aflăm, să zâmbim, să plecăm mai bogați din fiecare loc și cu atât mai mult, plini de speranță. Credem că altfel nu poți împărtăși povești, decât prin propria experiență trăită, prin adulmecarea locului cu propriile emoții și simțuri.

Taschler Haus, o poveste în poveste

Așa s-a întâmplat și în cazul casei calde și dragi din Sighișoara medievală, Taschler Haus. Un loc ascuns parcă, într-o cetate ce abundă de mister, magie și culoare veche. O poveste în poveste, cu tot feluri de cotloane, încăperi, mobilier și detalii care spun mai multe povești decât ar face-o cuvintele. O adevărată experiență a vizitei în Sighișoara, la unison cu tot ce se întâmplă încă magic și rupt din trecut în acest colț de țară. Și nu în ultimul rând, casă a unor gazde desăvârșite, calde, deschise și zâmbitoare, alături de care am povestit cu drag și cu o prietenie care parcă ar fi fost acolo de când lumea.Taschler Haus Boutique Hotel este o casă săsească veche, ce datează din anii 1670, situată exact în centrul Sighișoarei, la 150 de metri de Turnul cu Ceas. Zece camere care spun povești diferite, cu nume inspirate din meseriile sașilor meșteșugari, cu simboluri specifice și decorațiuni caracteristice acelor timpuri.

Taschler Haus, monument de  importanță internațională, într-o zonă înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial

Taschler Haus este, așa cum se întâmplă în cazul multor clădiri din superba Sighișoara, monument de  importanță internațională, aflată într-o zonă înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial, centrul istoric Sighișoara. A fost, înapoi în istorie, locuință și brutărie. În anul 1788 distrusă de un incendiu, apoi în 1790 cumparată și refăcută complet de Michel Friedrich Wultschner, primarul orașului regal liber și al județului Sighișoara în acele vremuri.La intrare ne întâmpină gazda casei zâmbind, mai apoi ghid perfect în a cunoaște fiecare detaliu știut și neștiut al casei despre care vorbește cu multă pasiune și dragoste.

Taschler Haus, casa din Sighișoara cu o poveste pentru fiecare încăpere

Curtea interioară, specifică caselor din Sighișoara, se deschide precum o poveste, invitându-te să descoperi tot felul de lucruri care nu mai aparțin de ceva vreme timpului actual. Multe elemente, obiecte, detalii tradiționale ale vieții sașilor și ale activităților din gospodărie: o iesle, o ladă pentru păstrarea cerealelor, o vânturătoare pentru separarea pleavei de boabe.

Picturi realizate manual, cu scene și obiceiuri ale timpurilor trecute, cum ar fi pictura gâscanului, care legat la ochi își găsește aleasa printre tinerele aflate în joc. Fata aleasă era cea care se mărita în acel an.

Apoi crama,  cu aceleași obiecte și simboluri fascinante, mașini de tocat și de măcinat, teascuri pentru stors strugurii, unelte folosite în locuințe.

La Taschler Haus, mai departe, fiecare cameră este o călătorie. Savurăm fiecare poveste și mai mult, fiecare cuvânt rostit de gazdă, dezvăluit în diferite registre: comic, amuzant, mistic sau romantic, fapt ce ne introduce frumos în atmosfera încăperilor fascinante și totodată simple. Începe, așadar aici, adevărata călătorie.

Zece camere-poveste, cu nume și simboluri inspirate din meseriile sașilor meșteșugari

Taschler Haus Boutique Hotel oferă zece camere-poveste, cu nume și simboluri inspirate din meseriile sașilor meșteșugari. În fiecare există simboluri specifice, picturi, decorațiuni caracteristice. La intrarea în fiecare încăpere este totodată pictată câte o scenă care ilustrează meseria ce a dat denumirea camerei. În interior, obiecte, mobilier, decorațiuni, tablouri care oferă atmosfera, misterul și magia specifice meșteșugarilor sași din Transilvania secolelor trecute.

Apreciem diversitatea camerelor și felul în care ni se spun povești diferite în fiecare, însă într-o ramă comună. Unele încăperi sunt retrase, liniștite, tăcute, chiar misterioare, altele deschise spre lume, elegante, impunătoare. Unele sunt simple și reconfortante, altele strălucitoare și generoase. Locul acesta este cu adevărat o istorisire de imagini, amintiri vechi și emoții.

La Taschler Haus te bucuri de liniștea unui oraș aflat astăzi în repaos, în vremuri străvechi fremătând de viață

La Taschler Haus te poți bucura de liniștea unui oraș astăzi parcă în repaos, în alte vremuri străvechi fremătând de oameni, meșteșuguri și evenimente locale. Așadar, găsește răgaz de a respira la propriu, la fereastra camerei ce se deschise spre o stradă veche și plină de farmec, energia diferită a cetății. Sau ocupă-ți locul în mica grădină a casei. Aici ai o imagine minunată a Turnului cu Ceas și poți servi din specialitățile și băuturile tradiționale ale zonei.

În jurul Taschler Haus, istorie, legendă și farmec. De vizitat îți recomandăm Biserica Mănăstirii Dominicane, construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, în stil gotic transilvănean. Apoi Turnul Cu Ceas, monument istoric construit în secolul al XIV-lea, cu un balcon aflat la o înălțime de 30 m, unde te poți bucura de vederea asupra cetății. Bineînțeles, de explorat fiecare străduță veche, casă de oaspeți în căutarea a cât mai multor experiențe diferite, fiecare restaurant ascuns la parter sau la subsolul caselor vechi, unde se poate mânca delicios. Un lucru e sigur: există o altă poveste, o altă familie cu istorie de generații și un alt farmec în fiecare clădire veche a fascinantei Sighișoara. De altfel, singura cetate încă locuită din Europa.

Ne-am bucurat momentele petrecute în povestea ascunsă, dar totodată atât de deschisă spre lume de la Taschler Haus. Chiar dacă timpul a fost în teorie limitat, în esență acesta s-a dilatat, cuprinzând în el atât de multe povești, emoții și nuanțe. Am povestit cu gazda de la Taschler, cu plăcere, sub bolta casei din grădina interioară, am împărțit idei despre lumea nouă și cea veche, am aflat istorisiri ale locului și ale sașilor meșteșugari. Am respirat un aer diferit în acest oraș încărcat de o altfel de atmosferă, energie, amprentă. Aceea a istoriei trăite viu și povestite mai departe între generații, a detaliilor și culorilor care încă se păstrează, a unui oraș ce nu se oprește din freamăt, drum sau desăvârșire, ci ia elegant, din când în cand, o mică pauză. Pentru povestire, contemplare, revelație și apreciere pentru ceea ce încă avem.

Mulțumim, Taschler Haus, pentru o poveste plină de farmec!

  • povestea diferită a fiecărei camere
  • misterul și liniștea locului
  • povestitul alături de gazde
  • picturile interioare și exterioare
  • localizarea casei aproape de Turnul cu Ceas
  • căldura gazdei
  • Întreaga proprietate de la Taschler Haus este decorată, atât în interior, cât și la exterior, cu picturi ce redau scene, obiceiuri, legende și tradiții ale sașilor; Pe site-ul casei de oaspeți există o trecere în revistă a fiecărei picturi; Povestea lor poate fi însă aflată la fața locului, direct de la gazde;
  • Deși în forma actuală păstrează o imagine definitivată în prima jumătate a secolului XVIII, Casa Taschler este cu siguranță mult mai veche, datarea aproximativă a începuturilor sale fiind însă imposibil de precizat, în lipsa informațiilor arheologice și de arhivă;
  • Recepția de la Taschler Haus este decorată cu mobilă veche, pictată manual cu motive săsești și cu simboluri ale cetății și orașului Sighișoara; Cea mai spectaculoasă este pictura aflată în spatele biroului, care amintește de venirea sașilor în Transilvania;
  • Pictura este inspirată din legenda Copiilor din Hameln, unde fluierul fermecat al cântărețului a adus copiii sași pe plaiurile transilvănene, construind cele șapte cetăți; Acestea sunt ilustrate prin cuiburi de rândunică așezate pe coroana unui copac;
  • Tot în recepție găsești și pictura care ilustrează scena dintr-o brutărie, imagine realizată cu multe detalii; Un simbol deosebit este și peretarul imprimat cu versuri cusute din rugăciunea „Tatăl Nostru”.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email