The Throne

The Throne, Strada Cositorarilor, Nr. 4, Sighișoara, Județul Mureș

The Throne – Fascinația ultimei cetăți locuite din Europa

Fascinați de culorile vii și în același timp vechi ale Sighișoarei, ultima cetate medievală locuită din Europa. Gândul că de fiecare dată când o vizităm ne situăm chiar în istorie, ne face să apreciem încă o dată, melancolic, străzile pietruite, multicolore, aerul vechi, restaurantele și terasele înghesuite frumos, toate cotloanele, pietrele, steagurile unei mândrii de altădată. Înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, punct de reper atât pentru noi, cât și pentru călătorii străini, Sighișoara te poartă, cu siguranță, într-o altă lume și alt timp, într-o experiență unică în România. Iar printre cotloanele ei misterioase și străduțele înguste, descoperim, de fiecare dată, încă un loc care îi rescrie legenda și care ajunge, în final, să ne fascineze.

Sighișoara, cetatea oprită în timp

Există câteva locuri dragi în Sighișoara medievală în care poposim, pentru care apreciem neîncetat efortul, povestea, spiritul și magia traiului vechi. De data aceasta am ajuns la The Throne, ascunsă ca toate celelalte pe una din străzile pietruite și colorate, casă construită în continuarea celorlalte vecine, într-un fel de imagine veche a suportului și solidarității. În Sighișoara casele sunt înșiruite, la fel culorile, poveștile lor, familiile gazdă și anii de supraviețuire într-o lume care se tot grăbește înainte. Sighișoara însă ne pare de fiecare dată oprită în timp.

Ne întâmpină la The Throne un om al locului, amabil și zâmbitor, care ne dezvăluie întreaga poveste și câteva dintre tainele din jur: alte locuri frumoase pentru cazare, restaurante și mâncare bună. Casa medievală a fost reconstruită, renovată în detaliu, atât în interior, cât și la exterior, scriindu-se în camerele de oaspeți noi povești. The Throne este de fapt un boutique hotel situat într-o clădire istorică din secolul al XVI-lea. Clădirea își păstrează structura istorică, pereții de piatră vechi de 700 de ani, elemente din lemn și o scară din lemn masiv.

CE POȚI FACE AICI ȘI CE POȚI DESCOPERI ÎN JUR

The Throne, incursiune în lumea obiectelor și a timpurilor medievale

Pătrundem în misterioasa lume medievală încă de la intrare: o încăpere construită din cărămidă veche, cu tot felul de obiecte colecționate, interesante, pe cale de dispariție astăzi. Scările din lemn duc spre etajele în care camerele de oaspeți au fost pregătite, fiecare descriind o altă poveste: piese de mobilier vechi restaurate de tâmplari locali, obiecte de colecție, paturi, ferestre și obiecte de iluminat elegante.

La The Throne poposești pentru odihnă și pentru o incursiune interesantă în lumea obiectelor și a timpurilor medievale: paturile recondiționate frumos, cuferele vechi, scaunele, lemnul, cărțile, ușile și clanțele. Totul este un detaliu și o invitație. Una din piesele de mobilier îndrăgite este paravanul în stil baroc, de la începutul anilor 1800, moștenire a castelului Nagykaroly (Carei) din Satul Mare. De asemenea, ceasul de biserică ce te întâmpină la intrare, vechi de 100 de ani.

În procesul de restaurare la The Throne s-a pus accentul pe păstrarea tuturor elementelor originale

„Mobilierul vechi, din lemn masiv, merită restaurat, nu neaparat ca investiție, ci ca semn al aprecierii pentru meșteșugurile de odinioară. Mobilierul nostru are o poveste frumoasă. A fost recondiționat de un dulgher priceput, cu 50 de ani de experiență în restaurare. Toate elementele, ornamentele bogate sculptate manual devin,  în cele din urmă, nu numai funcționale, ci la fel de frumoase ca acum un secol.”

În procesul de restaurare la The Throne s-a pus accentul pe păstrarea tuturor elementelor originale, inclusiv decaparea tencuielii, conservarea boltei din secolul al IX-lea din apartamentul principal si restaurarea picturilor decorative. Ce poate fi mai frumos?

Casa Breslelor, expoziție de unelte, echipamente și mașinării folosite în urmă cu secole de meșteșugarii din Sighișoara

The Throne este situat la doar un minut de Turnul cu Ceas din Sighișoara, poarta principală de acces în cetate și Piața Centrală, cu magazinele și restaurantele tradiționale. Însă, pentru o altfel de experiență îți recomandăm să ajungi la muzeul Casa Breslelor, care găzduiește o expoziție de unelte, echipamente și mașinării folosite în urmă cu secole de meșteșugarii din Sighișoara și din împrejurimi.

Existența timpurie a breslelor (aproximativ 19) arată dezvoltarea economică a Sighișoarei în Evul Mediu. În cetate, în Sibiu, Sebeș și Orăștie existau, spre exemplu, bresle ale măcelarilor, brutarilor, pielarilor, cizmarilor, fierarilor, blănarilor, țesătorilor, olarilor, croitorilor. Bresle existau în acea perioadă și în orașele Augsburg, Köln sau Strasbourg. Reprezentanții breslelor au căpătat cu timpul o importanță tot mai mare în conducerea orașului. Spre exemplu, breasla măcelarilor apare menționată în anul 1517, cea a cositorarilor abia în secolul al XVI-lea, iar cea a croitorilor a fost prima dintre cele patru mari bresle obligate să se mute în cetate în 1517.

Meșteșugarii sași din Transilvania, considerați printre cei mai valoroși din sud-estul Europei

Poți descoperi în muzeu multe detalii din atelierele, uneltele și echipamentele folosite cu secole în urmă de aceștia, meșteșugarii sași din Transilvania fiind considerați printre cei mai valoroși din sud-estul Europei.

De văzut sunt și Turnul Fierarilor și Turnul Cizmarilor. În trecut Sighișoara avea câte un turn pentru fiecare breaslă. Totodată, Scara acoperită, construită în 1654, cu 175 de trepte astăzi. Îți recomandăm să străbați întreaga cetate, să îi colinzi singur străzile înguste și culorile. Nu vei avea mult de mers iar plăcerea descoperirii va fi cu atât mai mare. Este plină de farmec, istorie și mister.

CE POȚI MÂNCA DELICIOS

The Throne oferă doar mic dejun. Însă cetatea este plină de terase, restaurante și locuri în care se pot servi preparate locale. Noi îți recomandăm Gasthaus Altepost. Noi servim masa de fiecare dată aici cu plăcere și îl alegem pentru felurile de mâncare tradiționale, pentru stilul clasic, dar elegant al serviciilor oferite și pentru atmosfera înscrisă în același registru medieval.

În Sighișoara trăim istoria vie, existăm odată cu ea și participăm la scrierea ei mai departe.

The Throne ne-a oferit o imagine minunată asupra Sighișoarei și o certitudine, încă o dată, a faptul că această parte de țară nu trebuie să se piardă. România este unică în Europa prin Sighișoara, dar și în lume, prin spiritul, povestea, istoria și culorile ei. Găsim fascinant sentimentul de a locui într-o casă înscrisă într-un adevărat patrimoniu, să privim străzile de sute de ani de la propria fereastră deschisă, să ne imaginăm oare ce a existat înaintea noastră în fiecare colț de casă și de stradă. În Sighișoara trăim istoria vie, existăm odată cu ea și participăm la scrierea ei mai departe, sentiment pe care îl găsim cu totul special.

Mulțumim, The Throne, pentru povestea oferită, efortul și pasiunea depuse în restaurare, pentru încă un loc înscris cu cinste în turismul premium, tradițional românesc.

  • restaurarea camerelor
  • liniștea și misterul casei
  • mobilierul salvat
  • colecția de obiecte vechi
  • personalul prietenos
  • efortul și pasiunea depuse într-un proiect autentic
  • Prin breslele existente în perioada medievală, meșteșugarii devin tot mai înstăriți și ajung să aibă reprezentanți în Sfatul Cetății; Primul meșteșugar care a ajuns să intre aici, cu funcție de jurat, a fost un reprezentant al breslei aurarilor, Nikolaus, în 1393;
  • Breslele au fost desființate în anul 1884 pentru că își pierduseră semnificația;
  • La muzeul Casa Breslelor există una dintre cele mai frumoase lăzi de breaslă din Transilvania, cea a Dogarilor, realizată în anul 1811;
  • În același muzeu poți vedea costume populare, încărcate de simboluri ce ne oferă o identitate culturală unică;
  • Și tot la Casa Breslelor: două butoaie realizate de familia Richter din Biertan, familie de tâmplari sași; Primul datează din 1734, iar cel de-al doilea din 1938; Totodată, una dintre piesele deosebite din colecție este roata de car de la inceputul secolului al XVII-lea.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email