Casa oltenească de la Conacul lui Maldăr

Casa de oaspeți oltenească de la Conacul lui Maldăr, Măldărești, Județul Vâlcea

Casa oltenească de la Conacul lui Maldăr – Farmecul Olteniei de altădată

Revenim cu drag în locurile sufletelor noastre. Descoperim o poveste diferită de fiecare dată, în fiecare loc sau poate că ne sunt simțirile mereu altfel, odată cu vizitele în locurile noastre. Cu atât mai mult ne bucură schimbările frumoase, fețele și veșmintele noi ale locurilor dragi, atunci când se îmbogățesc, atunci când cresc, când se extind sau recreează noi povești în aceeași ramă magică.

Ne-am bucurat de sentimente așa, redescoperind un loc de care suntem legați sufletește, printr-o nouă istorisire: Casa oltenească de la Conacul lui Maldăr, o nouă experiență autentică oferită călătorilor, însă diferită de ceea ce a oferit conacul până acum.

Un univers nou, salvare de la uitare și ruină

Decizia de a se extinde într-o poveste a venit pentru Conacul lui Maldăr natural, curtea vecină și superba casă veche din aceasta inspirând gazdele conacului să creeze și aici un univers nou, salvând de la uitare și ruină o proprietate. Separate astăzi printr-un gard, dar și prin timpuri și lumi diferite, cele două povești ale Conacului lui Maldăr se regăsesc într-un punct comun: farmecul Olteniei de altă dată.

Am descoperit în curtea vecină conacului drag o casă superbă oltenească, reconstruită cu grijă și pricepere. O curte vastă, verde, cu tot felul de plante și pomi, desprinse toate din curțile bunicilor și străbunicilor noștri. Un farmec și o liniște aparte, timp stând în loc, un cerdac superb din lemn, în umbra căruia timpurile și anotimpurile au fost cu siguranță simțite rând pe rând. Ne bucurăm de lumina caldă a după-amiezei, ce se așterne superb pe casa oltenească, chiar deasupra băncii din lemn de pe care poți observa în tihnă tot ce se întâmplă în jur.

Vis oltenesc repus în scenă

În interior, un vis oltenesc pus din nou în scenă, cu tot ce înseamnă autentic în această parte de țară: materiale vechi, mobilier recondiționat, detalii, culori și accente vechi, obiecte autentice refolosite, lemn, dantelă a vremurilor, fotografii, fiecare încăpere desând un univers.

CE POȚI FACE AICI

Casa tradițională de la Conacul lui Maldăr recreează Oltenia autentică și veche, oferindu-ți șansa și răgazul să trăiești pentru câteva zile timpurile de atunci. Perfectă pentru două cupluri sau o familie, casa recreate are două dormitoare autentice, un living de poveste, o bucătărie complet utilată cu cea mai frumoasă veselă. Detalii mărunte îți recreează experiența aici, câte o poveste în fiecare colt de cameră. După ce explorăm încăperile ne odihnim leneș în patul oltenesc de altă data, savurăm un pahar de apă rece, ne alegem dormitorul de la etaj, amenajat idilic într-o mansardă ce pare inexistentă de afară, dar care în interior devine un adevărat univers. Apoi ne luăm câteva clipe de răgaz pe cerdacul scăldat în lumina și în umbra, respirăm adând, ne scufundăm la propriu, în tăcere, în toată frumusețea din jur. E liniște și bine.

Căsuța oltenească, un loc idilic, doar „de stat”

În aceeași curte aflăm că există un spa traditional, tocmai bun pentru un adevărat răsfăț în mijlocul naturii și în apropiere te poți bucura și de o zonă de relaxare, stat la povești sau în care să servești mesele zilei.

Căsuța oltenească este cu siguranță un loc idilic, doar „de stat”. Nimimic mai mult. Poate doar „de contemplat” – natura, frumusețea Olteniei, lumina serii, culorile, farmecul, liniștea și pasiunea oamenilor cu un asemenea suflet.

CE POȚI DESCOPERI ÎN JUR ȘI CE POȚI MÂNCA DELICIOS

Prima oprire este cu siguranță la Conacul lui Maldăr, dacă nu ai ajuns aici până acum. Cula veche, transformată într-un conac elegant și totodată autentic, mușcatele roșii la ferestre, detaliile și piesele de mobilier vechi, mâncarea excelentă. Tot aici poți servi un mic dejun de poveste, prânzul și cina de fiecare dată altfel. Preparate cu grijă și pricepere din cărți de bucate vechi, rețelele reinterpretate te transportă în diferite lumi. Pentru noi e o încântare doar să parcurgem meniul ce sună a invitație. Călătorie cu savoare și gust, supe tradiționale consistente, carne gătită excelent, ingredinte supriză, știute doar de doamnele din bucătărie, garniture surprinzătoare și prăjituri pufoase. E totul un festin.

O lume frumoasă a Olteniei, încă păstrată, cu tradiție, meșteșuguri vechi și noi, monumente, arhitectură și istorie

Lângă Conacul lui Maldăr și căsuța oltenească te așteaptă o lume frumoasă a Olteniei, încă păstrată, cu tradiție, meșteșuguri vechi și noi, monumente, arhitectură și istorie. În Măldarești, la 46 kilometri de Râmnicu Vâlcea, imediat dupa Horezu, se spune că s-a retras Tudor Maldăr, capitan în oastea lui Mihai Viteazul, în secolul al XVII-lea. De văzut aici sunt Cula Greceanu, cu elemente ale stilului brâncovenesc, printre cele mai vechi construcții de acest tip din țară, cula Măldărescu I.G. Duca, construită în 1812 și Casa Memorială I.G. Duca.

Zona este de asemenea puternic marcată și încărcată religios, așa că poți vizita mănăstirile Dintr-un Lemn, Hurezi, Arnota, Bistrița, Polovragi. Tot aici Peștera Polovragi, de 11 kilometri, Peștera Muierii, cu o istorie bogată și Peștera Liliecilor, locuită de pustnici în Evul Mediu, Cheile Oltețului și Bistriței. Horezu este cunoscut și ca vechi centru de ceramică populară. Ceramica de Horezu este realizată prin mijloace tradiționale: roata olarului, cuptoare orizontale pe lemne, obiecte de finisat tradiționale.

O reîntoarcere pe care o recomandăm din când în când

Liniște, pauză de bine, verde și lemn, tradiție și simboluri, Oltenia toată într-un singur loc. De fapt, într-o singură căsuță, readusă la viață mai frumos decât oricând. Este ceea ce am simțit, oaspeți fiind în casa de oaspeți din Măldărești. O reîntoarcere pe care o recomandăm din când în când, pentru minte și suflet, mai ales. Către simplul și autenticul din noi, care ne însoțește pretutindeni, dar care nu iese mereu la iveală.

  • diminețile pe cerdac
  • atenția la detalii
  • culorile și obiectele casei
  • curtea verde și tihnită
  • lemnul păstrat
  • mobilierul autentic
  • Căsuța de la Măldărești se închiriază complet, fiind ideală pentru două cupluri sau o familie;
  • Mesele sunt servite la Conacul lui Maldăr; Se poate participa de asemenea la activitățile și evenimentele organizate la conac, existând acces și la facilitățile acestuia;
  • Horezu, este atestat documentar într-un hristov aparținând domnitorului Vlad Călugăruldin anul 1487;
  • Denumirea actuală provine de la numele de ciuhurez (huhurez), pasăre asemănătoare bufniței care populează pădurile din jur;
  • Dezvoltarea așezărilor horezene este legată de traseele de transhumanță, de drumurile haiducilor care traversau zona, precum și de drumul sării.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email