Top

Casa TrappoldRezervă acum

Partea României care trebuie trăită, nu învățată

Credem că fiecare țară are mail multe părți, lumi, credințe și povești. Așa cum există lucruri nevăzute sau lăsate în urmă în fiecare poveste. Aceasta este o poveste despre acea parte diferită a Transilvaniei, despre care nu am învățat până acum. Toți oamenii frumoși dintr-un sat săsesc, tristi pentru pierderea oamenilor tineri, sperând încă în viitorul pe care-l aduc cei ce vin și se mută aici, din marile orașe. Ospitalitatea, zâmbetul, traiul armonios, pe lângă diferențele culturale, naționale, etnice sau religioase.

În ciuda istoriei, conflictelor, bucăților de pământ și a granițelor, există oameni, de tot felul, națiuni și sentimente, care trăiesc împreună într-un timp și spațiu. Am simțit întotdeauna doar primirea călduroasă, cele mai frumoase gânduri și dorința de a oferi ajutor în aceste părți ale Transilvaniei. Și poate că aceasta este o parte a României despre care nu am aflat; povestea oamenilor.

Casa-Trappold

Casa de oaspeti tipic transilvaneana, intr-un sat sasesc

Casa Trappold este pentru noi exemplul casei de oaspeți tipice transilvănene, adusă în zilele noastre, într-o lume mai relaxată, modernă și plină de nevoi. Un exemplu al faptului că este posibilă restaurarea și recrearea, indiferent de unde vii ca proprietar sau gazdă.

Plasată în satul Apold, cu una dintre cele mai frumoase biserici fortificate pe care le-am văzut într-un sat săsesc, Casa Trappold primește oaspeți și călători într-o curte verde, plină cu flori, lemn, jucării și râset.

Am găsit aici două părți ale proprietății, una veche, având camere tradiționale, detalii și decorațiuni specifice și una nouă, care se adaptează gusturilor moderne. În vechea casă au păstrat totul așa cum era, însă mobila a fost recondiționată în accord cu secolul al XIII-lea. Pur și simplu iubim grinzile de lemn din hambarul mare, folosit azi ca restaurant și loc de odihnă.

Casa-Trappold

Ce poți face aici

În curtea deschisă există un ciubăr tradițional cu sare și apă rece pentru reîmprospătare și lângă, o saună pentru păstrarea sufletului cald. Apoi, în frumosul hambar se pot aduna 50 de oameni pentru a servi masa și pentru a petrece timpul frumos împreună. În mijlocul hambarului găsești șemineul, te bucuri de mirosul focului arzând și te relaxezi.

Doua scaune sub un nuc

În afara caselor și a hambarului ne-am bucurat seara de un foc de tabără, afară, deasupra noastră având cerul plin de stele, aerul proaspăt și oameni frumoși lângă noi. Însă locul preferat ne este bătrânul nuc, sub care două scaune așteaptă să dezvăluie tuturor oaspeților romantici cea mai frumoasă priveliște a curții.

Ce poți mânca delicios

Mâncarea este delicioasă, tradițională și pentru toate gusturile. Trebuie să anunți în avans servirea prânzului și a cinei. Totul este simplu, făcut din ingrediente naturale și locale, cu o mulțime de opțiuni în funcție de tipul de dietă, chiar dacă meniul este fix. Sarmalele tradiționale sunt cu adevărat gustoase, de asemenea, orezul cu legume pentru vegetarieni. Încearcă și vișinata, este delicioasă. 🙂

Ce poți descoperi în zonă

Am descoperit aici Biserică Fortificată din Apold, construită în secolul al XIII-lea, una dintre cele mai frumoase. Din păcate, comunitatea săsească a dispărut în timp, însă există încă familii care păstrează vii istoria și valorile vechi. Observă casele vechi, activitățile, călătorește înapoi în timp.

Pentru plimbări pe dealurile Transilvaniei, există biciclete pe care le poți ghida către Viscri sau alte localități din zonă. Și, desigur, cetatea Sighișoara, aproape de Trappold.

Aer si apa proaspata, pamanturi vechi, mancare si obiceiuri simple

„La Casa Trappold îți tragi suflarea, te legi la pământuri și rămâi cu obiceiuri sănătoase – spălat pe față cu apă rece dimineața ca-n Ardeal când meri la cosă, statul molcom de dimineață c-o ceșcuță nițel mânjită înainte de te apuca de trăbăluit sau mâncatul sănătos de ouă proaspete.”

Așadar aerul și apa proaspete, ținuturile vechi, hrana și obiceiurile simple, sănătoase; toate aici, în interiorul unei oaze întinse și  verzi, în care toți copiii aleargă și râd și se bucură de zilele petrecute sub soare, apreciind cu siguranță tot ce le este dat, mai târziu.

Pur și simplu adorăm pacea ce ne cuprinde adânc în fiecare sat săsesc. Ospitalitatea, timpul nemișcat, cei mai frumoși oameni și vremea. Așa cum există atât de multe părți ale Transilvaniei, călătorii tradiționale și oameni ai locurilor despre care nu știm întotdeauna, aceasta este o invitație spre căutare, cunoaștere și descoperire; de unul singur. Există atât de multe lucruri pe care nu le putem învăța dintr-o carte de istorie. Pentru că sunt realități și adevăruri care nu pot fi văzute, simțite și înțelese decât trăindu-le aici și acum.

Casa-Trappold
Casa-Trappold
Casa-Trappold
Casa-Trappold

Alegerile EI

 • nucul din curte
 • ospitalitatea
 • momentele de liniște

Alegerile LUI

 • sauna și ciubărul
 • hambarul înalt
 • cerul la apus

DE ȘTIUT

 • Originea Apold, în trecut Trappold și în dialectul saxon ca Pult sau Polt, ar putea fi legată de sistemul de drenaj al zonei, cu secole în urmă; Se spune că pe acest pământ era o zonă foarte mlăștinoasă despre care sunt scrise legende, ce pot fi citite chiar la Biserica Fortificată din mijlocul satului;
 • Biserica Evanghelică Fortificată din Apold, județul Mureș, a fost construită în secolul al XIII-lea și se află pe lista monumentelor istorice 2010;
 • Prima mențiune documentară a localității este într-un document din anul 1309;
 • Pe baza descoperirilor arheologice făcute pe teritoriul localității, prin care au fost găsite vase ceramice din secolul al XI-lea, se poate spune că așezarea Apold a existat înainte de colonizarea saxonă a Transilvaniei;
 • Odată cu exodul masiv al sașilor în Germania în 1990, comunitatea săsească locală s-a dezintegrat ireversibil; În 2005 în sat existau mai multe familii săsești unde preotul evanghelic din Sighișoara venea la fiecare trei săptămâni pentru a ține slujbe.

REZERVĂ ACUM

Casa Trappold, Strada Principală 75, Județul Mureș

  Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Agenția Happy Tour te va contacta cât mai curând posibil.

  #trappoldhouse #apold #transylvanianguesthouse #history #values #tradition #saxonlife #oldandnew #guestandhost #hospitality #goodfood #greenyard #thewalnut #romanian_romance #traveltheromance

  3