Conacul Grigorescu

Terra Carpatica, Rățești/Berca, Județul Buzău

Slow food & travel românesc

Cea mai frumoasă formă de călătorie în România autentică este aceea care te aduce, la final de drum, într-o oază. Liniștea unei naturi crescute în cea mai bună formă a ei, intervenția umană delicată și discretă, aerul bun, pacea interioară și exterioară. Te poți regăsi, liniști, opri pentru câteva momente din ritmul vieții într-un loc așa. Exact cum am făcut, la rândul nostru, pe cerdacul camerei de la Terra Carpatica – Conacul Grigorescu. O locație de familie, în jurul unui conac neo-brâncovenesc reconstruit cu grijă. O fermă proprie și produse locale premium, vinuri din Dealu Mare, slow food & travel tipic românesc. Tocmai bine de zăbovit o vreme într-un timp și spațiu care par să stea în loc, pentru a ne oferi nouă un răgaz.

Terra Carpatica, poveste începută cu un conac neo-brâncovenesc

La Terra Carpatica povestea a început cu superbul Conac Grigorescu. Construit în anul 1930 de C.C. Grigorescu, atât conacul, cât și curțile și pământurile de aici au fost folosite pentru a producția de vin și cognac. Conacul a fost și spital pentru soldații răniți în cel de-al Doilea Război Mondial și adăpost pentru locuitorii satului. Abandonată mai mult de 20 de ani, construcția a fost redescoperită în anul 2011 de familia care o deține astăzi. Renovarea a însemnat muncă de arhitectură, artizani locali și materiale de construcție din zonă, pentru a recupera structura originală și frumusețea conacului.

Vei găsi Terra Carpatica la intrarea văii râului Buzău, în apropierea regiunii viticole Dealu Mare și Vulcanii Noroioși. Este înconjurată de flora şi fauna minunate ale Subcarpaților și e totodată gazda unor produse culinare din Grădina Carpaţilor, pregătite artizanal. Conacul este casa familiei, așadar nu poate fi vizitat.

Casa Noelia, Casa Bunicii, Casa Sophie

Însă variantele de cazare pentru oaspeți la Conacul Grigorescu sunt la fel de generoase. Cinci apartamente cu o capacitate de 10 adulți și 10 copii, amenajate sub formă de căsuțe. Casa Noelia, Casa Bunicii, Casa Sophie, toate construcții vechi, astăzi case de oaspeți tradiționale valahe, cu verande românești înfrumusețate cu florării din lemn.

CE POȚI FACE AICI ȘI CE POȚI MÂNCA DELICIOS

Conacul Grigorescu este un stil de viață

„Conacul Grigorescu este un stil de viață. Promovăm bogățiile culinare necunoscute ale Munților Carpați. Filosofia noastră este bazată pe conceptul slow food care folosește produse proaspete, regionale, de sezon și de cea mai bună calitate. Colaborăm cu ferme locale, mici producători, producători de vinuri din regiune. Combinăm vechile tradiții culinare românești uitate cu influențele internaționale, pentru a crea o bucătărie fusion. The different side of Romania!”

Conacul Grigorescu este despre Juranda și Thorsten

Juranda este pasionată de gătit, de tot ce se poate prepara minunat în casă. Recreează reţetele tradiţionale româneşti cu influențe din bucătăriile lumii. Este de naţionalitate româno-polonă. Thorsten este născut în Germania, iar în 2008 s-a mutat în România unde a continuat urmele familiei din care provine. Bunicii, proprietari de restaurant într-o zonă rurală a Germaniei, iar tatăl al unei băcănii specializate în mezeluri și produse regionale.

Experiența la Conacul Grigorescu este în primul rând culinară

Așadar, experiența la Conacul Grigorescu este în primul rând culinară. Majoritatea fructelor și legumelor folosite provin din propria grădină, totul fiind crescut organic. În spatele gospodăriei cresc ierburi, trufe, ciuperci și fructe de pădure. Există aici și o bucătărie de vară, cu o priveliște frumoasă către Valea Buzăului și Munții Carpați. Un spațiu de gătit acoperit, cuptor și grătar pe lemne, pentru team cooking și ateliere artizanale de gătit.

Apoi la conac descoperă orangeria și terasa, o extensie a acestuia. Cele două pot fi folosite pentru mese private, fiind și spațiu pentru servirea micului dejun.

Piscina exterioară, zona cea mai îndrăgită de copii, este încălzită. Tot aici există și un bar pentru 16 persoane, folosit pentru degustări de vin, ateliere de gătit, workshop-uri de pizza sau pur și simplu pentru relaxare.

Conacul Grigorescu: printre ierburi aromate, mirodenii, roșii, vinete și prune

Noi ne-am petrecut timpul la piscină, pe terasă afară și în grădina și livada conacului Grigorescu. Ierburi aromate, mirodenii, roșii, vinete și prune. Mesele au fost, evident, delicioase la conac. Printre minunățiile produse aici amintim pâinea de casă, babicul, brânza de capră cu trufe, păstrăvul afumat din râul Buzău sau untul cu trufe. Aici găsești și un magazin de delicatese artizanale de unde îți poți procura pentru acasă fructe și legume preparate la borcan, produse de la producătorii locali, suveniruri din regiunea buzoiană, vinuri din Dealu Mare sau trufe proaspete.

CE POȚI DESCOPERI ÎN ZONĂ

Geoparcul Ținutului Buzăului, un geoparc care aspiră la UNESCO

Ținutul Buzăului este o zonă bogată în frumusețe naturală și activități îndrăgite de întreaga familie, un geoparc care aspiră la UNESCO. Cuprinde Vulcanii Noroioși, Focurile Vii, domurile de sare și Babele de la Ulmet.

Tot aici descoperi totul despre vinul românesc și despre una dintre cele mai frumoase regiuni viticole ale României: Dealu Mare. Pădurile din regiunea Buzău sunt totodată locul ideal pentru vânătoarea de trufe. Zona din jurul Conacului Grigorescu oferă și sport și aventură: rafting, parapantă, mountain bike sau drumeții.

Conacul Grigorescu a fost liniște, răgaz, deconectare

Conacul Grigorescu a fost liniște, răgaz, deconectare. Am apreciat încă o dată simplitatea traiului în conexiune cu natura, ingredientele și alimentele care prind viață în propria livadă, farmecul și magia de a face totul în propriul tău univers. Conacul Grigorescu are cu siguranță componentele esențiale pentru o experiență desăvârșită în acea Românie uitată sau poate nedescoperită încă. Să lucrezi pământul cu mâinile tale, să produci local, cu pasiune, să redai viață unui loc, să fii blând și bun cu tine însuți, dar și cu toți cei care îți calcă pragul, în căutarea veșniciei.

  • cerdacul din spatele grădinii
  • ospitalitatea familiei
  • liniștea zonei
  • produsele și ingredientele locale folosite
  • povestea renașterii unui conac
  • serile de vară petrecute la piscină
  • Geoparcurile globale UNESCO sunt zone geografice unificate, în care siturile și peisajele de importanță geologică internațională sunt gestionate sub un concept holistic de protecție, educație și dezvoltare durabilă;
  • Regăsindu-se pe aceeaşi latitudine cu Piemont din Italia, având condiţii climatice favorabile şi păduri abundente, regiunea buzoiană îndeplineşte toate condiţiile pentru perpetuarea trufelor;
  • La Conacul Grigorescu se mai pot organiza: evenimente culinare, cursuri de gătit, weekenduri vegetariene, evenimente pentru copii;
  • Rafinețuri este linia de produse artizanale de la Terra Carpatica, care se bazează pe rețete inovatoare cu fructe și legume din livezi sălbatice sau din producție ecologică proprie;
  • Valea Buzăului se bucură de o climă extraordinară: 2000 de ore de soare, dealuri paravan contra vânturilor puternice, condiții optime pentru plantația de pomi fructiferi și pentru grădini de legume.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email