Count Kalnoky’s Guesthouses – Prima destinație din România a Prințului Charles
Am aflat de ceva timp povestea familiei Kálnoky, atestată istoric pentru prima dată în anul 1252, în partea de est a Transilvaniei. Familia nobilă este legată astăzi de o poveste a reîntoarcerii în ținuturile transilvănene, a reconstrucției, renașterii și mai ales de implicarea în comunitate.
Cu timpul am fost profund recunoscători să înțelegem istoria familiei și lucrurile pe care moștenitorul actual le face astăzi pe aceste frumoase meleaguri, schimbând fața turismului tradițional românesc, a comunităților diverse și a tuturor oamenilor întâlniți. Mai mult decât atât, am fost onorați să îl cunoaștem personal pe Contele Tibor Kálnoky, o personalitate elegantă, pasionată și cu mintea deschisă, care schimbă literalmente lumea chiar acum, trasând o cale mai bună vieții și viitorului oamenilor de tot felul.
Tibor Kálnoky este legat și de Prințul de Wales, în calitate de administrator al Fundației Prințului din România, prieten și gazdă a Prințului Charles la vizitele sale anuale în Transilvania. Desigur, Contele Kálnoky are un rol important în pasiunea construită pe care Prințul Charles o manifestă pentru ținuturile frumoase și neatinse ale Transilvaniei. Tibor Kálnoky deține în acest moment două proprietăți în Micloșoara, în județul Covasna, unde am găsit case tradiționale minunate, transformate în case de oaspeți. Prima proprietate pe care am vizitat-o acum câțiva ani ne-a apropiat atât de mult de emoția simplă a traiului la țară și de momentele de liniște, de fiecare colț al naturii și de fiecare anotimp.
Micuțele case datate din 1800 au fost restaurate frumos, păstrând în același timp elementele originale, frumusețea trecutului și detaliile transilvănene. Fiecare curte este vastă, păstrând un spațiu mare între căsuțele proprietății.
Am fost cazați la Count Kalnoky’s Guesthouses în Casa Albastră, o casă mică, dar autentică și primitoare. Ne amintim zilele de iarnă pe care le-am petrecut acolo, înconjurați la propriu de prima mare ninsoare a anului, trăind totul la fel ca într-un basm alb.
Cealaltă proprietate se află în același sat și este de fapt prima locație pe care Prințul de Wales a ales-o în timpul călătoriilor și șederilor în Transilvania. Același stil de viață transilvănean adus în prezent, curtea verde deschisă, liniștea și natura neatinsă care au făcut ca Prințul Charles să se îndrăgostească de aceste meleaguri magice.
Ce poți face aici
Casele de oaspeți din Micloșoara, sat mic și feeric al Transilvaniei, înseamnă pur și simplu deconectare. Nu există vreme pentru tehnologie, viață modernă sau obiceiuri cotidiene. Așa că pregătește-te pentru viața simplă și sentimentul pur de care avem nevoie cu toții pentru reîntoarcerea către noi, din când în când.
Găsește un moment pentru a rămâne în natură, pentru a admira curțile verzi, pentru bucuria unei mese bune sau pentru a vizita satul. În Micloșoara, aproape de casele de oaspeți, descoperă noul Stone Pub construit, o frumoasă casă tradițională transformată într-un pub local, cu influențe atât transilvănene, cât și britanice, așa cum am putut vedea și simți noi. Acesta este un loc comun pentru oaspeți, având un șemineu și o sobă superbe, în stil vechi, mobilier tipic, obiecte specifice zonei, arhitectură și detalii vechi. Aici poți savura o cafea sau un ceai, mâncarea bună din Transilvania și bineînțeles, întâlni călători pasionați și oameni frumoși căutând aceleași lucruri ca noi toți.
Ce poți mânca delicios
Micul dejun și cina pot fi servite pentru toate casele de oaspeți în subsolul uneia dintre locații, un loc liniștit și rustic, unde poți explora și savura mâncarea transilvăneană simplă, dar gustoasă, cu multe opțiuni, inclusiv vegetariene. Micul dejun este practic o masă mare, colorată, plină cu produse locale pentru toate gusturile, inclusiv fructe, legume, aperitive tradiționale, lactate, gemuri, sucuri și dulciuri. Cu siguranță, această parte a zilei este preferata noastră în casele de oaspeți din Micloșoara. Așa că nu săriți peste micul dejun! 🙂
Ce poți descoperi în zonă
Primul lucru de văzut aproape de casele din Micloșoara este Castelul Kálnoky, construit pentru familie precum conac de vânătoare, în secolul al XVII-lea. După timpurile grele din perioada comunistă, când unele părți ale acestuia au fost distruse, frumosul castel a fost reconstruit în ultimul deceniu și transformat astăzi în Muzeul Vieții Transilvănene. Prezintă frumos în interior vechiul stil de viață al Transilvaniei, detaliile istorice și culturale și mai mult decât atât, cultura aristocrației, cu toate influențele pe care Transilvania le-a avut în trecut: de la Imperiul Habsburgic, Imperiul Bizantin, la Imperiul Otoman, imagine și istorie distruse de asemenea de comuniști. Veți avea șansa de a vedea în interiorul muzeului și sobe vechi, un pian Streicher, mobilier Biedermeier, haine vechi și diferite obiecte de familie.
În 10 minute poți ajunge la Tălișoara, unde găsești frumosul Castelul Daniel, un loc special și elegant, ce oferă cazare și mâncare bună. De asemenea, la Tălișoara este originalul Castel Daniel, din Vârghiș, o proprietate frumoasă, cu un conac construit în multe stiluri arhitecturale și un parc deschis uimitor, din păcate toate aflate acum în ruină. Totuși, merită să vezi frumusețea din spatele tuturor acestor lucruri.
De asemenea, la 40 de minute de casele de oaspeți din Micloșoara îți recomandăm să ajungi la uimitoarea Valea Zălanului, unde găsești exact la Nr. 1 proprietatea și casele de oaspeți ale Prințul de Wales, un paradis natural verde care l-a convins pe prințul Charles să restaureze câteva case vechi, tradiționale și să ia o pauză aici, de fiecare dată când vizitează Transilvania. Mai mult decât atât, Prințul de Wales a descoperit proprietatea datorită Contelui Kálnoky, care a sugerat că acesta este locul din Transilvania care ar putea atinge visurile și dorințele Alteței Sale Regale.
Există atât de multe locuri frumoase pe care România le oferă și în special Transilvania, dar nu și atât de multe persoane dispuse să restaureze, să păstreze și să reconstruiască. Contele Kálnoky a devenit simbolul vieții transilvănene recreate, al luxului de a trăi simplu și plin de alte tipuri de satisfacții și idealuri în viață. Revenind în România în 1987, într-o perioadă întunecată pentru istoria României, după ce a crescut și a studiat în Austria, Anglia și Franța, s-a simțit acasă, așa ca niciodată și a decis să construiască ceva de durată aici, semne ale angajamentului, grijii, pasiunii și ale datoriei interioare resimțite.
Mai mult decât atât, apreciem implicarea în comunitate a tuturor acestor personalități reale care schimbă cu adevărat lumea în care trăiesc. Pe lângă restaurarea caselor și terenurilor tradiționale vechi, Contele Kálnoky ajută și comunitățile sărace în a-și implica copiii în activități precum echitație, artă sau muzică, educându-i în multe feluri, oferindu-le șanse și speranță și promovând înțelegerea și pacea pe multe teritorii în care diversitatea culturală, etnică și istorică ar putea reprezenta probleme sau origini ale conflictelor.
Casele de oaspeți ale Contelui Kálnoky din Micloșoara sunt doar o dovadă și un exemplu a ceea ce se poate face pentru a schimba nu doar imaginea și cursul turismului tradițional al Transilvaniei, ci și percepția noastră cu privire la viață, muncă și devotament în general. Toate aceste pământuri readuse la viață sau născute cu adevărat pentru prima dată spun o poveste pe care fiecare dintre noi ar trebui să o cunoască și să o înțeleagă: se poate; putem reîncepe de fiecare dată; trebuie să ne întoarcem mereu la rădăcini; trebuie să salvăm și să păstrăm în viață ceea ce mai avem încă frumos, neatins și unic.