Vatra Boierească

Vatra Boierească, Cacica, Județul Suceava 

Vatra Boierească – Bucovina e de fapt acasă

Vatra Boierească, loc legat de tradiție, rădăcini și strămoși. Am redescoperit aici casa bunicii, în patul ce ne este și sobă, bucurându-ne dimineața devreme pe prispă, gustând cele mai bune bucate pe care Bucovina le are de oferit. În fiecare casă veche, astăzi loc de refugiu pentru oaspeți, călătoria este de fapt în timp.

Am petrecut în mica oază a Bucovinei mult iubite, momente pentru suflet. Spațiul proprietății este generos și remarcăm încă de la început natura nestingherită, verdele primăverii, un heleșteu și nu în ultimul rând frumoasele case vechi, relocate. Aflăm că au fost recuperate și reconstruite cu un scop nou: acela de a aduce călătorii mai aproape de viața strămoșilor, de valorile, detaliile și trăirile autentice care, indiferent de colțul de țară, se simt și înțeleg cumva la fel.

Trei case superbe vă așteaptă melancolic vizita

Trei case superbe așteaptă melancolic vizita tuturor celor care își doresc poveste și statornicie. De pe prispă se văd atât de frumos curtea vastă, verdele crud, muncitorii care încă lucrează la fiecare detaliu al locului, noi surprinzându-l la început de drum. Înăuntru, casele spun alte povești: observăm soba folosită și pe post de pat, exact ca odinioară, în casa bunicii, o bluză tradițională veche, covoare și culori autentice, iar în micul living un șemineu pictat, arzând tot timpul zilei, scăldând încăperea în cea mai frumoasă lumină caldă.

Pe lângă cele trei case autentice, la Vatra Boierească există și varianta de cazare în partea modernă a locului, într-o clădire ce s-ar asemăna ușor cu un conac adus în timpurile noastre, la o dimensiune mai mare și cu toate cele necesare. Recomandăm însă cu drag experiența călătoriei și a odihnei într-o casă ca altădată. Nouă ne-a oferit din nou acea conștientizare a timpului și spațiului, recunoștință, liniște, reconectare.

Mâncarea la Vatră este tot ce îți poți dori mai bun din punct de vedere gastronomic în Bucovina, petrecându-ne prin toate obiceiurile și preferințele lor culinare. Iar pâinea de casă și plăcintele Poale-n brâu au desăvârșit experiența noastră. Speriați inițial de porțiile uriașe, am realizat apoi că aici există într-adevăr o cultură a mâncării, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ foarte bine dezvoltată și respectată. Zâmbim, înțelegem și urmărim bucuria din ochii gazdelor și a bucătarului la auzul laudelor noastre.

Vatra Boierească, poveste de familie

Vatra Boierească este, precum în multe alte cazuri, o poveste de familie. Gazdele locului au cumpărat inițial proprietatea pentru ei, între timp transformând locul într-o experiență frumoasă și completă de vacanță. Tot aici există și o zonă armonioasă de relaxare, de tip lounge, spații verzi unde copiii pot alerga în voie și multe alte facilități în plan, în dezvoltare și extindere. Tot gazdele de aici se gândesc la realizarea unui circuit între satele și dealurile zonei, sub forma a mici excursii la pas, în care turiștii să observe și să înțeleagă experiențele locale, să participe la evenimente culturale, să cutreiere frumoasele forme de relief, să cunoască bătrânii satului, să pătrundă mai mult în spiritul locului.

Vatra ne-a fost, pentru o clipă, întoarcere: în casa dragă a bunicilor sau străbunicilor, la masa încărcată de tot ce e mai bun, pe prispa din lemn a amintirilor de altădată.

 • diminețile pe prispă
 • mâncarea delicioasă
 • pasiunea gazdelor
 • casele reconstruite
 • oaza creată în natură
 • ospitalitatea
 • Comuna Cacica se află la 17 km de Gura Humorului, 34 km de Rădăuţi şi 28 km de Suceava, într-o mică depresiune formată între masivul Obcina Mare şi Podişul Moldovei;
 • Descoperiri arheologice realizate în 1989 au atestat că aici a existat una din cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, datate din neoliticul timpuriu;
 • În timp Cacica s-a dezvoltat prin exploatarea sării geme și prin obținerea sării brute; În zonă există multe izvoare sărate;
 • În localitate trăiește o importantă comunitate poloneză din România;
 • De văzut: Salina Cacica, Bisericile Romano-Catolică și Greco-Catolică, Biserica Ortodoxă Sfântul Ioan cel Nou.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email