Zara Chalet – Un chalet franțuzesc în interiorul Branului
La începutul secolului al XIII-lea, a fost construit primul castel Bran, numit Dietrichstein, de ordinul teutonic, sub forma unui fort de lemn. A fost distrus de mongoli în anul 1242, urmând ca Sigismund al Ungariei să pornească în anul 1377 construcția unui castel din piatră, moment în care așezarea Bran a început să se dezvolte. Atât castelul cât și așezarea erau puncte strategice, protejând trecerea între Transilvania și Valahia.
Bran, nume ce semnifică poartă în limba turcă, rămâne până astăzi un teritoriu important, ce și-a găsit în ultimele decenii un pronunțat rol turistic, fiind printre cele mai populare așezări din România, pentru că oferă, la rândul său, o mulțime de variante interesante și generoase: Castelul Bran, peisajul de munte, aerul bun, evenimentele locale, muzee, trasee montane, colțuri de natură și pârtii, aproape de marile orașe, loc istoric și totodată mic centru al distracției de weekend.Însă, în ciuda popularității de care se bucură întreaga zonă și care vine uneori cu anumite dezavantaje cum ar fi spraaglomerarea, am descoperit în mijlocul Branului o mică oază, cu un aer franțuzesc, numită simplu și călduros chalet.
Stil franțuzesc cu detalii autentic românești
Ne-a atras atenția încă din stradă. Chiar dacă este retrasă, se distinge ușor și pare ruptă dintr-o altă lume: o cabană tip chalet din lemn superb, cu obloane și terase micuțe, un aer atât de prietenos și cald. La doar 300 de metri de Castelul Bran, Zara Chalet iese cumva din peisajul autohton, printr-un design ce te duce cu gândul ușor la frumoasele cabane din zonele montane ale Franței.
Zara este cabana de munte perfectă. În interiorul ei regăsim însă detalii autentice, simboluri românești, imagini cu porturi populare și zone pitorești. Așadar, apropiere de România și regăsire odată ce o cunoști.
Ce poți face aici
Ia o binemeritată pauză în cabana descoperită în mijlocul Branului; lângă șemineu, pe canapele confortabile din zona de lounge, urmărind pe fereastră forfota unei comune ce pare că nu se odihnește. Relaxare totală, odihnă, visare. Iar iernile sunt cele mai frumoase în interiorul chalet-ului, de unde poți urmări în tăcere zăpada perfectă. De pe micile terase ale camerelor se pot vedea superb și munții, la poalele cărora tocmai ai poposit.
Există aici și o zonă de relaxare spa, o curte generoasă și verde în sezonul cald, mici colțuri, atât în interior, cât și afară, unde îți poți găsi timp pentru tine.
Modern dar autentic, călduros, detalii aproape de suflet
Camerele sunt atent amenajate și atât de călduroase, redând întocmai conceptul de cozy feeling. Detalii, obiecte, mult lemn prelucrat, materiale textile suprapuse, pături călduroase, imagini cu România autentică și oamenii ei, cărămidă, multe lumini calde, galben, alb și crem. Așa am descrie dormitoarele în care parcă am mai fi zăbovit, pentru liniște, nuanțele calde și atmosfera de munte. Modern dar autentic în același timp, călduros, actual, detalii aproape de suflet.
Ce poți mânca delicios
La Zara Chalet nu poți servi decât micul dejun, organizat în aceeași atmosferă frumoasă a chalet-ului primitor. Pentru un prânz sau o cină specială însă, foarte aproape de Zara, îți recomandăm Casa de Ceai, din interiorul curții Castelului Bran, unde te poți bucura de preparate și băuturi with a twist, într-o atmosferă minunată.
Ce poți descoperi în zonă
Aproape de cele mai frumoase obiective din Bran
Ne aflăm în centrul Branului, la doar câteva minute de mers pe jos până la faimosul Castel Bran, fortăreața medievală pe care cu siguranță îți vei dori să o descoperi sau să o revezi. Castelul a devenit între timp privat, însă deschis turiștilor și într-o formă mai bună ca niciodată. Turul privat poate fi de asemenea o variantă de luat în calcul, pentru o experiență a cunoașterii castelului într-o atmosferă mai intimă, cu acces la multe încăperi și detalii ale construcției.
Pasionații pot alege drumeţii sau trasee cu bicicleta în Munţii Bucegi şi Piatra Craiului. Apoi Peştera Liliecilor de la Râşnov, Cheile Râșnoavei, Cetatea Râșnov, cascadele şi trecătorile de la Moeciu.
De văzut apoi este și Muzeul Național Bran, instituție publică de cultură, având un patrimoniu cultural de valoare artistică, istorică, documentară și etnografică. Aici găsești obiecte provenite din colecțiile regale de la Castelul Bran, artă decorativă, artă plastică, carte cu valoare bibliofilă, arme și cu o secție etnografică în aer liber.
Zona Bran dispune si de un domeniu schiabil, pârtia Bran-Zănoaga fiind amplasată la câțiva kilometri de centrul localitatii și recomadată schiorilor de nivel mediu și începători.
Ne-am bucurat de liniștea, căldura și visarea pe care, din când în când, un loc ți le poate oferi, în mijlocul unei lumi în continuă mișcare. Am fost încântați să descoperim Zara Chalet, să ne aducă aminte poate de ceea ce ne lipsește din călătoriile în afara țării, dar să ne aproprie atât de mult de casă, prin tot felul de detalii, imagini și culori. Mixul frumos între ceea ce descoperim pe drum și ceea ce rămâne în noi, vechiul și noul, noi în contact cu lumea ce nu ne e de fapt străină, are doar alte culori, texturi și orizonturi.