Top

OberwoodRezervă acum

Te vei reîntoarce

Unele locuri ne ajung direct în suflet. Iar anumite pământuri, imagini sau povești au ceva aparte. Nu este întotdeauna vorba despre loc, facilități, mâncare sau despre un mediu anume, ci mai mult despre emoții, povești, despre partea din trecut pe care un loc o aduce în prezent sau despre acea parte uitată din tine pe care un loc ți-o dezvăluie din nou.

Ni s-a întâmplat și nouă, rătăcind frumos într-o astfel de liniște, emoție și seninătate pe care Oberwood, un colț superb de natură, ni le-a oferit.

Ne oprim apoi și ne gândim la faptul că unele locuri reprezintă de fapt o emoție, precum un mood board personal și nu doar o experiență. Ești acolo, în momentul prezent, înconjurat de frumusețe sub toate formele ei, înțelegând ceva nou în fiecare zi, chiar dacă este vorba doar despre a respira, a fi prezent, a asculta sau a trăi din nou cu-adevărat.

Oberwood

Înainte de a deveni mult prea poetici, iată experiența noastră la Oberwood. 🙂 Locul se află în Porumbacu de Sus, satul despre care se spune că, odată ce bei din apa lui, te vei întoarce aici întotdeauna. Are cu siguranță ceva special. Mai mult decât atât, satul din județul Sibiu se bucură de cea mai frumoasă priveliște a munților Făgăraș.

Oberwood este de fapt o minunată proprietate verde, unde cinci case tradiționale vechi au fost relocate și restaurate, valorizate din nou și deschise pentru toți călătorii pasionați. Casele de oaspeți oferă în felul lor o lecție despre trecut, despre valorile și ordinea simplă a lucrurilor care nu trebuie pierdute.

Casele din lemn din anii 1800 sunt decorate frumos în interior cu obiecte foarte vechi, celecționate, cu detalii și culori tradiționale, simboluri de tot felul și elemente surprinzătoare, moderne, care cumva se potrivesc.

Fiecare casă are propria personalitate și poveste, de îndată ce vei afla numele lor, vei face legătura între toate elementele și detaliile. Denumirile sunt de fapt legate de cele mai importante activități desfășurate în sat: Casa Soarelui, reprezentând energia, viața și ființa umană, Casa Prieteniei, pentru armonia, pacea și bucuria de a fi împreună, Casa Moară reprezentând toate lucrurile care se transformă și apa ca motor al vieții, Casa Berbecului, sărbătorind păstoritul, fauna și bogăția vieții sălbatice, dar și prezența masculină și Casa Florea Vieții, pentru natură, floră și tot ceea ce poate fi cultivat la sat. Fiecare casă are și un simbol inspirat din portul tradițional românesc.

Oberwood

Ce poți face aici

Oberwood oferă curtea verde perfectă, unde poți simți pur și simplu iarba sub picioare sau te poți bucura de soare, pe un șezlong. Admiră frumusețea din jur, așezat pe bancă, sub micul pavilion din lemn construit în interiorul unei pădurici crescute pe proprietate. Imaginea acestei „insule” verzi mici are o minunată frumusețe și inspiră curiozitate.

Foarte aproape de casele de oaspeți este Râul Porumbacu, având ape limpezi dar și tulburi și repezi, în funcție de anotimp. Aici te poți bucura de cursul apei și de sunetul râului, așezat pe un șezlong sau observa localnicii care pescuiesc păstrăv proaspăt.

Ce poți mânca delicios

Oberwood nu oferă mese, însă dacă ești confortabil cu ideea, îți poți aduce ingredientele tale pentru a-ți găti aici. Există o mică bucătărie deschisă în grădină, astfel încât să poți pregăti toate cele necesare. Cu toate acestea, îți recomandăm cealaltă variantă pe care o ai aici: să servești masa la un minunat chef local, care gătește acea mâncare simplă, dar delicioasă, pe care cu toții o căutăm, măcar din când în când. Noi am avut o supă tradițională de roșii, brânză locală și mămăligă, dar și variante și garnituri vegetariene delicioase. În plus, povestitul cu familia care pregătește mâncarea face prânzul sau cina mult mai frumoase. Bucură-te de simplitate. 🙂

Ce poți descoperi în zonă

În frumosul sat vei descoperi case tradiționale vechi și grădini îngrijite. Locul este interesant, deoarece a rămas cumva neatins după toate influențele culturale, istorice și etnice care au pătruns aici de-a lungul vremii. Așadar, bucură-te de discuțiile simple cu localnicii și urmărește bivolițele care se întorc de la păscut. Sunt animale uimitoare, pe care le-am putea privi o zi întreagă.

Dacă îți dorești cu adevărat să pleci din sat, vizitează Castelul de Lut din Valea Zânelor, o construcție de basm deschisă însă doar pentru vizitare. În apropiere de Porumbacu de Sus, descoperă Mănăstirea Cisterciană din Cârța, cel mai estic monument cistercian construit în Europa, Palatul Brukenthal de la Avrig sau mergi pe unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume, Transfăgărășan.

Suntem din ce în ce mai împliniți atunci când în drumul sau în călătoria noastră vedem istoria, valorile și spiritul românesc menținute în viață. Asta pentru că nu ar trebui să încercăm niciodată să aducem aici ceea ce nu aparține locului. Am fost aproape de ceea ce contează cu adevărat în timpul călătoriei noastre la Oberwood, apreciind încă o dată oamenii, proprietarii, gazdele sau antreprenorii locali – indiferent de cine sunt sau ce fac – atunci când construiesc, restaurează, salvează și dau viață din nou: pământurilor, caselor, satelor, comunităților, oamenilor și în final întreagii lumi.

Oberwood este o poveste despre partea de viață veche care nu trebuie niciodată distrusă, furată, arsă sau dată uitării.

Respiră, surprinde frumusețea, bea din apa aceea de râu și întoarce-te aici de fiecare dată.

Oberwood
Oberwood
Oberwood
Oberwood

Alegerile EI

 • aerul dimineții
 • Casa Soarelui
 • curtea deschisă

Alegerile LUI

 • sunetul râului
 • poarta de lemn
 • amestecul de tradițional cu modern

DE ȘTIUT

 • Satul Porumbacu de Sus este situat la baza vârfului Negoiu, în Munții Făgăraș;
 • Oberwood aparține Andreei Esca, jurnalist TV faimos și îndrăgit;
 • Familia deține mai multe case tradiționale în sat, implicându-se în restaurarea lor și în recrearea unei povești noi pentru fiecare dintre ele;
 • Satul păstrează în continuare obiceiurile tradiționale, specifice zonei, printre care cele mai importante sunt cele din solstițiul de iarnă, dar și colindatul în noaptea de Crăciun, jocurile tradiționale în perioada sărbătorilor de iarnă, inițierea băieților și fetelor în dansul tradițional, diverse rituri și ceremonii legate de natură, căsătorie, casă, sănătate, de credințe și practici;
 • Cimitirul Eroilor Români din Primul Război Mondial este situat la granița comunei; A fost creat în anii 1920 și are o suprafață de 2.400 de metri pătrați.

Contactează Oberwood

Oberwood, Porumbacu de Sus, Județul Sibiu

#oberwood #porumbacudesus #preserve #restore #save #fagarasmountains #sun #friendship #mill #aries #floweroflife #goodmorning #greenyard #romanian_romance #traveltheromance

3