Pensiunea Bio Valeputna

Pensiune Bio Valeputna, Strada Păstrăvăriei, nr. 135 A, Pojorâta, Județul Suceava

Pensiunea Bio Valeputna – Trai bucovinean, între tradiție și actualitate

Bucovina e soare și verde. Dealuri înlănțuite într-un contur de basm, așternute la fiecare pas, făcându-ți drumul, vederea, călătoria, mai frumoase. Bucovina e aer tare, chip îmburojat și tot a rămas mai bun din țară, tradiție, trecut și oameni. Ne fascinează, ne surprinde, bucură și liniștește de fiecare dată întâlnirea cu ea, simțindu-ne ca după pauză binevenită de muncă fizică și spirituală. Bucovina pare îndepărtată, nu mereu ușor de atins, însă meritând, de fiecare dată, recunoștința clipei.Ne-a încântat să o vedem din nou, de această dată în alt peisaj, undeva jos, la poalele munților, înconjurați fiind de apă, brazi și de lumină. La Pensiunea Bio Valeputna am descoperit cum tradiția de sute de ani se poate îmbina atât de frumos cu detaliile actuale, cu design-ul modern și confortul epocii noastre.

Casa construită din lemn este gazda materialelor recuperate și a obiectelor recondiționate. Este realizată din materiale naturale, de meșteri pricepuți. Primul tur al pensiunii este o încântare: covoare țesute din lână de oaie, veselă din ceramică lucrată local, corpuri de iluminat și mobilier realizate din fier lucrat manual.

CE POȚI FACE AICI

Bucate alese, liniște și trai într-un loc înconjurat de o natură pur și simplu uimitoare

„Stil de viață bucovinean, cu tot ceea ce înseamnă acesta: bucate alese, liniște și trai într-un loc înconjurat de o natură pur și simplu uimitoare.” Este ceea ce promite Bio Valeputna și ceea ce am simțit deopotrivă. Casa oferă confortul actual, dar în detalii tradiționale, incluse subtil. Cele șase camere de oaspeți au detalii din lemn, sunt călduroase și primitoare și oferă o minunată vedere a munților, la fereastră. Livingul și în același timp spațiul pentru servitul mesei ne-a impresionat prin detalii, culori, bun gust, confort și priveliște. Toate văzute cu atât mai frumos, prin lumina caldă și magia șemineului aprins. Mic dejun de poveste, prânz în familie sau cină prelungită, în cel mai frumos și cald decor.

Afară există un foișor în care poți servi masa și un șemineu. Mâncarea pregătită aici poate fi servită și în aer liber, pe una dintre cele două terase, una dintre ele fiind chiar pe malul părâului Putna. Cei mici se vor bucura, cu siguranță, de locul de joacă de afară. Grădina pensiunii oferă pe timpul verii legume proaspete, iar în apropiere există un mic iaz cu păstrăvi aurii.

Bio Valeputna este și o locație a relaxării absolute: facilități spa, piscină modulară, cu hidromasaj și curenți artificiali pentru înot, terapie cu apă caldă într-un format special și saună finlandeză.

CE POȚI MÂNCA DELICIOS

Tradiție locală: afumarea păstrăvului în rumeguș din lemn de fag, conuri de brad și boabe de ienupar

Dacă ajungi la Pensiunea Bio Valeputna, trebuie să știi că locul are drept concept self-catering-ul. Oaspeții dispun de o bucătărie complet utilată și de un spațiu generos pentru servirea mesei. În curtea pensiunii, de asemenea, oaspeții își vor putea pregăti mâncărurile preferate. Însă, vestea bună este că pentru mese servite extra, cei care doresc să se bucure de mâncarea bucovineană trebuie să anunțe acest lucru cu o săptămână înaintea rezervării.

Totodată, la capitolul gastronomie, Bio Valeputna valorifică frumos o tradiție locală veche: afumarea păstrăvului, cu un rezultat deosebit de gustos. Rețeta specifică zonei este de fapt mixul de rumeguș din lemn de fag, conuri de brad și boabe de ienupăr. Aromele înnobilează păstrăvul, făcândul unic ca gust și metodă. Tot aici există și fabrica Bio Valeputna, în locul primei păstrăvării din România, înființată în 1896. Tradiția este continuată frumos, fabrica devenind între timp atracție locală și loc ce livrează păstrăv afumat și diferite specialități din pește în toată România. Așa că vă sfătuim să nu ratați acest gust absolut unic al zonei.

Tot aici, în Valea Putnei, a fost inventat deliciul local numit Cobză – păstrăv afumat cu lemn de fag, acoperit cu ramuri de brad și nuiele de alun. Alte mâncăruri spectaculoase ce pot fi comandate în prealabil sunt păstrăvul în smântână, borșul de păstrăv, păstrăvul la cuptor sau cel prăjit cu mujdei și mămăliguță. Știm, sună minunat!

CE POȚI FACE ÎN JUR

Lecții de încondeiat ouă, țesut covoare din lână, brodat ii, batiste sau fețe de masă

În jur natura este cea care creează cel mai frumos spectacol. Ai popsit într-o vale minunată, înconjurată de conifere, trasee de străbătut și multe oaze naturale. Împrejurimile pensiunii oferă câteva din cele mai bune trasee pentru bicicletă din regiune, pe drumuri forestiere, în aer curat și peisaje de vis. Pensiunea are și biciclete, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Poți ajunge la Codrii Seculari din Munții Giumalău, spre Rarău sau Mestecăniș.

Bucovina este un loc absolut ideal și pentru lecțiile oferite. Despre tradiție, obiceiuri, rețete și meșteșuguri. De ce să nu înveți ceva nou? Așadar poți lua aici lecții de încondeiat ouă, de țesut covoare din lână, de brodat ii, batiste sau fețe de masă, toate sub îndrumarea unor doamne dedicate, cu experiență, din zonă. Tot aici poți pescui păstrăvul din iazul pensiunii și apoi învăța cum să îl prepari într-un mod unic, cum să îl afumi folosind conuri de brad, cum să faci cobze și să prepari delicatese.

Pensiunea Bio Valeputna ne-a conturat și mai mult apetitul pentru minunata și bogata Bucovina. Ne-a oferit însă și ceva nou în bagajul de emoții și trăiri pe care îl împachetăm atent, după fiecare vizită aproape de suflet. A adus îmbinarea perfectă și surprinzătoare a modernului cu tradiționalul, fără să afecteze cu absolut nimic autenticitatea și splendoarea locului. Ne-a arătat că tradiția poate fi continuată, valorificată, adaptată la nou, îmbogățită cu noi valențe, prin tot ce are de oferit modern și facil lumea actuală. Bio Valeputna ne-a făcut poate cea mai frumoasă incursiune în trecut, prezent și viitor din zonă, arătându-ne că da, turismul tradițional este dependent astăzi de actualitate, tehnologie, viziune nouă, trecutul și prezentul lucrând mult mai frumos, împreună.

 •  liniștea și amplasarea locului
 • designn-ul interior
 • tradiția păstrată
 • lounge-ul de la etaj
 • păstrăvul afumat al locului
 • piscina exterioară
 • Motive pentru a alege drumețiile în împrejurimi: culesul fructelor de pădure, al ciupercilor, cu un cunoscător local, traseele off road cu masa servită la stână; Pentru acestea programările se vor face cu două săptămâni înaintea rezervării;
 • Sauna finlandeză de exterior este realizată special pentru pensiune, de un producător cu tradiție de peste 80 de ani în domeniul saunelor;
 • Cobza, modul tradițional de a pregăti păstrăvul, a fost inventată în anul 1927 pentru Castelul Regal de la Poiana Ițcani (în Valea Putnei), la petrecerera de încoronare a regelui Mihai;
 • „Bio Valeputna a luat naștere din dorința de a pune în valoare moștenirea locală cum ar fi: pereții valuriți din lut, meșteșugul lemnului, piatra locală, prelucrarea fierului ca odinioară, țesutul covoarelor din lână toarsă.”;
 • Descoperă aproape de Bio Valeputna și Gura Haitii, unde trei cabane din lemn ce oferă o adevărată experiență a muntelui în Bucovina.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email