Pensiunea Dealul Verde – Evadare din realitate
„Înainte de a fi o pensiune, Pensiunea Dealul Verde a fost un vis: un tărâm de poveste și o poveste de pe alte tărâmuri.” Nu credem că relatarea de astăzi poate începe mai potrivit decât exact prin aceste cuvinte. Gândurile aparțin proprietarilor dealului descoperit în Porumbacu, rupt pur și simplu din realitate și redecorat într-un basm verde; Dealul Verde.
„Pensiunea Dealul Verde s-a încăpățânat să ne urmărească.”
„Eram amândoi obosiți de București, de ritmul și nebunia orașului și căutam idei ca să evadăm. Contrar viselor care dispar de seara până dimineața, visul Dealul Verde s-a încăpățânat să ne urmărească și să se construiască peste tot în jurul nostru, de fiecare dată într-o formă din ce în ce mai articulată.”
Pensiunea Dealul Verde – energia locului, atmosfera, acea senzație că timpul stă, că în aer plutește ceva, că totul e folosit cu rost
O pensiune altfel, unică, a fost poate ultimul lucru pe care ne așteptam să îl găsim în cunoscutul Porumbacu. Văzusem deja case de oaspeți în toate formele lor, conace, castele, cabane, case în copac, locuri dragi și ingenioase, fiecare având ceva special și trainic de oferit. Pe acest deal retras însă, am descoperit încet o altă realitate: Dealul Verde. Nu doar vizual, impresionându-ne prin design-ul cu totul special al locuințelor din piatră și pământ, ce ies din iarba verde ca în basmele copilăriei. Dar poate, cu atât mai mult, prin energia locului, atmosfera, acea senzație că timpul stă, că în aer plutește ceva, că totul e folosit cu rost, cu pasiune și cu grijă față de natura care ne permite în fiecare zi s-o locuim.
La 40 de kilometri de Sibiu, pe un deal, la poalele unei păduri, sub cerul liber, în aerul sălbatic: Pensiunea Dealul Verde
„Ca într-un puzzle cu emoții și trăiri, am răsuflat ușurați: tocmai găsisem locul potrivit.” La 40 de kilometri de Sibiu, pe un deal, la poalele unei păduri, sub cerul liber, în aerul sălbatic: Dealul Verde.
O construcție inedită așadar, ce te duce cu gândul poate la micile sate de spiriduși din basme, dar care, în apropiere, îți demonstrează că îți oferă tot ce ți-ai putea dori în călătorie. Un spațiu generos de cazare, fiecare cameră cu propriile detalii și povești, o priveliște și o mică terasă superbă afară, de unde urmărim dimineața răsăritul, iar noaptea miliardele de stele. La Dealul Verde conexiunea cu natura se simte cu adevărat și nu doar pentru că locuiești, la propriu, sub un mic deal de pământ, dar și pentru că toate detaliile încăperilor te leagă de acesta. Casa Agricultorului, Fermierului, Meșterului, Tâmplarului, Artistului, Țesătorului, Fierarului și Camera Tradițională. Noi am poposit în camera rustică a Fierarului, spațiu în care lustra e din fier forjat, patul cu tablie din foaie de tablă, noptierele – mici cufere cu încuietoare din metal, chiuveta „cusută” cu cositor și atârnată de tavan cu zale de metal.
Ce poți face aici
Dealul Verde e curat, aerisit, gândit pentru nevoile tale de bază
Ne lăsăm copleșiți de frumusețea naturii din jur și în același timp de simplitatea locului. E curat, aerisit, gândit pentru nevoile tale de bază. Despre care culmea, am aflat pe propria piele că nu sunt atât de numeroase.
Din cameră ajungem în lounge și în restaurant, loc în care ne cunoaștem, entuziasmați și gazdele. Un spațiu prietenos, multifuncțional, în care oaspeții gustă din preparate speciale, în același timp și spațiu bucurându-se de un adevărat atelier artistic. Ne atrag atenția portretele superbe, care oferă profunzime, personalitate și căldură locului. Așadar, timp de contemplat aici.
Pensiunea Dealul Verde, locul cu design organic
Designul locului, așa cum am descoperit și în camere, este organic, la Dealul Verde neexistând doi pereți identici, liniari sau geometrici. Liniile spațiului sunt ondulate, formele curbate, inspirate din natură.
Bucătăria este deschisă, iar gazdele trebăluiesc de zor printre oale, farfurii, rețete și produse locale. În același spațiu versatil măsuțele se transformă în fotolii confortabile, în soba de fontă trosnesc lemne, iar afară se vede terasa, construită în jurul vetrei de foc. Aici îți poți pregăti singur frigăruile pe grătar, savura un vin bun și asculta povestea locului, spusă cu același drag și plăcere de fiecare dată, de gazde. Oameni care deja s-au aclimatizat zonei, au acea lejeritate a vorbelor, gestului și mersului, intră fără niciun efort în peisajul desfășurat în fața ta, sunt boemi, visători, frumoși și curioși. Pe placul nostru.
Nu rata cerul văzut noaptea, din ciubărul Dealului Verde
Ziua petrecută în natura verde se poate încheia cu o baie caldă în ciubăr, de unde am numărat pe cerul nopții zeci de Perseide călătoare. Însă, nu înainte de a gusta din meniul organic, local, pregătit lent și sustenabil.
CE POȚI MÂNCA DELICIOS
Conserve și murături făcute de gazde, dulcețuri de casă și miere adevărată în ceai sau pe pâine cu unt, dimineața
Mâncăruri simple, însă cu gustul pasiunii și al dragostei pentru gastronomie și oaspeți. Preparate din produse locale, nealterate de mediul extern, conserve și murături făcute de gazde, dulcețuri de casă și miere adevărată în ceai sau pe pâine cu unt, dimineața. Toate legumele pregătite de doamna casei arată senzațional, iar gustul este pe măsură, în timp ce domnul ne-a răsfățat cu un păstrăv proaspăt preparat perfect și simplu, drept pentru care și-a meritat o porție dublă. Totul e „de-al casei”, așa că îți recomandăm cu încredere să mănânci aici, să încerci tot ce se prepară zilnic și proaspăt și să îți dai un răgaz când guști din mâncarea care aici parcă este simțită altfel.
CE POȚI DESCOPERI ÎN ZONĂ
Lângă Dealul Verde poți face canyoning, pumptrack, echitație
În timpul verii, lângă Dealul Verde, în Porumbacu de Jos, se poate face canyoning pe râu, pentru a vedea cel mai spectaculos canion din Sudul Transilvaniei. Există și un circuit închis de pumptrack sau pot fi organizate trasee călare. La 20 de minute de mers cu mașina, vizitează ansamblul fostei mănăstiri Cisterciene, iar la 40 de minute distanță se află Cascada Bâlea, Păstrăvăria Albota și orașul Sibiu. Pentru cei cu spirit de aventură, există, la 60 de minute distanță, Aventura Parc Drăguș. De altfel, Porumbacu de Sus este bogat în experiențe, imagini, gazde bune și case de oaspeți primitoare. Așa că poți porni la pas pe lângă case, vizita și alte locuri de cazare în apropiere sau observa bivolițele întorcându-se seara, agale, spre case.
Pensiunea Dealul Verde și simplul, din care suntem toți făcuți
La Dealul Verde nu am simțit timpul trecând, iar spațiul parcă a reușit să prindă tot felul de alte dimensiuni. Ne-am bucurat tare la vederea gazdelor boeme, a designului nonconformist, a naturii în legătură cu tot și cu toate aici. Aerul bun și sălbatic, micuțele camere ascunse în pământ, însă în același timp cu ferestrele spre soare, legătura cu cerul, oriunde te-ai afla. Dealul Verde este, într-adevăr, „un tărâm de poveste și o poveste de pe alte tărâmuri.” Te scoate din ritmul tău și al lumii, te aduce aici, în centrul pământului și al naturii, te vindecă, dacă îi dai răgaz, te întoarce la simplul din care suntem cu toții făcuți.