The Good House Hărman

The Good House Hărman, Strada Mihai Viteazul 427, Hărman, Județul Brașov

Fiecare casă de oaspeți ar trebui să spună o poveste. Poveștile ne inspiră de fapt în căutarea și călătoria noastră: cele despre gazde și obiceiurile lor, reguli nescrise și arome ale casei, cele despre amintiri îndepărtate care ni se reîntorc, despre sentimentul cald al ospitalității și familia din spatele a tot ceea ce suntem – ca oameni și călători. La The Good House Hărman am reîntâlnit în drumul nostru emoția: aerul liniștit, detaliile unei case vechi, reconstruite, oamenii speciali și buni, sufletele noastre ce se îmbogățesc de fiecare dată când întâlnim gazde și case pe care ajungem să le iubim. Casa de la numărul 427 din Hărman, sat ce găzduiește o cetate și o biserică fortificată de 800 de ani, pornește de la bazele gospodăriei săsești specifice, în care casa principală a fost reconstruită, păstrând elemente autentice, iar vechile grajduri din curte au fost transformate în apartamente pentru oaspeți. Casa „bună și dragă” din Hărman, așa cum este numită de gazde, are așadar specific local, liniștea și culoarea oferită de gazdele Maria și Gheorghe dar și „coolness-ul” și „mood-ul” copiilor, Ioana și Sorin. Experiența completă a unei familii așa cum iubim să întâlnim.

CE POȚI FACE AICI ȘI CE POȚI MÂNCA DELICIOS

Detalii colorate, spirit tanar, lemn, un semineu ce arde frumos, fotolii confortabile, carti, bucurii mici

În interior detalii colorate, spirit tânăr și mult lemn. Un șemineu ce arde frumos    într-un colț al livingului, canapele și fotolii confortabile, cărți, bucurii mici, pălincă și vișinată delicioasă la discreție și cafea bună. Tot aici există o zonă dedicată servitului mesei: cele mai bune preparate gătite cu drag și pasiune de doamna Maria, gazda alături de care povestim mult, la fiecare pas. Ne emoționează, ne face să zâmbim, ne pune pe gânduri când vorbește atât de profund despre viață, ne bucură sincer. Aici am mâncat pe lângă preparate delicioase specifice zonei (ciorbe tradiționale, dar și snițele cu murături și fasole bătută) cea mai bună plăcintă cu mere, aflând ulterior că doamna a lucrat 20 de ani într-un laborator de cofetărie, având în același timp o istorie personală frumoasă. Rezervă-ți timp să o asculți.

Camerele pentru oaspeți, cu living, sunt spațioase și moderne. Multă lumină și liniște la Hărman. Afară descoperim un sat verde, crescut în aer curat și liber. În curtea The Good House există un loc amenajat special pentru foc, un foișor și o livadă întinsă în care Bella și Bruno, câinii casei de oaspeți, aleargă nestingheriți ziua întreagă. În aceeași curte, fostele grajduri au fost transformate în apartamente moderne, care păstrează însă lemnul vechi, reintrodus minunat în povestea casei. Unul dintre apartamente este construit special și adaptat persoanelor cu dizabilități.

CE POȚI DESCOPERI ÎN ZONĂ

În Hărman atât cetatea, cât și biserica fortificată spun o poveste de 800 de ani. Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea, pe baza unei vechi bazilici romane. Fortificația care înconjoară biserica a fost ridicată în secolul al XV-lea, zidul exterior fiind menit să apere baza incintei. Pitorescul exteriorului bisericii îl constituie cămările de provizii construite în ziduri și scările lor mobile. Aici locuitorii satului își păstrau bunurile și alimentele, ferite de posibile atacuri, fiecare familie având propriul spațiu de depozitare. În zidul interior există un drum de strajă, prin care comunică toate turnurile. Istorie, rădăcini și comunitate.

Aproape de Hărman descoperă și Biserica Evanghelică Fortificată din Prejmer, construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane din secolul al XII-lea. Ansamblul este format din biserică, incinta fortificată, drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă. Prejmerul era prima localitate care primea loviturile turcilor, astfel că Regele Sigismund de Luxemburg a ordonat ridicarea unor sisteme de apărare în Țara Bârsei și fortificarea bisericii printr-o incinta înaltă, înconjurată de un șanț de apă. Cetatea în formă de cerc avea ziduri de 3-4 m grosime și 12 m înălțime, bastioane, porți de fier și poduri care se ridicau.

Hărman, loc al întâlnirii popoarelor, culturilor și timpurilor este, într-adevăr, o experiență. Noi l-am descoperit și înțeles prin casa bună și oamenii frumoși de la 427. Restul călătoriei e poveste, farmec, emoție și tâlc, toate de descoperit.

 • doamna Maria, gazda casei
 • culorile vesele din interior
 • sentimentul de acasă
 • curtea verde
 • zona pentru servit masa și lucrat
 • ospitalitatea
 • Hărman (Mons Mellis în latină, însemnând Muntele Mierii) a fost cunoscut pentru producerea mierii;
 • Istoria cetății Hărman se leagă de prezența Ordinului Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei, în primele decenii ale secolului al XIII-lea;
 • Hărman este atestat documentar în anul 1240;
 • În zona localitații există două rezervații naturale: Mlaștina de la Hărman și Dealul Cetății Lempeș;
 • Vizitează Muzeul Ttnografic din Hărman; Un profesor pasionat a adunat aici obiecte vechi, ce reconstituie viața satului românesc autentic.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email