Veseud 11

Veseud 11, Chirpar, Județul Sibiu

Veseud 11 – Locurile sunt despre oameni

Credem că un loc înseamnă atât de multe lucruri; frumos îmbinate, fiecare element având propria valoare și propriul sens: pământul, peisajele, istoria, tradiția, bucatele, atmosfera, experiența. Dar știm că, mai ales în vremurile actuale, un loc este și trebuie să fie despre oameni.

Asta pentru că oamenii fac locurile să existe; le construiesc sau le restaurează, le păstrează calde și în siguranță, le completează interiorul cu poveștile, amprentele și personalitățile lor. Locurile se nasc și supraviețuiesc datorită oamenilor. Oamenilor frumoși.Acesta este sentimentul avut părăsind Veseud 11. Loc al satului Veseud, în județul Sibiu, unde ne-am gândit inițial că vom găsi o casă de oaspeți simplă, frumoasă, așa cum am fost obișnuiți să descoperim, bucurându-ne în tot acest timp. Ei bine, Veseud 11 a fost mult mai mult decât atât. A fost fericire.

Am intrat pe o poartă mare săsească, în urma căreia am descoperit una dintre cele mai frumoase curți văzute, de un verde crud. Poarta este de fapt intrarea către un spațiu și o lume pe care nu ni le imaginam: casele care înconjoară curtea, tipic frumosului stil vechi săsesc și în final tradiționalul hambar.

Prima casă de oaspeți zărită pe partea stângă, construită în anul 1799, a fost pur și simplu o călătorie în timp, deoarece oferă atmosfera, stilul și detaliile vieții vechi. Am fost cazați aici, în camera 17, având o priveliște frumoasă spre curte și spre următoarea casă. Trei apartamente și trei camere duble aici sunt gata pentru toți călătorii în timp.

Cealaltă frumoasă casă de oaspeți veche, așezată în partea dreaptă, are propria curte verde, simțind că pătrunzi într-o adevărată oază naturală. Iarba proaspătă și florile minunate, de jur împrejur, băncile de lemn așezate sub soare, diferite colțuri de umbră sub plante și copaci unde să te ascunzi și să faci o pauză de la tot ce nu este necesar. Aici ai din nou alte opțiuni de cazare, în timp ce trăiești cea mai frumoasă și autentică experiență.

Vechiul hambar ne-a cucerit, fiind atât de frumos transformat într-un restaurant spațios, plin cu povești. Acesta este locul în care în fiecare an era adunat fânul proaspăt pentru hrănirea animalelor. Aspectul la exterior a rămas același, însă în restaurant te veți simți cu siguranță minunat, mai ales datorită căldurii emanate de lemnele din șemineu, în fiecare seară. Ne-a plăcut în mod deosebit peretele cu fotografii, o parte a restaurantului fiind acoperită cu imagini vechi ale locației, cu oameni, familii și obiceiuri tradiționale. Întregul perete este într-adevăr o poveste și îl considerăm semnătura locului.

Ce poți face aici

Așează-te pe iarba verde, rămâi sub soarele de vară, savurează un pahar de vin sau o cafea pe minunata terasă a restaurantului, povestește lângă șemineu, explorează grădina plină cu legume, joacă-te cu animalele, locul este o adevărată fermă a animalelor, adăpostind inclusiv o familie de castori. 🙂

Mai mult decât atât, poți vizita alte case și familii din sat, unde sunt făcute produse tradiționale locale, precum siropuri naturale, miere, plante pentru ceai, produse de înfrumusețare naturale și multe altele.

Bonus: bucură-te de cel mai frumos apus pe care l-ai văzut vreodată într-un sat, pe terasa de la Veseud 11.

Ce poți mânca delicios

Mâncarea aici este o adevărată sărbătoare. Mese simple, gusturi autentice, ingrediente proaspete, totul complet și perfect. Mâncarea tradițională bună este o bucurie și o descoperire pentru noi de fiecare dată, astfel că am fost încântați de toate ingredientele. Meniul este fix, poți avea și opțiuni vegetariene. Am avut în meniu carne gătită bine dar și schnitzel vegetarian, din dovlecel, supe tradiționale, salate și legume proaspete, gustoase, culese din grădină și plăcintă cu rubarbă.

Ce poți descoperi în zonă

Veseud se află în centrul unei zone turistice speciale: Bâlea Lac –Transfăgărășan la 60 km de aici, cetatea Sighișoara la 50 km, Brașov la 100 km și Sibiu la 54 km de sat.

Ia în considerare și bisericile fortificate și toate peisajele speciale de aici. Cu acordul proprietarilor, poți merge la stână în apropiere, poți face plimbări în căruță în împrejurimi sau cu bicicletele, pentru călătorii pe două roți.

Veseud 11 a fost pentru noi, călători pasionați, experiența completă a ceea ce România poate oferi în zilele noastre în ceea ce privește călătoriile tradiționale premium. Inimile noastre au fost împlinite și pline de recunoștință, văzând pasiunea, eforturile, perfecțiunea detaliilor, profesionalismul și întreaga experiență pe care acest loc le oferă.

Mai mult decât atât, ne-am îndrăgostit de doamna Lucreția Grenner, administratorul și managerul caselor de oaspeți de la Veseud 11, pentru că este pentru noi exemplul de gazdă și ființă umană pe care ne-ar plăcea să le găsim tot timpul în călătoria noastră, în fiecare loc. Mereu acolo pentru oaspeți, de fapt peste tot în jurul proprietății :), zâmbind, oferind, anticipând ce ți-ai dori înainte să întrebi, povestind despre loc și sat, mândră de ceea ce este, de ceea ce face și de motivele pentru care ridică un astfel de loc prin atitudinea ei.

Cu toții avem nevoie de acest tip de oameni și locuri pentru a ne restabili speranța. Speranța că există încă angajament, pasiune și muncă pentru partea autentică a unei țări. Când vom înțelege că oamenii sunt cei mai importanți pentru locuri, vom vedea, aprecia și descoperi călătoria într-un mod diferit, mult mai profund. Putere oamenilor, așadar. Și mulțumim, Veseud 11, pentru o experiență atât de aproape de suflet! Ești un loc complet.

 • apusul pe terasă
 • peretele cu fotografii
 • gazda
 • vechiul hambar restaurat
 • curtea verde deschis
 • ospitalitatea
 • Satul Veseud este situat în partea de est a Județului Sibiu, în Podișul Hârtibaciului;
 • Veseud a fost atestat pentru prima dată în anul 1379;
 • Biserica Fortificată din Veseud a fost o bazilică romanică, construită în secolul al XIII-lea; O parte din ea a fost demolată la sfârșitul secolului al XV-lea, pentru a construi un turn de apărare pe cinci niveluri deasupra corului; S-a păstrat numai arcul semicircular al bazilicii romanice;
 • Veseud 11 este situat lângă Biserica Evanghelică a satului și lângă parcul local;
 • Proprietarii de la Veseud 11 sunt sași, dar nu sunt născuți aici; Aceștia s-au îndrăgostit de întreaga zonă și au decis să construiască ceva durabil aici.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email