Timian Chalet – Retreatul modern plecat din simplul autentic
Lumea se transformă. La fel experiențele, locurile, poveștile, călătoria. Ne încântă să descoperim din când în când în drumul nostru destinații și gazde care recreează și inovează, pornind de la o idee autentică. Asta pentru că dincolo de tradiționalul cald, e nevoie uneori de ceva în plus care să ne transforme experiențele cunoscute deja.
Așa a fost la Timian Chalet, loc ce oferă experiențe autentice, dar și o locație modernă, adaptată, actuală, pregătită pentru un turism premium românesc. Situată în frumosul județ Harghita, Timian Chalet este o oază retrasă la câteva sute de metri de strada principală, un pământ întins și generos, cu o vedere minunată la cele mai frumoase dealuri și pajiști din jur. O lume în care am descoperit două povești: o căsuță autentică, din lemn, construită pe malul unui pârâu, într-o deconectare totală de la vremurile actuale. Mai departe, o construcție modernă, cu ferestre largi și o terasă superbă la intrare, într-un aer tocmai bun de respirat în tihnă. O cabană actuală, adaptată nevoilor moderne, decorată minunat, cu mult bun gust, culori și detalii, acel confort cald și relaxat al călătoriei premium.
Timian Chalet, două universuri
Așadar, două universuri dragi la Timian, despre denumirea căruia aflăm că înseamnă popular cimbrișor, o frumoasă legătură cu planta care crește pe pajiștile minunate din Harghita.
Locul are o poveste aproape de suflet pentru că spune, ca de fiecare dată, câte ceva despre istoria, pasiunea și visurile gazdelor. Provenind din alte domenii de activitate, familia ce deține Timian Chalet a creat aici, din pasiunea pentru natură, turism și ideea de retreat complex, un loc cu totul special. Aflăm, povestind, că Timian Chalet este de fapt gândită ca un loc de retragere, refacere și reconectare minte-corp-suflet, că a fost construit având în minte conceptele de retreat, wellness, echilibru și curățare, aprofundate în călătoriile gazdelor de până acum, atât exterioare, cât și interioare.
Timian Chalet, reconectare minte-corp-suflet
Dacă mica locație de lângă pârâu ne scoate din lumea cunoscută până în momentul în care am pășit aici, așadar terapie pentru minte și suflet, cabana modernă ce îi urmează va avea grijă de răsfățul corporal și de terapia trupului, pentru că este construit ca un veritabil centru spa.
Noi ne-am petrecut weekendul în cabana de lângă râu, fiind complet captivați de sunetul acestuia în fiecare dimineață cu soare, la fereastră, de liniștea pe care o poți întâlni, din când în când în interiorul tău, dar și afară. Un spațiu cu living, bucătărie și totodată loc pentru servirea mesei, decorat autentic, cu mobilier din lemn pictat colorat, cu motive specifice zonei, de oameni ai locului. Multă culoare, căldură și spirit în micul chalet. Tot aici, două spații suspendate pentru dormit, în acoperiș, cu acces pe scări detașabile, ceea ce cu siguranță ar face deliciul fiecărui copil. Dormitorul mare are o vedere superbă asupra pajiștei din jur și mai departe, asupra pădurii din zonă. L-am simțit ca pe un spațiu aproape sacru, încărcat energetic, plin de lumină și liniște. Intim, simplu alcătuit, cald, cu o micuță fereastră chiar lângă pârâu, loc prin care strălucirea dimineții pătrunde fermecător. Loc de stat.
Savurăm cafeaua dimineață pe micul pod ce traversează râul, urmărim în tihnă caprele ce pasc nestingherite pe dealul de lângă noi, ne bucurăm de un mic dejun spectaculos
Nu e timp de făcut altceva, cel puțin pentru noi, în afară de savurarea liniștii și căldurii depline oferite de confortul micii case. Savurăm cafeaua dimineață pe micul pod ce traversează râul, urmărim în tihnă caprele ce pasc nestingherite pe dealul de lângă noi, ne bucurăm de un mic dejun spectaculos, alcătuit din multe specialități de brânză de capră produsă aici, sub brandul Timian. Nu ne-am mișca nicidecum din locul descoperit, chiar la îndemnarea gazdelor de a descoperi și locurile din jur. E atât de multă liniște, lumină și energie bună.
Vizităm însă și chalet-ul modern din vecinătate, unde ne bucurăm de povestea Timian spusă la focul arzând în șemineu. Aceasta e diferită, fiind poate revenirea la realitate, la confortul modern, la ceea ce îți poate oferi un adevărat retreat în natură. Zece camere își așteaptă oaspeții aici, fiecare în propria călătorie și poveste, personalizată, amenajată și accesorizată diferit. Eleganță, rafinament, accente de culoare, diferite structuri, lumină, toate îmbinate în armonie. Încearcă să deslușești și să citești povestea fiecărei camere. Te va face să înțelegi mai bine spațiile, colțurile în care îți poți găsi odihna, energia locului.
În același chalet generos ne bucurăm de living-ul alcătuit în același stil, cu fotolii mari și confortabile ce privesc spre elementul pe care noi îl considerăm mereu esențial: șemineul. De această dată modern, însă emanând aceeași energie bună. Jos restaurantul, generos și actual, un bar modern și spațiu potrivit tuturor evenimentelor, sărbătorilor, zilelor.
Timian Chalet, un retreat veritabil în natură
Surpriza la Timian Chalet vine din zona de spa și wellness, întâlnind aici un adevărat retreat pentru minte, corp și suflet. Mult lemn, un spațiu generos cu pereți ferestre, prin care poți admira întreaga zonă. Saună de ultimă generație, cameră de relaxare și salină, masaj, yoga, terapii corporale și nu numai, fiind în plan și construirea unor bazine și a unui jacuzzi afară, în cea mai frumoasă natură. Stare de bine.
Experiența Timian vine la pachet și cu pătrunderea în lumea autentică a producției de brânzeturi de capră. Există o mică fermă aici, totodată un laborator și o fabrică de brânzeturi de tot felul. Am degustat toate bunătățile, printre ele brânză maturată de capră, brânză cu verdețuri, usturoi, merișoare și trufe, chiar brânză de tip camembert. Animalele din ferma proprie sunt hrănite doar cu iarbă proaspătă și fân de pe pășunile alpine harghitene, bogate în plante medicinale tipice zonei montane. Iar brânzeturile Timian sunt pregătite din lapte proaspăt, pasteurizat, nu conțin aditivi sau conservanți. Procesul de producție are la baza prelucrarea manuală. Întregul meniul de la Timian Chalet așadar poartă amprenta produselor locale, pe care le puteți comanda și acasă.
Visit Harghita!
Chiar dacă locul și energia de aici ne-ar atrage să zăbovim zile întregi, întreaga zonă din jurul orașului Miercurea-Ciuc este bogată în obiective turistice, culturale, religioase și naturale. Printre ele: Lacul Roșu, cel mai mare lac natural montan din România, Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din țară, Salina Praid, ale cărei începuturi datează din perioada daco- romană, Stațiunea Bilbor, cu aproape 700 de izvoare de apă minerală, Borsec, pentru peisajul deosebit și „mica Elveție” din Băile Tușnad. Pe listă poți trece și Poiana Narciselor, mai ales în luna mai, în Vlăhiţa, în apropierea Pokol-láz. Este una dintre cele mai mari poiene de narcise din România și totodată arie protejată de 20 hectare. Apoi Castelul Lázár, aproape de centrul satului Lăzarea, unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură renascentistă din Transilvania și bineînțeles, Miercurea-Ciuc, oraș mic, în care există multe clădiri și biserici vechi, cu aspect medieval, cu un trecut marcat de lupte între ortodocși și catolici. Tot aici cetatea Mikó, construită în 1623, chiar în centrul istoric al orașului. Iar lista poate continua.
Liniștea și odihna bună din micul chalet din lemn, intimitatea și sunetul naturii, confortul și energia bună, terapia retreat-ului din Harghita
Reîntorși la Timian, am realizat că am trăit într-adevăr o experiență profundă și complexă, cu tot felul de sentimente adunate: liniștea și odihna bună din micul chalet din lemn, rezervat doar pentru noi, intimitatea și sunetele naturii din jur, confortul și energia bună din construcția modernă, relaxarea și terapia retreatului din Harghita. Mai presus de atât, plăcerea și curiozitatea de a povesti cu gazdele locului, de a înțelege visurile, motivația și obiectivele unor oameni dedicați unui astfel de loc. Ne-au bucurat încă o dată devotamentul, pasiunea, puterea de a crea, recrea locuri și experiențe, dragostea de țară, natură și reîntoarcere de esențial care stau de fiecare dată la baza călătoriei în România altfel.