Top

Castelul Bethlen-HallerRezervă acum

Darul unei istorii imperfecte

Adevărata frumusețe stă adesea ascunsă în cele mai nebănuite colțuri; povești, timpuri, părți de lume și de oameni. Mai mult decât atât, găsim sens, unicitate și frumusețe reală de fiecare dată când, mai mult accidental, ne întâlnim cu… imperfecțiunea, incompletul, zbuciumul. Faptul că puține lucruri ne pot fi perfecte în viață și în călătorie ne inspiră, pentru că ne ajută să realizăm că nimic frumos în lume nu s-ar naște din întâmplări lipsite de cusur și că nici măcar nu am avea nevoie de așa ceva. Pentru că poveștile care merită cu adevărat a fi spuse, auzite, înțelese, precum oamenii interesanți, au în ele ceva ce iese din ordinea firească și dorită a lucrurilor, au răscruci, încercări, rătăciri, războaie, pierderi, renaștere, imperfecțiune.

Castelul Bethlen-Haller este pentru noi povestea frumoasă și binele învingător, ce ascund, nu prea departe de suprafață, o istorie imperfectă.

Era de ceva timp pe lista noastră, iar astăzi suntem încântați și profund impresionați de a-l fi descoperit, ca singurii oaspeți în interiorul lui, de a fi trăit o experiență completă în ceea ce privește cazarea, meniul gourmet, activitățile desfășurate aici. Energia frumoasă a oamenilor, lucrurile noi pe care le-am descoperit despre castel, istoria lui, despre noi și lumea în contact cu noi. În același timp am aflat povestea Jidvei România, care deține astăzi castelul, înțelegând implicarea lor în comunitate, contribuția adusă în același timp la progresul și recunoașterea internațională a vinului românesc.

Odată ajunși în Cetatea de Baltă, în județul Alba, pe malul Târnavei Mici și descoperind castelul ce pare că veghează întregul orizont, nu putem să nu remarcăm noua viață ce pare că i s-a oferit. Ni se umple inima de recunoștință observând că ne putem pierde ușor într-un peisaj ce ne duce cu gândul la Franța sau Italia, observând superbul castel renăscut, detaliile lui, ordinea și aerul din jur.

Castelul-Bethlen-Haller

Suntem întâmpinați și ghidați de-a lungul zilelor petrecute aici cu energie bună, zâmbet și multă, multă pasiune de Bogdana. Cum iubim locurile care respiră prin oamenii lor, înțelegem de la început că ne va fi tare drag să ne reîntoarcem.

O istorie zbuciumata

Călătoria la Bethlen-Haller începe cu un tur al castelului ce poartă o istorie zbuciumată, neștiută pe alocuri și nu în ultimul rând controversată. Așa cum sunt și stilurile în care acesta a fost construit, reconstruit (renascentist, baroc, avangardist și extravagant pentru acea perioadă, pe alocuri) întocmai i-au fost și zilele, proprietarii, poveștile. Construit tipic renascentist, castelul cu patru turnuri a fost ridicat între anii 1615-1624 de Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei în acea vreme. A trecut însă de-a lungul timpului prin numeroase transformări, între anii 1769-1773, fiind reamenajat în stil baroc. Este în diferite vremuri cumpărat de la Fisc, vândut, pierdut la cărți, trecând din posesia familiei Bethlen în cea a familiei Haller, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, până în anul exproprierii, 1948.

În perioada comunistă, castelul a devenit secție de șampanizare, perioadă în care mobilierul original, decorațiunile și piesele de colecție au dispărut sau au fost distruse. După anul 1989, a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, apoi cumpărat de familia Necşulescu, care îl restaurează, îl aduce mai aproape de identitatea sa inițială, îl transformă în simbol Jidvei și în anul 2020 îl deschide complet publicului, cu posibilitatea cazării și trăirii unei experiențe deosebite, pe domeniul Jidvei.

Multe colturi, ferestre, detalii ce merita adulmecate in ritm personal

Suntem recunoscători pentru turul generos, pentru micile imperfecțiuni pe care le observăm, care fac castelul cu atât mai frumos, interesant, complet fascinant în descoperire. Într-unul din turnuri există o scară veche din lemn, circulară, realizată manual, iar agățate de pereții ce înconjoară scara observăm ceasornice vechi, câte unul pentru fiecare an împlinit de actualul proprietar. Tot în acest spațiu se spune că la baza scării, ușa veche pe care o privim astăzi ar fi fost în trecut trecerea către un tunel secret prin care se făcea legătura între cele două castele ale familiei Bethlen, acesta și cel din Sânmiclăuș.

Castelul-Bethlen-Haller

Aflăm totodată că obiectele și picturile actuale care împodobesc castelul au fost adunate de-a lungul timpului din diverse colecții și de la colecționari iar câteva dintre săli au fost pictate de studenți de la Universitatea de Arte. Unul dintre pereții pictați are însă doar un contur, fără un model finalizat, simbol, aflăm zâmbind, al frumuseții imperfecțiunii, al specificității acestui loc, al lejerității și deschiderii celor care astăzi se bucură de el. Ne oprim lângă un pian vechi, singurul obiect rămas în castel din perioada în care a devenit depozit și ruină. Făcut la Viena, pare astăzi obosit și încărcat, complet dezacordat cu timpul, însă de o frumusețe și greutate simbolică pe care numai adevăratele încercări le oferă în dar. Emană emoție la atingere.

Castelul este, așadar, o poveste. Este nevoie să fie descoperit în tihnă, înțeles, pătruns. Are multe colțuri, ferestre, detalii ce merită adulmecate în ritm personal.

Ajungem și în camera noastră, una din cele patru disponibile și renovate momentan: călătorie în timp, ferestre înalte sub care se întind un domeniu și un apus superb, mobilier potrivit locului, așternuturi albe, pereți pictați și o cadă elegantă, înconjurată romantic de o perdea transparentă. Pentru o clipă ești acolo, înapoi în vreme.

Ce poți face aici

2500 ha de vita de vie, cea mai mare suprafata cu proprietar unic din Europa

În prima zi am făcut cunoștință cu istoria și povestea actuală a cramelor Jidvei și am pornit într-un tur al lor. Ne-am bucurat să aflăm atât de multe lucruri noi. Jidvei are 2500 ha de viță de vie, cea mai mare suprafață cu proprietar unic din Europa, prelucrând anual peste 25 de milioane kg de struguri.

Totodată a inaugurat prima cramă gravitațională din Europa iar astăzi produce 54 de etichete. Jidvei are patru crame, la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu, cu o capacitate de stocare de peste 35 de milioane de litri. Crama Jidvei, construită în anul 1974, are cea mai mare capacitate de stocare, fiind dotată cu o tehnologie modernă de fermentare, complet automatizată. Crama Blaj înființată în 1989 găzduiește cele mai vechi vinuri. Bălcaciu (anul 1958) este destinată vinurilor spumante și distilatelor de vin. Înființată în 2014, crama Tăuni este unică, datorită vinificatoarelor și cisternelor de fermentare și depozitare, a echipamentelor și instalațiilor, tehnologiilor moderne, folosind energia gravitațională pentru o intervenție minimă în procesul de vinificație.

Ne-am bucurat așadar de turul cramelor, înțelegând încă o dată complexitatea și amplitudinea lumii vinului și a producției lui. Vizitele la crame culminează în a doua parte a zilei cu degustare, un meniu gourmet, povești împărtășite și cu o mai bună cunoaștere a soiurilor Jidvei.

În zilele următoare am descoperit domeniul, am vizitat mica și frumoasa biserică aflată chiar în fața castelului și ne-am exersat pentru prima dată abilitățile la tirul cu arc. De asemenea poate fi vizitată ferma aflată pe proprietate.

Ce poți mânca delicios

Ne-am bucurat de aceeași măiestrie în a spune povești și în a prepara tot felul de bunătăți regăsite în meniul gourmet. Acesta este adaptat nevoilor și obiceiurilor alimentare, fiind stabilit și conceput înainte de ședere. Ne-am răsfățat cu preparate minunate, brânzeturi, supe, carne și variante vegetariene, cum ar fi un risotto delicious sau paste vegane. Toate îmbinate perfect cu vinurile degustate. Câștigătoarele noastre au fost cele din gama Owner’s Choice: Ana Sauvignon Blanc, Ana Chardonnay, Maria Fetească Albă și Maria Pinot Gris, dar și catifelatul și echilibratul Mysterium Sauvignon Blanc, nobilul rosé Mysterium (Cabernet Sauvignon + Pinot Noir + Syrah) și prețiosul Eiswein, produs doar în anii viticoli excepționali, din struguri culeși la începutul iernii.

La cină am avut plăcerea de a-l cunoaște și de a povesti cu domnul Claudiu Necșulescu, proprietarul Jidvei România și al castelului Bethlen-Haller. Apreciem de fiecare dată întâlnirea cu astfel de oameni și personalități ale mediului de business românesc, promotori și ambasadori ai specificului românesc, ai produselor pământurilor noastre și totodată luptători în progresul constant al vinului românesc. Avem de învățat de fiecare dată astfel, călătoria îmbogăținduni-se, în special prin modestia, simplitatea și liniștea firească de care acești oameni dau dovadă.

Ce poți descoperi în zonă

În zona Cetății de Baltă există câteva obiective ce pot fi vizitate, multe însă aflate în ruină. Printre ele, un castru roman din secolul II d.Hr., Biserica Reformată Calvină din secolele XIII-XV, monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial, Biserica Română Unită cu Roma, Sfânta Treime, dedicată Sfântului Anton de Padova.

Dincolo de istorie, povești cu și despre vin, întâmplări și locuri, descoperim, așa cum spun și cei de la Jidvei, că bucuria vine de fapt din oameni. De fapt adevărata bucurie este inspirată de poveștile din oameni, la fel întâmplându-se cu locurile, pământurile, cu tot ce înseamnă trecut. Poveștile și istoria ne țin în viață, ne dau voie să mergem înainte, ne fac să învățăm atât de multe despre noi și despre lume. Am descoperit la Bethlen-Haller acea bucurie, lumină și liniște, specifice sfârșitului fericit. Dincolo de istorie, ruină, hazardul sorții, imperfecțiune, castelul a supraviețuit și a trăit sute de vieți, deloc asemănătoare. Ne bucură de fiecare dată descoperirea emoționantă a încă unui loc ce se bucură de o viață în plus, mai bună și mai plină de sens, nefiind niciodată prea târziu.

Bucuria vine din oameni și din poveștile lor și tot ei sfințesc și dau viață locurilor, istoriei, pământurilor. Suntem recunoscători pentru fiecare poveste așa. Imperfectă însă completă, unică, fericită. Precum pianul vechi, ce se odihnește în una din încăperile castelului, regăsindu-și, după multe furtuni, locul și forma.

Castelul-Bethlen-Haller
Castelul-Bethlen-Haller
Castelul-Bethlen-Haller
Castelul-Bethlen-Haller

Alegerile EI

 • apusul văzut la fereastră
 • pictura în stil frescă a pereților
 • povestea renașterii

Alegerile LUI

 • arhitectura castelului ce amintește de structura Castelului Chambord din Franța
 • meniul gourmet si asocierea cu vinurile Jidvei
 • mica biserică de pe domeniu

DE ȘTIUT

 • Pe teritoriul României, surse istorice atestă cultivarea viței de vie încă din secolele V-I î.Hr., Herodot menționând că geto-dacii practicau viticultura pe văile Târnavelor;
 • Cetatea de Baltă este atestată documentar în anul 1177;
 • Vinurile de Târnave sunt cunoscute din epoca feudală, Transilvania fiind atunci denumită „Țara Vinului” (Weinland);
 • În 1949 este înființată Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei, peste 50 de ani devenind compania Jidvei;
 • Cele două vinuri incluse în gama Owner’s Choice, Ana și Maria, poartă numele fiicelor proprietarului și în general fiecare gamă sau etichetă produsă spune o poveste cu semnificație sau este legată de un anume eveniment, simbol, sărbătoare.

REZERVĂ ACUM

Castelul Bethlen-Haller

Cetatea de Baltă, Județul Alba

  Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Agenția Happy Tour te va contacta cât mai curând posibil.

  #castelulbethlenhaller #jidvei #crame #vin #istorie #traditie #vitadevie #renastere #brand #poveste #oameni #degustare #ownerschoice #romanian_romance #traveltheromance

  5