Top

Alma Via GuesthouseRezervă acum

Gustul nemțesc al Transilvaniei

De data aceasta povestea începe în Germania și nu în România. Mike și Marion, corporatiști dedicați muncii în mari companii, trăind viața cosmopolită și grăbită a marilor orașe. Ajung în urmă cu ani buni în România, urmându-și și de această dată job-ul și decid că București nu este tocmai locul în care își doresc să rămână, după tot acest timp de ancorare în viața urbană.

Ajung într-o zi în călătoria lor în Transilvania. Se îndrăgostesc de pământurile cu poveste, de tradiții, de veșnicia lumii de aici și mai mult decât atât, de satele săsești, în care s-au regăsit cu siguranță cel mai bine. Decid să își schimbe total viața și să se mute aici, așa cum numai oamenii moderni și asumați ai timpurilor nostre, consumatori de mult prea mult urban, o pot face.

Alma-Via-Guesthouse

”A fost bine că lucrurile s-au întâmplat așa, în această ordine. Probabil dacă nu am fi trăit experiența reală a vieții în marile orașe, nu am fi savurat gustul satului sau nu am fi simțit nevoia să ne găsim locul aici”, îmi dezvăluie Marion, ce pare astăzi o adevărată gazdă a Transilvaniei, activă, zâmbitoare, gătind excelent, contopindu-se minunat cu satul Alma Vii. Doar faptul că vorbește în germană și că are părul foarte blond și pielea deschisă la culoare, o dau de gol. Îndulcește însă această aparență cu rostirea drăgălașă a unor cuvinte în română, precum „da”, „mulțumesc”, „gutuie”, „vișinată” și altele.

Din inima Transilvaniei, un frumos start in descoperirea pamanturilor sasesti

Alma-Via este astăzi o frumoasă casă de oaspeți tradițională, de origine săsească, restaurată și transformată atent, timp de trei ani, dintr-o gospodărie veche, specifică satelor săsești ale zonei. Aflată chiar în inima Transilvaniei, între Sibiu și Mediaș, Alma-Via poate fi un frumos punct de pornire în descoperirea unicei Transilvanii.

Poarta impunătoare, ce ascunde de fiecare dată o altă poveste și o altă lume, ne deschide de această dată privirea direct către un hambar vechi, astăzi restaurant, ridicat în locul hambarului original al proprietății. Bârnele vechi, superbe, se îmbină surprinzător de frumos cu ferestre mari, moderne, prin care lumina și culorile fiecărui anotimp pătrund fermecător.

Fiecare dintre cele cinci camere spune o poveste, cu detalii diferite, mobilier tradițional, ferestre, materiale naturale și obiecte în interior, toate ducându-ne înapoi în timp, până în anul 1871.

Alma-Via-Guesthouse

Ce poți face aici

Un moment potrivit pentru a petrece timpul pe terasă sau în interiorul restaurantului, frumosul vechi hambar reinterpretat. Elemente moderne, cum ar fi ferestrele sau lămpile și luminile, se amestecă atât de frumos cu grinzile tradiționale. Deasupra restaurantului, în același hambar, există o canapea confortabilă și două fotolii care privesc spre fereastra largă, având o vedere atât de frumoasă asupra proprietății.

Afară există un spațiu verde, în grădină, iar deasupra, pe un mic deal din spatele hambarului, natura își continuă cursul și frumusețea. Găsește un moment pașnic pe care să-l petreci în natură, respiră aerul sălbatic, rămâi sub soare o vreme, admiră priveliștea uimitoare a Bisericii Fortificate din Alma Vii, construită chiar pe dealul din față.

În sat se pot închiria biciclete, se poate face hiking, trasee în căruțe sau clasicul picnic pitoresc în pădurile din zonă.

Ce poți mânca delicios

Bucatarie nemteasca si transilvaneana

Marion te va surprinde, întrucât întruchipează într-adevăr amestecul perfect între stilul de gătit nemțesc și cel transilvănean. Am avut parte de una din cele mai bune experiențe culinare într-o casă de oaspeți săsească, cu mâncăruri tradiționale uimitoare, în același timp gătite ușor, pe placul nostru: supe tradiționale, mușchiuleț de porc home made, șnițel din țelină pentru vegetarieni și tarta delicioasă cu prune, nuci și scorțișoară. Un ospăț.

Ce poți descoperi în zonă

Patrimoniu salvat

Prima oprire trebuie făcută la frumoasa Biserică Fortificată din Alma Vii, chiar în fața casei de oaspeți. Biserica este listată în rândul construcțiilor faimoase din Biertan sau Viscri. Datând de la începutul anilor 1300, Biserica Fortificată a fost dezvoltată de-a lungul secolelor, devenind un adevărat ansamblu. Începând cu anul 2016 a fost preluată și renovată de Fundația Mihai Eminescu Trust și transformată în muzeu. Astăzi biserica este renovată prin fonduri oferite de Ambasada Statelor Unite ale Americii, transformată și valorificată ca adevărat patrimoniu.

În comuna Moșna, din care face parte și satul Alma Vii, există de asemenea o biserică din secolul al XIV-lea ce merită vizitată pentru turnurile de apărare și zidurile înalte. Totodată la 16 km de Alma Vii, în Biertan, Biserica Fortificată ce aparține listei Patrimoniului Mondial UNESCO este o minunată construcție ce trebuie admirată, cu o arhitectură și poveste impesionante.

Alte obiective sunt Biserica Fortificată din Valea Viilor, de asemenea cuprinsă în Patrimoniul Mondial UNESCO, cetatea Sighișoara, la 45 km de Alma Vii sau Mediaș, orașul vechi cu multe case vechi și fațade colorate.

Ne-am bucurat să vedem de această dată o poveste diferită, să o ascultăm, să o simțim într-un alt fel. Nu este întotdeauna vorba despre românii cu dor de sat și tradiție sau despre cei ce se retrag în satele românești pentru o viață în tihnă, ci România și în special Transilvania spune povești pe toate limbile, culturile, indiferent de formele de cunoaștere a lumii sub care ne manifestăm ca oameni. Transilvania atrage prin splendida ei unicitate și oameni ce nu au crescut pe pământurile ei, cumva într-un fel magic, toți în căutarea veșniciei oferite de o viață așa.

Povestea lui Marion și a lui Mike ne-a oferit încă o dată speranță: avem de oferit mult și nu numai nouă înșine, ci și celorlalți: experiențe, imagini, culori vii, sinceritate, valoare, tradiție, patrimoniu. Uneori simțim nevoia să alegem liniștea în schimbul ritmului alert, apusul văzut clar, pe deal, în locul clădirilor înalte ale viitorului, vorba bună și caldă, munca fizică, efortul sănătos, aerul tare.

Și nu doar o dată ni s-a întâmplat să descoperim România mai frumos, prin Ceilalți.

Alma-Via-Guesthouse
Alma-Via-Guesthouse
Alma-Via-Guesthouse
Alma-Via-Guesthouse

Alegerile EI

 • hambarul vechi și nou
 • mâncarea studiată, delicioasă
 • ideea că oameni pasionați, din alte țări, se pot muta aici și pot descoperi și altfel frumoasa Transilvania

Alegerile LUI

 • priveliștea din spatele curții
 • soluția tehnică găsită pentru încălzirea camerelor
 • gustul nemțesc al mâncării transilvănene

DE ȘTIUT

 • Satul Alma Vii este situat chiar în mijlocul „Saxonland”-ului, o parte frumoasă din centrul Transilvaniei, cu vechi sate săsești, câmpuri de porumb aurii și biserici fortificate;
 • Unii spun că Alma Vii provine din cuvântul maghiar „alma” pentru „măr”, unii văd o legătură între „vii” și „vin”, iar unii spun că așezarea a fost fondată de o fată numită Helma, care și-a construit o nouă casă pe pământul din Alma Vii – „Podgoria Helmei”;
 • Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1289;
 • Biserica săsească datează de la începutul secolului al XIV-lea, iar fortificația din jurul ei a fost ridicată aproape două secole mai târziu;
 • Ambasada Statelor Unite ale Americii și Fundația Mihai Eminescu Trust restaurează în acest moment Biserica Fortificată din Alma Vii, construcția urmând să devină pe lângă simbol religios al comunității de sași, mai departe, muzeu și spațiu pentru evenimente culturale.

REZERVĂ ACUM

Contact Alma Via Guesthouse, strada Principală 101, Județul Sibiu

  Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Agenția Happy Tour te va contacta cât mai curând posibil.

  #almavii #almavia #germantaste #saxonlife #community #freespirit #oldandnew #heritage #villagelife #thebarn #theview #thegate #restoring #romanian_romance #traveltheromance

  6