Castelul Bethlen-Haller

Castelul Bethlen-HallerCetatea de Baltă, Județul Alba

Castelul Bethlen-Haller – Darul unei istorii imperfecte

Adevărata frumusețe stă adesea ascunsă în cele mai nebănuite colțuri. Povești, timpuri, părți de lume și de oameni. Găsim sens și frumusețe reală de fiecare dată când ne întâlnim cu imperfecțiunea. Faptul că puține lucruri ne pot fi perfecte în viață ne inspiră, pentru că ne ajută să realizăm că nimic frumos în lume nu s-ar naște din întâmplări lipsite de cusur. Și că nici măcar nu am avea nevoie de așa ceva. Este ceea ce am învățat la Castelul Bethlen-Haller.

Castelul Bethlen-Haller este povestea frumoasă și binele învingător ce ascund o istorie imperfectă

Poveștile care merită cu adevărat a fi spuse, precum oamenii interesanți, au în ele ceva ce iese din ordinea firească a lucrurilor. Au răscruci, încercări, rătăciri, războaie, pierderi. Castelul Bethlen-Haller era de ceva timp pe lista noastră, iar astăzi suntem încântați și profund impresionați de a-l fi descoperit. Am trăit o experiență completă în ceea ce privește cazarea, meniul gourmet, activitățile desfășurate aici. Energia frumoasă a oamenilor, lucrurile noi pe care le-am descoperit despre castel, istoria lui. În același timp am aflat povestea Jidvei România, care deține astăzi castelul, înțelegând implicarea lor în comunitate, contribuția adusă în același timp la progresul și recunoașterea internațională a vinului românesc.

Pe malul Târnavei Mici, castelul Bethlen-Haller veghează orizontul

Odată ajunși în Cetatea de Baltă, în județul Alba, pe malul Târnavei Mici și descoperind castelul ce pare că veghează întregul orizont, nu putem să nu remarcăm noua viață ce pare că i s-a oferit. Ni se umple inima de recunoștință observând că ne putem pierde ușor într-un peisaj ce ne duce cu gândul la Franța sau Italia. Superbul castel renăscut, detaliile lui, ordinea și aerul din jur.Suntem întâmpinați și ghidați de-a lungul zilelor petrecute aici cu energie bună, zâmbet și multă pasiune de Bogdana. Cum iubim locurile care respiră prin oamenii lor, înțelegem de la început că ne va fi tare drag să ne reîntoarcem.

Castelul Bethlen-Haller, o istorie zbuciumată

Călătoria la castelul Bethlen-Haller începe cu un tur al acestuia, ce poartă o istorie zbuciumată, neștiută, controversată. Așa cum sunt și stilurile în care a fost construit, reconstruit (renascentist, baroc, avangardist) întocmai i-au fost și zilele, proprietarii, poveștile. Construit tipic renascentist, castelul Bethlen-Haller, cu patru turnuri, a fost ridicat între 1615-1624, de Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei. A trecut însă, de-a lungul timpului, prin numeroase transformări, între 1769-1773 fiind reamenajat în stil baroc. Este cumpărat de la Fisc, vândut, pierdut la cărți, trecând din posesia familiei Bethlen în cea a familiei Haller, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, până în anul exproprierii, 1948.

În perioada comunistă castelul Bethlen-Haller devine secție de șampanizare

În perioada comunistă, castelul Bethlen-Haller a devenit secție de șampanizare, când mobilierul original, decorațiunile și piesele de colecție au dispărut sau au fost distruse. După 1989 a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, apoi cumpărat de familia Necşulescu, care îl restaurează și îl transformă în simbol Jidvei. În 2020 îl deschide complet publicului, cu posibilitatea cazării și trăirii unei experiențe deosebite, pe domeniul Jidvei.

Colțuri, ferestre, detalii ce merită adulmecate în ritm personal la castelul Bethlen-Haller

Suntem recunoscători pentru turul generos, pentru micile imperfecțiuni pe care le observăm, care fac castelul Bethlen-Haller cu atât mai frumos. Într-unul din turnuri există o scară veche din lemn, circulară, realizată manual. Agățate de pereții ce înconjoară scara observăm ceasornice vechi, câte unul pentru fiecare an împlinit de actualul proprietar. Tot în acest spațiu se spune că la baza scării, ușa veche pe care o privim astăzi ar fi fost în trecut trecerea către un tunel secret prin care se făcea legătura între cele două castele ale familiei Bethlen, acesta și cel din Sânmiclăuș.

Un pian cu greutate simbolică, cea pe care adevăratele încercări le oferă în dar

Aflăm totodată că obiectele și picturile actuale care împodobesc castelul Bethlen-Haller au fost adunate din diverse colecții și de la colecționari. Câteva dintre săli au fost pictate de studenți de la Universitatea de Arte. Unul dintre pereții pictați are însă doar un contur, fără un model finalizat, simbol al frumuseții imperfecțiunii, al specificității acestui loc. Ne oprim lângă un pian vechi, singurul obiect rămas în castel din perioada în care a devenit depozit și ruină. Făcut la Viena, pare astăzi obosit și încărcat, complet dezacordat, însă de o frumusețe și greutate simbolice, pe care numai adevăratele încercări le oferă în dar. Emană emoție la atingere.

Castelul Bethlen-Haller, locul-poveste

Este nevoie să fie descoperit în tihnă, înțeles, pătruns. Castelul Bethlen-Haller are multe colțuri, ferestre, detalii ce merită adulmecate în ritm personal. Ajungem și în camera noastră, una din cele patru disponibile și renovate momentan. Călătorie în timp, ferestre înalte sub care se întind un domeniu și un apus superbe, mobilier potrivit locului, așternuturi albe, pereți pictați și o cadă elegantă, înconjurată, romantic, de o perdea transparentă. Pentru o clipă ești acolo, înapoi în vreme.

Ce poți face aici

2500 ha de viță de vie, cea mai mare suprafață cu proprietar unic din Europa

În prima zi am făcut cunoștință cu istoria și povestea actuală a cramelor Jidvei și am pornit într-un tur al lor. Ne-am bucurat să aflăm atât de multe lucruri noi. Jidvei are 2500 ha de viță de vie, cea mai mare suprafață cu proprietar unic din Europa, prelucrând anual peste 25 de milioane kg de struguri.

Prima cramă gravitațională din Europa, cu 54 de etichete

Totodată a inaugurat prima cramă gravitațională din Europa iar astăzi produce 54 de etichete. Jidvei are patru crame, la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu, cu o capacitate de stocare de peste 35 de milioane de litri. Crama Jidvei, construită în anul 1974, are cea mai mare capacitate de stocare, cu o tehnologie modernă de fermentare, complet automatizată. Crama Blaj, înființată în 1989, găzduiește cele mai vechi vinuri. Bălcaciu (anul 1958) este destinată vinurilor spumante și distilatelor de vin. Înființată în 2014, crama Tăuni este unică, datorită vinificatoarelor și cisternelor de fermentare și depozitare, a echipamentelor și instalațiilor, tehnologiilor moderne. Folosește energia gravitațională pentru o intervenție minimă în procesul de vinificație.

Vizite la cramă, meniu gourmet, o mai bună cunoaștere a vinului

Ne-am bucurat așadar de turul cramelor, înțelegând încă o dată complexitatea și amplitudinea lumii vinului și a producției lui. Vizitele la crame culminează, în a doua parte a zilei, cu degustare, un meniu gourmet, povești împărtășite și cu o mai bună cunoaștere a soiurilor Jidvei.

În zilele următoare am descoperit domeniul, am vizitat mica și frumoasa biserică aflată chiar în fața castelului Bethlen-Haller și ne-am exersat, pentru prima dată, abilitățile la tirul cu arc. De asemenea, poate fi vizitată ferma aflată pe proprietate.

Ce poți mânca delicios

Ne-am bucurat de aceeași măiestrie în a spune povești și în a prepara tot felul de bunătăți regăsite în meniul gourmet. Acesta este adaptat nevoilor și obiceiurilor alimentare, fiind stabilit și conceput înainte de ședere. Ne-am răsfățat cu preparate minunate, brânzeturi, supe, carne și variante vegetariene, cum ar fi un risotto delicious sau paste vegane. Toate îmbinate perfect cu vinurile degustate. Câștigătoarele noastre au fost cele din gama Owner’s Choice: Ana Sauvignon Blanc, Ana Chardonnay, Maria Fetească Albă și Maria Pinot Gris. Ne-au plăcut și echilibratul Mysterium Sauvignon Blanc, nobilul rosé Mysterium (Cabernet Sauvignon + Pinot Noir + Syrah) și prețiosul Eiswein, produs în anii viticoli excepționali, din struguri culeși la începutul iernii.

Claudiu Necșulescu, proprietarul Jidvei România și al castelului Bethlen-Haller

La cină am avut plăcerea de a-l cunoaște și de a povesti cu domnul Claudiu Necșulescu, proprietarul Jidvei România și al castelului Bethlen-Haller. Apreciem de fiecare dată întâlnirea cu astfel de oameni ai mediului de business românesc, promotori și ambasadori ai specificului românesc, ai produselor pământurilor noastre și totodată luptători în progresul constant al vinului românesc. Avem de învățat de fiecare dată astfel, călătoria îmbogăținduni-se, în special prin modestia, simplitatea și liniștea firească de care acești oameni dau dovadă.

Ce poți descoperi în zonă

În zona Cetății de Baltă există câteva obiective ce pot fi vizitate, multe însă aflate în ruină. Printre ele, un castru roman din secolul II d.Hr., Biserica Reformată Calvină din secolele XIII-XV, monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial, Biserica Română Unită cu Roma, Sfânta Treime, dedicată Sfântului Anton de Padova.

Bucuria vine, de fapt, din oameni

Dincolo de istorie, povești cu și despre vin, întâmplări și locuri, descoperim, așa cum spun și cei de la Jidvei, că bucuria vine de fapt din oameni. Adevărata bucurie este inspirată de poveștile din aceștia, la fel întâmplându-se cu locurile, pământurile, cu tot ce înseamnă trecut. Poveștile și istoria ne țin în viață, ne dau voie să mergem înainte, ne fac să învățăm atât de multe despre noi și despre lume. Am descoperit la castelul Bethlen-Haller acea bucurie, lumină și liniște, specifice sfârșitului fericit. Dincolo de istorie, ruină, hazardul sorții, imperfecțiune, castelul a supraviețuit și a trăit sute de vieți, deloc asemănătoare. Ne bucură de fiecare dată descoperirea emoționantă a încă unui loc ce primește o viață în plus, mai bună și mai plină de sens, nefiind niciodată prea târziu.

Bucuria castelului Bethlen-Haller vine din povestea lui

Bucuria vine din oameni și din poveștile lor și tot ei sfințesc și dau viață locurilor, istoriei, pământurilor. Suntem recunoscători pentru fiecare poveste așa. Imperfectă, însă completă, unică, fericită. Precum pianul vechi, ce se odihnește în una din încăperile castelului, regăsindu-și, după multe furtuni și secole, locul și forma.

  • apusul văzut la fereastră
  • pictura în stil frescă a pereților
  • povestea renașterii
  • arhitectura castelului ce amintește de structura Castelului Chambord din Franța
  • meniul gourmet și asocierea cu vinurile Jidvei
  • mica biserică de pe domeniu
  • Pe teritoriul României, surse istorice atestă cultivarea viței de vie încă din secolele V-I î.Hr., Herodot menționând că geto-dacii practicau viticultura pe văile Târnavelor;
  • Cetatea de Baltă este atestată documentar în anul 1177;
  • Vinurile de Târnave sunt cunoscute din epoca feudală, Transilvania fiind atunci denumită „Țara Vinului” (Weinland);
  • În 1949 este înființată Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei, peste 50 de ani devenind compania Jidvei;
  • Cele două vinuri incluse în gama Owner’s Choice, Ana și Maria, poartă numele fiicelor proprietarului și în general, fiecare gamă sau etichetă produsă spune o poveste cu semnificație sau este legată de un anume eveniment, simbol, sărbătoare.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email