Crama de Piatră

Crama de Piatră, Vadu Săpat 173, Comuna Vadu Săpat

Crama de Piatră – O poveste cu savoare, pasiune și detalii

O poveste despre iubire. Chiar dacă la prima vedere sau călătorie într-acolo ar părea un loc legat exclusiv de vin, de viața într-o cramă și obiceiurile ei, am descoperit Crama de Piatră ca fiind un loc al iubirii și al pasiunii, sub orice formă s-ar manifesta acestea. Totodată spațiu al prieteniei, al implicării personale și al poveștii de familie. Aflată între Prahova și Buzău, Crama de Piatră este domeniul de șase hectare care produce vinul Boian „în cantități mici, dar corecte”, cu un vechi conac restaurat, o terasă către o natură minunată și un restaurant în care întreaga familia gazdă participă la scrierea acestei povești.

Ne bucurăm să observăm nașterea, creșterea și dezvoltarea turismului viticol, chiar în acest moment, în România. Din ce în ce mai multe povești frumoase, inspiraționale, despre crame, vin românesc, soiuri, pasiune în domeniu, experiențe culinare și cazare deosebită care întregesc acest tablou plin de culoare și de gust.

Crama de Piatră reînvie în 2018, într-o poveste ce are în centru familia

Astăzi suntem în satul Vadu Săpat, chiar la granița județelor Prahova și Buzău, într-un loc care există de mai bine de 100 de ani. Construit timp de trei ani, între 1909 și 1912, de meșteri italieni ajunși în podgoria Dealu Mare, locului i-a fost adăugată mai apoi o cramă construită din piatră. Crama de la Licorna, construită în apropiere, este de asemenea realizată de aceiași meșteri italieni, cu o pivniță de vinuri arătând întocmai ca cea de la Crama de Piatră. După 1995 Crama de Piatră traversează o perioadă de 23 de ani de pauză și degradare, însă reînvie în 2018, într-o poveste cu final fericit ce are în centrul ei familia.

Crama de Piatră: 12 camere construite în vechiul conac, design modern, lemn masiv, un restaurant primitor și un meniu interesant

Astăzi Crama de Piatră merge mai departe, cu 12 camere construite în vechiul conac, cu un design modern, mult lemn masiv, un restaurant primitor și un meniu interesant, adaptat local, o terasă generoasă de pe marginea căreia vara și toamna pot fi trăite cele mai frumoase seri lungi, lângă bogata și misterioasa viță-de-vie.

Din anul 2018 la Crama de Piatră au fost lansate și primele vinuri sub brandul Boian, anual fiind îmbuteliate aproximativ 20 000 de sticle de vin. Pe domeniu se organizează și degustări de vin. Printre soiurile cultivate aici se numără Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Fetească Albă. De menționat că până la pasul în care vinul ajunge în sticlă, acesta nu este supus niciunui tratament chimic.

Gusturi și arome locale, dar și internaționale, însoțite de vinul și brandul propriu

Experiența gastronomică de la Crama de Piatră ne-a surprins, regăsind aici gusturi și arome locale, dar și internaționale, meniul purtând semnătura lui chef Marius Greab. Fiecare fel de mâncare este însoțit, evident, de câte un soi al brandului propriu, Boian: Riesling italian, alb, potrivit pentru serile călduroase de vară și Feteasca Albă, cu note intense de citrice, flori de salcâm și caise. Apoi Feteasca Albă și Regală, două soiuri românești aduse împreună, Rose-ul prietenos, echilibrat și plin de viață, Cabernet Sauvignon și Feteasca Neagră cu note de vanilie, condiment și ciocolata neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon cu note de vișină, cafea, vanilie și lemn.

Noi ne-am bucurat de fiecare moment petrecut pe domeniul unei crame construite cu multă pasiune, muncă și sacrificiu. Așa cum însăși vița-de-vie are nevoie de atât de multă răbdare, pricepere, atenție și dragoste. Ne-am regăsit în liniștea unui loc ce poate fi atât de blând, tăcut și pașnic, petrecând în același timp una din cele mai frumoase, intense și lungi seri de început de toamnă.

Zona Dealu Mare: crame care recreează turismul viticol în România

Pentru că ne aflăm în minunata zonă Dealu Mare, aproape de Crama de Piatră poți descoperi și alte crame care recreează chiar în acest moment turismul viticol din România: Crama Licorna, în construcția căreia au fost implicați aceiași meșteri italieni, Mierla Albă, cu un cupaj deosebit de Fetească Neagră și Merlot, Apogeum, cramă cunoscută pentru cea mai bună Fetească Neagră din România și Lacerta, amplasată într-o zonă de poveste, ce ne aduce aminte de însorita Toscana.

Crama de Piatră este o poveste simplă, însă plină de savoare, pasiune și detalii. Plecată tot din sânul unei familii unite frumos, a reușit să devină în câțiva ani loc de refugiu pentru călători, producător de vin și creator de experiențe premium românești. Ne bucurăm că i-am trecut pragul, că i-am simțit energia bună și că i-am cunoscut oamenii frumoși fără de care povestea nu i-ar fi completă.

 • familiaritatea, lejeritatea și simplitatea locului
 • povestea de familie din spatele acestui loc
 • diminețile la fereastră
 • denumirea camerelor, legată de soiurile de vin
 • terasa exterioară pe timpul verii
 • istoria cramei
 • Primele documente scrise despre existenţa culturii viţei-de-vie în zona Dealu Mare datează din secolele XIV-XV;
 • Despre podgoria Dealu Mare se spune că producea un vin „uleios, tare şi durabil”, comparat cu cele mai bune vinuri produse în alte ţări;
 • Deși Dealu Mare nu este cea mai mare regiune viticolă din țară, vinurile zonei obțin mai mult de o treime din totalul medaliilor românești;
 • Zona Dealu Mare, aflată la o oră de București, este bogată în tradiții, istorie, arhitectură și gastronomie;
 • În Dealu Mare se regăsește totodată o varietate mare de crame, mici, mjilocii și mari, cu produse și experiențe diferite.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email