Crama Jelna Resort and Spa

Crama Jelna Resort & Spa, Sat Jelna, Judetul Bistrița-Năsăud, 427042

Crama Jelna Resort and Spa – Vocea terroir-ului

„Continuăm și ocrotim o poveste, o zonă și un spirit viti-vinicol care a zăcut adormit timp de mai multe secole. Considerăm că este de datoria noastră, ca oameni ai locului, născuți și crescuți aici, să reînviem ceea ce istoria a hotărât să omoare în ultimul secol: pământul, vița-de-vie, vinul și cultura. Există un spirit curat, închegat, natural și plin de omenie care unește românii, sașii și secuii din Jelna. O entitate, ne place nouă să credem, care s-a format prin meritocrație.”

Începem astăzi povestea Cramei Jelna printr-o mărturisire. Pentru că iubim emoțiile care iau forma cuvintelor, din pasiune și drag de România. Crama Jelna Resort and Spa, din frumosul județ Bistrița, este de fapt mărturisirea unei familii îndrăgostite de vin și de cultura acestuia. 26 de hectare de viță-de-vie întinse pe dealuri despre care hărțile vechi spun că ar fi fost cultivate și acum câteva secole.O cramă mică, artizanală, de familie, unde se făurește de fapt, precum în multe alte cazuri, farmecul turismului românesc autentic. Pasiunea, poveste și ospitalitatea împreună. La Crama Jelna Resort and Spa am întâlnit peisajul complet și simplu al plantațiilor viticole, al ospitalității și misterului specifice cramelor, al dimineților și serilor petrecute ca oaspeți pe un pământ cultivat cu dăruire.

Ce poți face aici

Viţa de vie în Podgoria Lechinţa este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri. Iar vinurile poartă amprenta soiului, solului, microclimatului, a viticultorului și vinificatorului: fructuozitate, prospeţime, vinuri fine cu arome tipice soiului. Așadar, în primul rând o incursiune în lumea vinului: Traminer Roz, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Sauvignon, Neuburger, Riesling Italian, Fetească Regală, Fetească Albă, Chardonnay. Peisajul superb al podgoriei și vizita la cramă sunt cu siguranță cartea de vizită a locului și primul impact al identității lui. După o degustare bine organizată, povești ale zonei și un apus arămiu, descoperi mai departe un boutique hotel confortabil cu 26 de camere, un restaurant internațional, dar și cu specialități ale zonei, lounge în livadă, piscina acoperită, sauna, un party spot în vie și spații de joacă, atât cât e ziua Transilvaniei de lungă.

Ce poți mânca delicios

Fiind o locație dedicată culturii vinului, Crama Jelna Resort and Spa a diversificat meniul astfel încât să existe o gamă largă de preparate ce se potrivesc perfect cu licoarea vedetă: de la gulaș de mistreț, la paste cu fructe de mare și de la mușchi de vită, până la risotto. Mai departe, vinul nu va face decât să poarte călătorul deasupra dealurilor ondulate ale zonei: „Proaspete, acide, puternice, rafinate și aromate, dar și vinuri create cu drojdii sălbatice, indigene, altele cu drojdii selecționate sau cu fermentație secvențială, unele lăsate la macerat în pieliță, altele în presă sau fără macerație. Toate adaptate, fără o rețetă clasică. Mereu vom încerca să surprindem cu ochiul uman perfecțiunea pe care ne-o dăruiește natura.”

Ce poți descoperi în zonă

Jelna este o mică localitate situată la 5 kilometri de municipiul Bistriţa. În zonă cu siguranță de văzut este Cetatea Bistrița, una din cele 7 fortificații din Transilvania, în jurul cărora s-a organizat comunitatea săsească. Cetatea adăpostea 22 de bresle și era protejată de 18 turnuri.

Lacul de acumulare Colibița este totodată un punct turistic interesant de văzut, pentru formarea lui fiind nevoie ca un sat să fie sacrificat. Localnicii spun că atunci când nivelul apei scade foarte mult încă se poate vedea turla bisericii vechiului sat.

Castelul contelui Bethlen din Arcalia este un alt obiectiv, singurul castel în stil maur din România. Acesta nu poate fi vizitat în interior, dar poate fi admirat din parcul dendrologic din exterior.

Tot aici, de văzut zona viticolă Teaca-Lechința și cramele Zaig, Lechburg și Liliac.

Crama Jelna Resort and Spa îmbină frumos lejeritatea și detaliile moderne ale unui boutique hotel contemporan cu atemporalitatea, romantismul și perfecțiunea dealurilor cultivate cu viță-de-vie. Măiestria de a produce vinul perfect cu ospitalitatea tipic românească. Bucatele din toate colțurile lumii cu apusurile melancolice văzute așa parcă doar în Transilvania. Noi le-am descoperit și savurat pe toate, rămânând în gând cu fiecare soi de vin: Fetească Regală, cu echilibru şi armonie, Sauvignon-ul Blanc suplu, Muscat Ottonel-ul aromat, floral și fin, Fetească Albă catifelată.

 • dealurile cu podgorii văzute de sus
 • confortul boutique hotelului
 • apusul de poveste
 • zona de relaxare
 • paharul de vin savurat pe terasă
 • plimbările dimineața în vie
 • Dezvoltarea comunităţii din Jelna este legată de istoria şi trecutul săsesc al regiunii; Localitatea este menţionată în aproape toate hărţile vechi care prezintă Transilvania;
 • Una dintre cele mai vechi menționări ale vinurilor din această zonă a fost găsită în Registrele bisericești ale bisericii din Jelna, în care se spune că Petrus Murator, pictorul bisericii, a fost plătit în butoaie de vin;
 • Viticultura, practicată în Transilvania încă din antichitate, s-a perpetuat în perioada migraţiei popoarelor, dezvoltându-se în decursul perioadei feudale; Colonizarea saşilor de către regii arpadieni (secolul al XII-lea) în părţile Sibiului, Albei şi Bistriţei, a dus la dezvoltarea viticulturii în teritoriul cuprins între Târnave şi Mureş, zonă care figura pe hărţile timpului sub denumirea Weinland (Ţara vinului);
 • Calitatea vinurilor de “Lechința” este asigurată în primul rând de clima şi solul regiunii; Condiţiile naturale întâlnite aici sunt dintre cele mai favorabile cultivării viței-de-vie;
 • Soiurile de struguri care pot fi folosite pentru obţinerea vinurilor cu denumire de origine controlată „Lechința” sunt: Traminer Roz, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Sauvignon, Neuburger, Riesling Italian, Fetească Regală, Fetească Albă, Chardonnay.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email