Critz Cross

Critz Cross, Strada Principală 73, Criţ, Județul Brașov

Critz Cross – Transilvania săsească, with a twist

Ceva din colinele Transilvaniei, peisajul cu păduri, fânețe și pajiști, natura sălbatică și comunitățile de sași, multiculturalitatea, echilibrul, ordinea zonei și poate unul dintre ultimele decoruri medievale din Europa ne-au intrat în suflete. Iubim acest pământ, cu toate culorile și bucuriile lui, cu natura, obiceiurile, istoria și bisericile fortificate, oamenii, bucatele și ospitalitatea.

Critz Cross, noua casă de oaspeți din frumosul Criț, oferă una dintre imaginile reprezentative asupra ceea ce înseamnă astăzi turismul tradițional premium în România: gazde îndrăgostite de ritmul molcom, liniște și senin, o curte verde și plină, punct gastronomic local, experiențe, nu lucruri, simplu, autentic și cu un strop de timp al zilelor noastre. La Oana și Adi, gazdele de la Critz Cross, revenim cu drag, cunoscându-i inițial de la Meședorf Cheese, punct gastronomic local din Meșendorf și cea mai bună sursă de brânză maturată din zonă, după gusturile noastre. Ne-a încântat ideea să știm că povestea lor va căpăta o formă nouă, oferind călătorilor îndrăgostiți de Transilvania autentică și șansa de a se odihni în acest peisaj.

Ce poți face aici și ce poți mânca delicios

Casa de oaspeți are patru camere duble, cu propriile zone de relaxare, mobilier și detalii vechi, ferestre deschise către curtea verde de afară, într-o ordine bună și firească a lucrurilor.  Critz Cross deschide o nouă poveste în Transilvania săsească. Loc plin de viață, liniștit și statornic, în același timp.

Te invităm să te odihnești în patio, să te plimbi prin curtea veche și verde, să respiri aerul colinelor din jur, să rămâi până seara afară, la vorbe, povești și un pahar cu vin. Ai și o mică grădină la dispoziție, în care poți admira tot felul de plante și legume prinzând viață. Îți poți trage însă sufletul pentru o oră sau două în propria cameră, cu așternuturi proaspete și albe, neapărat cu fereastra deschisă pentru aerul atât de bun de aici. În spatele casei te bucuri și de o grădină întinsă care te poartă până pe dealul și pădurea vecine. Dacă ai noroc, tot aici poți zări căprioare și vulpi. Servește o cafea fierbinte sau pregătește focul în sobă. Va face totul să pară cu atât mai frumos.

Oana este cu siguranță una dintre cele mai iscusite gazde ale zonei în ceea ce privește mâncarea locală, tradițională și atent reinterpretată, dând naștere minunatului punct gastronomic din Meșendorf. La Criț produsele și preparatele oferite sunt o încântare, mai ales pentru că majoritatea ingredientelor vin din propria gospodărie sau din satele din jur, unde absolut totul are un gust mai bun. La micul dejun te vei bucura de brânza maturată de Meșendorf, așa cum aceasta se va regăsi și în alte preparate, de laptele bio, zacuscă și gemuri din zonă, ouă proaspete, legume de sezon și un ceai din plante minunat. Prânzul și cina te vor surprinde prin originalitatea și priceperea Oanei, așa că îți lăsăm loc aici pentru a descoperi singur aroma mâncării săsești în timpuri contemporane. Adaugă și o sticlă cu vin, selecția lor este una foarte bună.

Ce poți descoperi în zonă

Critz Cross se află la mai puțin de 13 km de biserica fortificată din Viscri și la aceeași distanță de biserica fortificată din Saschiz, la 21 km de Cetatea Rupea și 5 km de Bunești. Întreaga zonă este renumită pentru ciclism. Tot aici poți închiria biciclete. Satul Meșendorf se află la 7 km de pensiune, iar Cloașterf se află la 10 km. O incursiune la pas prin satele săsești și de-a lungul bisericilor fortificate presarate în drum sau un traseu lejer cu bicicleta v-am recomanda pentru a simți cel mai bine emoția, energia și frumusețea acestui pământ. Evident, în drumul tău asigură-te că ajungi și la Meșendorf Cheese, prima locație a gazdelor, unde poți degusta și mai mult din specialitățile lor sau chiar vizita mica lor fabrică.

Biserica Fortificată din Criț este renovată, după restaurare devenind gazda a numeroase concerte în cadrul cărora orga restaurată complet joacă rol central. În secolul al XV-lea au fost ridicate zidurile înconjurătoare și au fost construite cinci turnuri. În secolul al XIX-lea, când rolul de apărare a încetat, sătenii au făcut aici mici demolări și au construit hambare.

Biserica evanghelică fortificată din Viscri a fost construită în secolul XIII, pe baza unei vechi bazilici romane din secolul al XII-lea. Din anul 1999 biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO. În Saschiz, biserica fortificată s-a ridicat în 1493, în onoarea regelui Ștefan I al Ungariei, în stil gotic. Despre cea din Bunești știm că a fost construită într-o primă fază la sfârșitul secolului al XIII-lea, începutul secolului al XIV-lea. Altarul din lemn, în stil clasicist, este datat în 1805, precum și orga construită în stil rococo. Tot aici, cristelnița din piatră poartă o inscripție din Renașterea târzie. La fel de frumoase sunt bisericile din Meșendorf și Cloașterf. Critz Cross este pentru noi spiritul Transilvaniei autentice, dar care aduce, în același timp, un aer nou: mâncare reinterpretată, variante de petrecere a timpului pentru iubitorii de ciclism, confort modern, dincolo de simplu. Critz Cross este de fapt imaginea turismului rural care merge mai departe, fără a-și pierde însă farmecul, povestea, liniștea și autenticitatea. Este trecutul adaptat nouă, povestea săsească în povestea unui popor care se bucură astăzi de multiculturalitate mai mult decât oricând. Este fereastra deschisă prin care pătrunde aerul bun, curtea întinsă și verde în care se povestește, așternutul alb și răcoros, brânza maturată cu trufe, leurdă sau chimen, gazdele bune și pasionate de tot ce trăiesc, care te fac te fapt să te întorci, să-ți fie dor și să descoperi.

 • amenajarea camerelor, a zonelor de relaxare și a băilor
 • liniștea verde a locului
 • curtea vastă
 • bucatele meșteșugite
 • brânza maturată, mereu surprinzătoare
 • gazdele bune
 • Criț, în traducere „cruce”, se află în comuna Bunești, din județul Brașov, Transilvania;
 • În Evul Mediu localitatea a fost posesiune a Mănăstirii Cârța; Primele mențiuni documentare datează de la 1270-1272;
 • Aici, acum mai bine de 400 de ani, a fost adoptată prima lege școlară rurală din Transilvania;
 • În 2013 a fost finalizată renovarea în totalitate a bisericii fortificate din Criț, cu o finanțare europeană obținută de Biserica Evanghelică;
 • Cea mai veche biserică ridicată pe dealul din Criț a fost menționată pentru prima dată în 1270; Nu se cunosc multe detalii despre această primă construcție; Se presupune că este reprezentată într-un desen de pe o strană din actuala biserică, datată din 1793.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email