Casa Filip din Sarichioi

Casa Filip Sarichioi, Județul Tulcea, Comuna Sarichioi, Satul Sarichioi, Str. Orizontului 734

Casa Filip din Sarichioi – cel mai frumos albastru!

Casa Filip din Sarichioi – o veche gospodărie lipovenească restaurată, născută acum un secol, oferă cazare in trei apartamente frumos decorate.

Unele case, locuri, familii sunt parcă bucăți de cer. De har, liniște, lumină, recunoștință. Casa tradițională renăscută parcă mai frumos pe o uliță uitată, zâmbetul și ospitalitatea gazdei ce ne aduc aminte încă o dată de ce suntem legați de pământurile noastre, familiile care se întorc duminica de la biserică, fiecare în straiele moștenite și păstrate, multiculturalism – în ființe, simțiri, obiceiuri.

Am poposit în călătoria noastră și în Dobrogea de Nord, într-un colț de sat care ne-a făcut să trăim și să realizăm toate acestea. În Sarichioi, la doi pași de Lacul Razim, ne-am lăsat purtați într-o poveste de un albastru lipovenesc fascinant. La Casa Filip din Sarichioi, o veche gospodarie lipovenească restaurată, născută acum un secol, în 1921, am descoperit mici bucăți de lume: o copilărie îndepărtată, cu tradiții, zâmbet, soare și mii de culori, gazde pasionate și hotărâte să schimbe fața călătoriei în această parte de țară, o familie frumoasă, completă, ce radiază de fiecare dată când povestește despre tradiție, credință, România și Sarichioi. Ne-am regăsit și pe noi, melancolici, pe prispa albastră a casei, pierdându-ne într-unul dintre cele mai frumoase apusuri. Și atât de multă liniște.

Casa de la Sarichioi a pastrat cele mai frumoase marturii ale timpului

Casa veche de la Sarichioi a păstrat cumva cele mai frumoase mărturii ale timpului: stilul lipovenesc atât viu,  pereții consolidați din chirpici, varul natural, geamurile și ușile din lemn, albastrul lumii de aici, prispa și acoperișul din stuf. În Casa Nouă ne trezește în fiecare dimineață mirosul micului dejun. Tot aici lenevim pe lenjanka, o sobă construită pentru a se sta pe ea, în special în zilele friguroase, la căldură. Surpriza proprietății este turnul, loc tocmai bun pentru cafea dimineața sau un vin bun la amiază, cu o frumoasă vedere asupra Lacului Razim și spre ruinele Cetății Enisala sau turlele bisericilor lipovenești.

Casa Filip din Sarichioi este de fapt povestea lui Alex și a Alinei, doi tineri ce au creat aici cea mai frumoasă imagine a lor. Alina a copilărit în Sarichioi iar Alex s-a născut la Piatra Neamț, cunoscându-se la București. Frumoasa Dobrogea însă, cu munții, fluviul, marea și delta, i-au determinat pe cei doi să rămână în Sarichioi. Lângă ei se țese mai departe o frumoasă familie dar și o comunitate, această zonă a țării fiind bogată în cultura rușilor lipoveni.

Casa Filip din Sarichioi este pentru noi imaginea albastrului perfect, renașterea, valorile, familia, ospitalitatea, dar și o minunată bucată de cultură locală și de Deltă. Nu rata așadar plimbările în zori pe cele mai frumoase canale ale Dunării și bucură-te de această parte de lume cu oamenii, nuferii, egretele și pelicanii ei.

  • albastrul proprietății
  • frumoasa proprietate de aici
  • detaliile arhitecturale și de design
  • diminetile însorite în gradină
  • borșul de pește
  • bucătăria exterioară
  • Prima casă ridicată aici a fost în perioada 1860-1870; Cei 1000 mp au fost cumpărați în anul 1921 de Paulov Mihei și Petrov Evdochia, un cuplu de ruși lipoveni din sat;
  • In 1977 casa a fost modernizată de cei trei băieți ai familiei; Ulterior a fost moștenită, iar din februarie 2018 a devenit proprietatea familiei Filip;
  • Motivul pentru care familia a ales să restaureze vechea casă a fost conservarea stilului arhitectural lipovenesc; De asemenea în curte există o terasă construită cu scopul de a organiza evenimente care să promoveze patrimoniul cultural al rușilor lipoveni;
  • Lipovenii reprezintă un grup etnic de origine rusească ce locuiește în special în județul Tulcea, dar și în zona Bugeacului din regiunea Odesa, Ucraina și în Bulgaria; Mici grupuri de lipoveni trăiesc și în Moldova, Bucovina și în județele Brăila, Constanța și Ialomița;
  • Cunoscuți sub numele de lipoveni (filipoveni, de la Filip Pustoviat, unul dintre lideri) și-au păstrat limba, obiceiurile și credința.

REZERVĂ ACUM

Rezervă acum prin completarea și trimiterea formularului de mai jos. Solicitarea dumneavoastră va fi preluată și procesată în cel mai scurt timp.

Data check-in*
Data check-out*
Descoperă România alături de noi!

Cele mai frumoase experiențe livrate către tine o dată pe lună.
Abonează-te la newsletter-ul Romanian Romance!
Adresa ta de email