30 de locuri speciale din Romania in care sa imparti bucuria calatoriei in luna iubirii
Există numeroase feluri în care putem călători și cu atât mai multe motive pentru care alegem să pornim la drum. Escapadele de weekend, vizitele în locurile de care ne este dor, reîntâlnirea oamenilor dragi, evenimentele sau activitățile sportive, reuniunile, călătoriile visate tot anul și planificate în detaliu sau, pur și simplu, cele pentru care ne pregătim bagajele spontan, în zece minute. Indiferent de călătoria aleasă, aceasta are ceva pentru fiecare dintre noi, bucurându-ne și împlinindu-ne în moduri diferite, așa cum suntem ca oameni. Însă dincolo de poveștile și alegerile personale care ne poartă în descoperirea locurilor noi, credem că drumul merită să fie de fiecare dată împărțit. Călătoria în doi îți oferă o anume lejeritate, bucurie, relaxare și te ajută, din când în când, să descoperi ceva nou despre celălalt, dar și despre tine. Călătoria împărtășită e mai frumoasă și cu siguranță mai plină de viață, emoții, amintiri.
Așa că ce lună mai potrivită pentru călătoria în doi decât Februarie? Valentines Day sau tradiționala Sărbătoare Dragobete sunt cel puțin două motive frumoase pentru a porni la drum alături de călătorul preferat.
Am făcut o listă ce conține 30 de locuri dragi nouă, vizitate și trăite personal, în doi, pe care le considerăm potrivite pentru o călătorie împărțită și plină de sens. O împărtășim cu voi, bucurându-ne că iată, România are ce oferi în materie de locuri speciale, turism de nișă, experiențe premium, servicii bune, oameni pasionați și nu îl ultimul rând, romantism.


Conacul lui Maldăr, descoperit în Măldărești, județul Vâlcea, este locul pe care îl asociem cu frumusețea, liniștea și cu tradiția autentic românească. Mixul perfect de liniște, mâncare delicioasă, povești și servicii impecabile. Aici poți urmări relaxat focul în șemineul vechi – sufletul conacului, savura un vin bun, citim, bucura de diminețile petrecute pe cerdacul vechi, dincolo ce ușile din lemn masiv sculptate superb, ce spun atât de multe povești. Romatismul boierilor de altădată.


Zabola Estate te atrage către fiecare colț misterios, dar și romantic al locului: lângă șemineu, în interiorul camerelor de poveste, în jurul lacului, de-a lungul pădurii, descoperind domeniul verde și viu, pur și simplu urmărind natura. Camerele puse la dispoziția oaspeților sunt minunate, fiecare cu spiritul, povestea și culoarea ei.


Amfiteatrul Transilvania, complexul ecologic de 100 de hectare, dezvăluie povești din momentul în care cutreieri dealurile pentru a-l descoperi. Case tradiționale de acum 200 de ani reconstruite, vederea asupra munților ce înconjoară locul, legătură cu natura, aer bun, mâncare produsă local. Locul perfect pentru plimbări în doi, pe potecile ce duc către locul cu cea mai frumoasă priveliște.


La Bethlen Estates am găsit o lume diferită: The Caretaker’s House, o clădire restaurată, veche de 300 de ani, transformată într-o casă de lux, cu detalii superbe, grinzi originale din lemn, sobe tradiționale, paturi confecționate manual, o elegantă bibliotecă, un living luminous. Dimineața poate fi petrecută pe terasa minunată, în aerul proaspăt și liniștea unică a satului. Pentru degustare de vin și brandy vei ajunge în pivnițele originale ale casei contelui János Bethlen, spații luminate magic de torțe uriașe.


Das Fort Boutique este un minunat ansamblu de case renăscute, transformate cu stil, cunoștințe și bun gust în case de oaspeți, cu un restaurant gourmet impecabil și zone de relaxare atent amenajate. Fiecare obiect și piesă de mobilier are o anume linie, notă, stil și semnătură. Piesa de rezistență a dormitorului aici este cada William Holland, o piesă-minune în care îți poți lăsa liniștit să treacă grijile, oboseala, apăsarea. Dormitorul este la etaj, de unde pe micile ferestre din acoperiș ce se transformă în balcon poți admira un Râșnov diferit.


La Saivan Bio Retreat & Farm te reîntorci acasă, pe dealurile unde obișnuiai să alergi și să iubești. De această dată în minunata Bucovina. Frumoasa locație cu trei case de oaspeți tradiționale este locul perfect pentru rătăcire împreună și pentru un strop de romantism. Aerul aici vindecă tot ce-i nevindecat, iar viața e simplă, dar completă.


Conacul Archia este un frumos boutique hotel pe care îl găsești în Deva. Primul detaliu îndrăgit aici este design-ul camerelor, amenajarea lor atentă. Fiecare are propria temă și personalitate. Conacul Archia este un loc potrivit tuturor anotimpurilor iar iarna are o magie deosebită în interiorul locului, în timp ce te bucuri de un vin roșu românesc, în restaurantul Carol unde mâncarea este delicioasă și unde te va aștepta un nou meniu pregătit special.


Casa Prințului Charles din Valea Zălanului se poate înscrie de asemenea pe lista destinațiilor perfecte pentru celebrarea iubirii într-un mod diferit și authentic. Locul și-a păstrat autenticitatea transilvăneană fiind restaurat cu grijă și prin metode tradiționale. Camerele sunt decorate cu mobilier vechi din Transilvania, iar cerdacul este locul perfect pentru cafea, dimineața. Cea mai apreciată cameră aici este cea folosită de Prințul de Wales atunci când vizitează Transilvania – cameră simplă, cu un stil aparte, așezat dar prețios.


Casele de Oaspeți din Cincșor sunt imaginea vie a frumuseții specifice Transilvaniei, a culturii și tradițiilor săsești. Fosta Școală Evanghelică, fosta Casă Parohială și Casa Țărănească oferă astăzi cazare și o experiență minunată oaspeților. Locul e încărcat de istorie, farmec, povești. Te poți bucura și de minunata bibliotecă albă și respira adânc aerul proaspăt, afară, în grădină, admirând frumoasa Biserică Fortificată din Cincșor.


Veseud 11 este un loc ce transmite fericire, ascuns bine în județul Sibiu: casele de oaspeți care înconjoară curtea, frumosul stil vechi săsesc și tradiționalul hambar, atmosfera și detaliile vieții vechi. Vechiul hambar te va cuceri, fiind atât de frumos transformat într-un restaurant spațios, plin cu povești și cu un șemineu arzând neîncetat, în fiecare seară. Bonus: bucură-te de cel mai frumos apus pe care l-ai văzut vreodată într-un sat, pe terasa de la Veseud 11.


Micuțele Case de Oaspeți ale Contelul Kalnoky din anii 1800 au fost restaurate frumos, păstrând în același timp elementele originale, frumusețea trecutului și detaliile transilvănene. Noi fost cazați în Casa Albastră, autentică și primitoare. Ne amintim zilele de iarnă pe care le-am petrecut acolo, înconjurați la propriu de prima mare ninsoare a anului, ca într-un basm alb. Aici trăiești în stilul transilvănean adus în prezent, într-o curte deschisă, în liniștea și natura neatinse.


Castelul Daniel, în Tălișoara, Covasna, este un loc special, cu o poveste asemănătoare. 350 de ani de istorie, 20 de camere unice, un restaurant Gourmet și un cellarium slow down spa, istoria, elementele vechi, îmbinate cu noul tip de confort al epocii contemporane. Dacă iubești șemineele romantice, îți recomandăm Castle Gate Room. Swan Suite are de asemenea o frumusețe aparte, cu un pat cu baldachin și foc liniștit în șemineu.


La Pines Boutique Villa pinii sunt mereu verzi iar panorama orașului Brașov vede splendid la fereastră. În Apartamentul 4 dimineața poate fi savurată leneș în canapea, cuibăriți în liniște, peste freamătul unui oraș ce abia se trezește. Ne plac ideile, stilul, lejeritatea și actualitatea locului. Relaxare, slow living și iubire.


Mer Guest House este de fapt o vilă cochetă ce duce cu gândul la conceptul de chalet. Elemente precum lemnul, ferestrele mari, lumina caldă, detaliile te aduc cumva acasă. Timp petrecut afară, chiar si iarna, pe terasă, cu o carte bună, retragere și relaxare,cel puțin pentru câteva momente, din viața orașului.


Satul Banului Guesthouse, un domeniu întins și verde, ți se dezvăluie asemenea gospodăriilor moșnenilor. Liniște, un aer plin, energie frumoasă în jur. Un hambar construit cu detalii tradiționale, bârne din lemn, obiecte vechi și case de oaspeți ce stârnesc emoție: stil muntenesc, cu materiale, forme, elemente de altădată, doar readuse la o altă, adaptate frumos prezentului.


Alma-Via Guesthouse este astăzi o frumoasă casă de oaspeți tradițională, de origine săsească, restaurată și transformată atent, timp de trei ani, dintr-o gospodărie veche, specifică satelor săsești ale zonei. Aflată chiar în inima Transilvaniei, între Sibiu și Mediaș, Alma-Via poate fi un frumos punct de pornire în descoperirea acestor pământuri. Bârnele vechi se îmbină surprinzător cu ferestre mari, moderne, prin care lumina și culorile fiecărui anotimp pătrund fermecător.


Amplasată în satul Apold, cu una dintre cele mai frumoase biserici fortificate pe care le-am văzut într-un sat săsesc, Casa Trappold primește oaspeți și călători într-o curte deschisă și generoasă. Există aici două părți ale proprietății, una veche, având camere tradiționale, detalii și decorațiuni specifice și cea nouă, adaptată gusturilor moderne. Iubim grinzile de lemn din hambarul mare, folosit azi ca restaurant și loc de odihnă.


Domeniul Drăgași este într-adevăr peisajul nostru toscanez perfect, o podgorie de șapte hectare care îți stă la picioare. Loc perfect pentru savurarea vinului și pentru contemplare, aici se spune că „un pahar de vin Drăgășani te cheamă acasă… cu râul Olt care se unduiește la distanță”. Domeniul are o poziție uimitoare pe un frumos deal, orientat spre râu. Infinitul are aici atât de multe culori și forme, încât am sta ore întregi, doar urmărind priveliștea.


În călătoria ta îl luna iubirii îți recomandăm și Oberwood, în Porumbacu de Sus, satul despre care se spune că, odată ce bei din apa lui, te vei întoarce aici întotdeauna. Oberwood este de fapt o minunată proprietate, chiar lângă râul cu ape limpezi și repezi, unde cinci case tradiționale au fost relocate și restaurate, deschise pentru toți călătorii pasionați. Casele de oaspeți oferă în felul lor o lecție despre trecut, despre valorile și ordinea simplă a lucrurilor care nu trebuie pierdute.


La Meșendorf Gasthaus am descoperit curtea perfecta, chiar și iarna: un spațiu natural deschis, înconjurat de case de oaspeți transilvănene, cele mai vechi datând din anii 1700. O oază liniștită, într-un sat care pare că doarme tot timpul. Nu este loc pentru zgomot sau viață agitată aici. Proprietatea a fost restaurată, păstrând modul de viață săsesc intact, case de oaspeți din lemn, cu tavan înalt și anexe.


La Castelul Haller vei descoperi un restaurant elegant, o cramă, camere moderne și o zonă SPA autentică, cu sare produsă în subteranul castelului. Întregul domeniul este o poveste. Trebuie doar să te așezi la o masă, să comanzi un pahar de vin românesc și să încerci să îți imaginezi cum erau orânduite lucrurile acum sute de ani. Zilele însorite sunt o binecuvântare, deoarece frumoasa culoare galbenă a castelului arată mult mai frumos în lumină. Observă trăsura veche și mașinile de colecție.


Cuibul de Lemn a fost construit în legătură strânsă cu valorile tradiționale și cu frumusețea spațiilor intime, situat într-o zonă deschisă, cu vedere uimitoare spre munți. Camerele, toate cu aceeași priveliște, sunt confortabile și spațioase. Locul te invită să rămâi în preajmă. Însă poți ajunge în doar câteva minute la Cetatea Râșnov, la frumoasele Chei ale Râșnoavei sau la Castelul Bran.


La Avincis îți recomandăm la începutul cinei romantice noul lor spumant, apoi Fetească Regală, iar la final un frumos Negru de Drăgășani. Îți propunem aici să rămâi pe domeniu și să te încarci cu cât mai multă energie bună a locului. Imediat ce treci de poarta principală, vei intra într-un univers architectural și vei descoperi și Vila Dobrușa, un mic conac elegant, folosit astăzi de proprietari.


Casa Savri este un monument istoric minunat, de fapt cea mai veche clădire a cetății, datată în anul 1568, moștenită de tinerii proprietari de la părinți și de la generațiile anterioare, astăzi adevărată casă de oaspeți, cu obiecte și mobilier vechi. Savurează cafeaua dimineața pe terasa interioară, urmărește lumina zilei venind și plecând pe fațada frumosului Turn cu Ceas, pe care îl poți observa din curtea Casei Savri. Curtea este locul nostru preferat, zonă cu obiecte, istorie de familie, și culori tradiționale.


Cloașterf Haus este o micuță casă de oaspeți, confortabilă, plină cu povești și oameni frumoși drept gazde, cu dormitoare simple, mâncare locală și o curte mare întinsă.
„La Cloașterf Haus vă așteptăm să încetiniți ritmul, să nu mai fiți întotdeauna grăbiți, într-un loc frumos, cu mâncare delicioasă, oameni prietenoși, totul trăit într-un ritm lent …”, spun ei. Mobilier pictat manual, obiecte vechi, o bucătărie mică și inimoasă unde se gătesc tot felul de bunătăți.


La numai două ore de București sau Brașov, pe malul lacului Paltinu, mai poți descoperi un loc unde să rătăciți cât e ziua de lungă: ATRA, un boutique hotel care oferă o adevărată experiență gastronomică și o priveliște uimitoare deasupra lacului. Construită în trepte, în stil nordic, Atra Doftana impresionează atât prin design, cât și prin priveliștea oferită, fiecare cameră având un balcon cu vedere spre lac. Găsește timp pentru a sta pur și simplu afară, deschide fereastra, bucură-te de liniștea dimineții, cu o cafea sau un ceai. Timpul aici pare să se oprească.


Conacul Brătescu este veritabilul boutique hotel. Fiecare cameră a fost proiectată într-un mod diferit, are o poveste specială și oferă un sentiment aparte. Blue Room este romantic, iar serile liniștite petrecute pe mica terasă, respirând aerul puternic de munte, vor fi perfecte pentru un somn relaxant. Mai poți alege Rhapsody, Charming Vista sau Imperial Suite.


Domeniul Valea Verde Retreat este imaginat și organizat astăzi drept albergo diffuso sau „satul împrăștiat” italian, idee care aduce la viață istoria și tradițiile, într-o formă durabilă de ecoturism. Mai exact, mai multe case săsești restaurate, reproiectate într-un stil simplu și tradițional.


Hadar Chalet este o oază apropiată naturii. Între județele Buzău și Brașov, mai exact în Gura Siriului, la 25 km de Întorsura Buzăului, locația este un colț ascuns, departe de orașele zgomotoase. Cabana izolată datează din anul 1985. Hadar Chalet are 12 camere confortabile, inclusiv o Casă Zen, amplasată lângă pădure, fiecare adăugând ceva special locației. Alege o camera cu șemineu, cel mai frumos și romantic element al unei încăperi.


Vila Katharina este perfect ascunsă lângă Poarta Schei în orașul Brașov, un minunat buchet de emoții și romantism, așa cum se spune că frumoasa Katharina era în trecut o tânără ce i-a furat inima lui Vlad Țepeș. Cei 22 de ani de iubire și legendă dintre cei doi se simt încă la fiecare pas făcut pe strada Poarta Schei. Citește, savurează o după-amiază într-unul din fotoliile confortabile, bucură-te simplu. Iar dacă sunteți pasionați de antichități, puteți găsi chiar la intrare un minunat boutique cu obiecte vechi.
Indiferent de locul care te va inspira sau care îți va stârni bucurie și curiozitate, alege să călătorești însoțit anul acesta și cu atât mai mult în luna iubirii. Călătoria ne aduce aproape și ne descoperă, pe măsură ce învățăm alte și alte lucruri despre noi. Ce alt timp mai bun, mai potrivit de călătorie autentică, aproape de pământul românesc, de valorile și oamenii de aici? Iubirea are mii de forme și culori însă cu siguranță că în călătorie devine mai frumoasă, mai profundă, mai asemănătoare nouă. Lasă-te inspirat și cucerit de fiecare experiență și celebrează încă o dată, în locul ales, motivele pentru care călătorești, hoinărești și iubești.